USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tarihi köprüde restorasyon devam ediyor

Gaziantep'in Araban ilçesinde bulunan Roma dönemine ait tarihi...

Tarihi köprüde restorasyon devam ediyor
03-05-2017 07:23
Gaziantep

Gaziantep'in Araban ilçesinde bulunan Roma dönemine ait tarihi Septimius Severus Köprüsü'ndeki restorasyon çalışması sürüyor.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan'ın girişimleri ve 8 yıllık çabası sonucunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon programına alınan Septimus Severus Köprüsü'nde çalışmalar sürüyor. Çalışmaları sürdüren firma bu yılın Eylül ayında köprünün restoresini tamamlayarak, geri teslimini planlanıyor. Bölgenin en önemli eserleri arasında bulunan Roma dönemine ait köprü, restitüsyon ve restorasyon çalışması yapılabilmesi için 9 Ekim 2015 tarihinde 5 milyon 866 bin 89,64 TL’ye ihalesi yapılarak, kazanan müteahhit firmaya teslim edilmişti.

İhaleyi alan müteahhit firmanın Şantiye Şefi Mimar Behzat Ayıntaplı, "Malzeme alımı, taş kesimi ve kesilen taşların nakliye işlerine başlanmasının ardından Tarihi Septimius Severus Köprüsü'nde yapılan ölçümler sonunda 07.11.2016 tarihinde restorasyon çalışmalarına başlandı. Kış mevsimi ve taş temini nedeniyle bir süre ara verdiğimiz köprü restorasyonu ve köprü çevresinde ve tabanında tahkimat çalışmamıza bahar mevsimi ile birlikte Şanlıurfa’dan temin ettiğimiz kalker kireç taşı yeniden başladık. Köprü çevresindeki restorasyon öncesi kazı çalışmalarımızda zaman içerisindeki sert geçen kış mevsimlerinde derede oluşan seller nedeniyle köprünün orjinalinde var olan sütun ve sütun başlıkları yıkılmıştı. Ayrıca dere çevresine dağılmış durumda olan 10 adet sütun ve sütun başlıklarını da köprü yakınına taşıdık. Kurulun daha sonra vereceği karar ile 10 adet sütun ve sütun başlığı restorasyon çalışması tamamlandıktan sonra köprünün değişik yerlerine monte edeceğiz. Devam eden restorasyon çalışması Eylül 2017 tarihinde tamamlamayı hedefliyoruz" dedi

Bölge halkı ise köprünün bölgenin önemli tarihi eserlerinden biri olduğunu hatırlatarak, tarihten bu yana köprüde ilk kez bakım ve onarım yapıldığını belirterek, yetkililere teşekkür etti.

Tarihi Septimius Severus Köprüsü hakkında

Gaziantep’in Araban ilçesinin sınırlarında yer alan tarihi Septimius Severus Köprüsü, Roma İmparatoru Septimius Severus zamanında Samsat’ta karargah kuran 4. Scythica Lejyonu tarafından yaptırıldı. Köprüde yer alan sütunlardan biri İmparator Septimius Severus’a, biri karısı julia Domna’ya ve diğeri oğulları Geta ve Caracalla’ya adanmıştı. Geta’nın adına dikilen sütun kendisini öldüren kardeşi Caracalla tarafından kaldırılan köprü, ilçenin Elif, Hisar ve Hasanoğlu kırsal mahallelerindeki tarihi anıt mezarlara ise 8-9 kilometre mesafe uzaklıkta bulunuyor. Tarihi köprüye, anıt mezarlarından kuzey yönünde ilerleyerek ulaşılabiliniyor. Köprü, Gümüşpınar kırsal Mahallesi'nin 5 kilometre güneyindeki Karasu, Sıtma Pınar Çayı’nın üzerinde bulunuyor. 4. Scythica Lejyonu tarafından inşa edilen köprü, bölge halkı tarafından Sultan Murat Caddesi olarak bilinen ve antik dönemlerde Dülük ve Zeugma’dan Samsat’a uzanan yol üzerinde önemli bir geçit olarak biliniyor. Kesme taş bloklardan inşa edilen köprünün uzunluğu 30 metre, yüksekliği ise 8 metre.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler