USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

AK Parti’yi bekleyen büyük tehlike!

SEÇMEN, İYİ PARTİ’YE KAYDI

AK Parti’yi bekleyen büyük tehlike!
12-06-2018 11:02
Gaziantep

PİAR Araştırma Şirketi yaklaşan 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimlerine ilişkin yaptığı son anketi açıkladı. Anket, AK Partideki oy kaybını gerekçeleri ile birlikte ele alıyor. Anketteki bazı ara başlıklar şunlar:

1-Kürt Siyasi Hareketi tarihinin en yüksek oyuna ulaşacak!
2-AK Parti seçmenini İYİ Parti’ye kaptırıyor!
3-CHP’nin “Tembel muhalefet” algısı bitiyor!

Seçim çalışmalarının “seçim gerginliğine” döndüğü ve siyasi partilerin kendi tabanlarındaki kaymaları önlemek ve başka parti tabanlarından oy kaydırmak için yaptıkları girişimler sonuç veriyor. PİAR Araştırma Şirketi’nin son anketi ve sonuç gerekçeleri bunun bariz bir örneği.
 
Meydanlarda Parti Liderlerinin gövde gösterisine dönüşmesi için emek sarf edilen mitinglerde yapılan göndermeler ve kendi tabanının haricinde diğer parti tabanlarına da hitaben yapılan konuşmalar etkili oluyor.
 
AK Parti gündemi yakalayamıyor

Bunu AK Parti dışındaki tüm partilerin başardığını PİAR’ın araştırmasından ortaya çıkıyor. Anket AK Partinin %38’e kadar gerilemesinin nedenini şöyle açıklıyor:

“ERDOĞAN'ın meydanlarda seçmenin beklentisini karşılayacak vaatlerde bulunamaması, seçmenin gündemini yakalayamaması, AK Parti ve ERDOĞAN'ın oy kaybının durdurulamamasının başlıca nedenlerindendir.”
Bu açıklamaya en bariz örnek ise, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Millet Kıraathanesi” Projesinin beklenen etkiyi göstermemesi.

CHP’de yükselme ve kazanma ümidi

PİAR Araştırma Sahibi Kadir Atalay CHP’nin Muharrem İNCE ile bir çıkış yakaladığını ve partiye “kazanma ümidinin” geldiğini, ayrıca “tembel muhalefet” denilen yazlıkçıların oy kullanacağını ve bunun da CHP oylarını artıracağını belirtiyor. PİAR’ın açıklaması şöyle:
“CHP, Muharrem İNCE’nin iyi performansı sayesinde ilk defa kazanma ümidi verebiliyor olmanın da etkisiyle «tembel muhalif» dediğimiz seçmenleri sandığa çekerek oy oranını eski seviyesine getirmiştir. Ayrıca Kemal KILIÇDAROĞLU’nun, referandum öncesinden başlayan «Merkezdeki makul lider» algısının, ittifakın sağlanmasının da etkisiyle güçleniyor olması ile CHP, 7 Haziran ile 1 Kasım arasında Ak Parti’ye kaptırdığı %1,5 civarındaki oyları da geri alabildi.”

İYİ Parti, AK Parti ve MHP’den oy alıyor

Kürt Siyasi Hareketi tarihinin en büyük oyunu alacak

AK Parti ve MHP’nin sürekli İYİ Parti’ye oy kaydırdığını da belirten ATALAY, HDP’nin ise tarihteki en büyük oyu alacağını belirtirken, Kemal Kılıçdaroğlu’nun “makul lider” vasfını taşımasının da Millet İttifakının sağlanmasındaki en büyük etken olduğunu belirtiyor. PİAR’dan Atalay,

“Ayrıca Kemal KILIÇDAROĞLU’nun, referandum öncesinden başlayan «Merkezdeki makul lider» algısının, ittifakın sağlanmasının da etkisiyle güçleniyor olması ile CHP, 7 Haziran ile 1 Kasım arasında AK Parti’ye kaptırdığı %1,5 civarındaki oyları da geri alabildi.
Diğer bir dikkat çekici sonuç ise her iki ittifakında dışında olan HDP’nin baraj sorunu yaşamaması için verilecek oylarla birlikte, barajı çok rahat geçeceği ve Kürt siyasi hareketi tarihinin en yüksek oy oranına ulaşacak olmasıdır.

Birincil etken Baraj endişesi olsa da HDP’nin bölgedeki listelerinin halka hitap etmesi, batı metropollerinde ise Veli Saçılık , Barış Atay, Ahmet Şık gibi hem aktivist sola hem de eylemsellik yanlısı Erdoğan karşıtlarına hitap edebilen adayların etkisi de çok önemlidir.” diyor.

AK Parti sadece İYİ Partiye değil, Saadet Partisi’ne ve MHP’ye de oy kaptırdı

PİAR ARAŞTIRMA’dan Atalay şöyle devam ediyor:

“Saadet Partisi millet ittifakında yer alarak hem bu ittifaka karşı yapılacak olan din soslu kara propagandayı kesmiş oldu hem de kendisi için baraj sorununu yok ederek, özellikle kırsalda, Ak parti tabanındaki «endişeli muhafazakarların» oylarını alarak iyi bir ivme yakaladı.
Ak Parti diğer tüm muhalefet partilerine karşı –özellikle- ekonomi etkisiyle oy kaybettiği gibi, yerelde listelerden duyulan memnuniyetsizlik sebebiyle de Cumhur ittifakına oy vermek isteyen fakat listeleri beğenmeyen seçmenlerini MHP’ye kaptırıyor.

Cumhurbaşkanı adaylarını değerlendirecek olursak, ERDOĞAN ; Özellikle batılı yaşam tarzını benimsemiş üst orta sınıf Ak parti seçmenine eskisi kadar çekici gelmiyor. OHAL’in kalıcı hale gelmesi, Ekonomideki kötüleşmenin ERDOĞAN’ın ekonomik gerçeklikten kopuk, popülist söylemlerinden kaynaklı olduğunun düşünülmesi sebebiyle, üst orta sınıf seçmen için Erdoğan cazibesini kaybediyor.”

MUHARREM İNCE POZİTİF

“Muharrem İnce, adaylığı açıklandıktan bu yana son derece pozitif bir kampanya yürütüyor. Kampanyasında eğlenceli, makul, kibirden uzak bir görüntü çizmesinin yanı sıra her toplum kesiminin problemlerini anlatması, AK Parti’nin eğitim politikası gibi konuları açıklayıcı ve yapıcı şekilde eleştirmesi de üst orta sınıf muhafazakarları da yakalamasını sağlıyor. Fakat Muharrem İnce’ye olan ilginin büyüklüğü medya ve sosyal medyaya yansıyandan bir miktar düşük olabilir.

Şöyle ki, Muharrem İNCE ismi açıklanmadan önce, Abdullah GÜL ismi konuşuluyordu ve bu isim CHP tabanında hem tepkiyle karşılanmış hem de bir yılgınlığa sebep olmuştu. İNCE isminin açıklanması ile CHP tabanında çok büyük bir sevinç oluştu.
Bu sevinç İNCE’nin mitinglerinin dolu geçmesini sosyal medyada CHP taraftarlarının daha dominant hale gelmesini sağladı. Medyada, Muhalif adaylar içerisinde sadece Muharrem İNCE’ye yer veriliyor olması da ona olan ilginin gerçekte olandan fazla görünmesine sebep olmuş olabilir.

Yani aslında Muharrem İnce, görünen gerçekliğin aksine sadece CHP tabanından oy alıyor olabilir. Böyle bir yanılsama varsa bile şuan bunu ölçümleyebilmek çok mümkün gözükmüyor.”

MERAL AKŞENER YANILTABİLİR

“Meral AKŞENER ise Muharrem İNCE’nin aksine medya görünürlüğünün az olması sebebiyle olduğundan daha küçük bir desteğe sahipmiş gibi görünüyor olabilir. Meral AKŞENER’İN hitap ettiği kitleler kırsal ağırlıklı, milliyetçi ve muhafazakar seçmen grubudur.
Bu grup ise İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz'de öbeklenmiş medya ve sosyal medya etkileşimi çok az olan, İstanbul eksenli medyada görünür olmayan bir seçmen grubudur. Hep bahsedilen ve ölçümlenmesi zor olan «dip dalga» bu gruptan gelebilir.”

DEMİRTAŞ BİR FENOMENDİR

“Selahattin DEMİRTAŞ artık Kürt seçmenler için bir fenomendir. Demirtaş isminin Kürtler haricinde kalan demokrat seçmenlere de makul geliyor olması hem partisinin etki alanını genişletiyor hem de ikinci turda ortaklaşmayı kolaylaştırıyor.
Demirtaş’ın adaylığı bıkkın Kürt seçmelerin seçime ilgisini artırarak seçimlerin ikinci tura kalmasını kolaylaştırmıştır. Ancak insanlarda Demirtaş’ın nasılsa ikinci tura kalmayacağı önemli olanın HDP’NİN BARAJI GEÇMESİ olduğu algısı oldukça yerleşiktir.
Bu sebeple Demirtaş partisinden bir miktar daha az oy alacaktır.

TEMEL KARAMOLLAOĞLU ALTERNATİFSİZLİĞİ BİTİRDİ


“Temel Karamollaoğlu’nun adaylığı seçimi kazanmaktan çok AK Parti ve ERDOĞAN’DAN kopan muhafazakar seçmenin alternatifsizliğini ortadan kaldırması açısından önemlidir.”

PİAR verilerine göre görünen o ki, tüm ibreler AK Parti aleyhine.

Gerek Muharrem İNCE’nin partisine getirdiği kazanma inancı, gerek Meral AKŞENER’in sağ seçmenle kaynaşması, gerek Temel KARAMOLLAOĞLU’nun muhafazakar seçmendeki alternatifsizliği yok etmesi bunun en elle tutulabilir göstergesi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler