USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

Anne adaylarına önemli uyarılar

Hayat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Cevdet Hakan Başar...

Anne adaylarına önemli uyarılar
17-02-2017 09:13
Gaziantep

Hayat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Cevdet Hakan Başar, hamilelik döneminde anne adaylarının soğuk algınlığı ve gripal enfeksiyonlara karşı kendilerini koruması gerektiğini dile getirdi. Başar, anne adaylarının özellikle soğuk havalarda yapmaları gereken uygulamalar konusunda dikkatli olmalarını istedi.

“TEDAVİDEN ÇOK HASTALIĞA YAKALANMAMAK ÖNEMLİ”

Kadın hastalıklarında kapalı ameliyat yönetimi ile kentte son dönemde adından bahsettiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Cevdet Hakan Başar, anne adaylarının içinde bulunduğumuz kış aylarında dikkatli olmaları konusunda uyardı. “Kadınların çoğu dokuz aylık gebelikleri döneminde hiç değilse bir kez soğuk algınlığına veya gribe yakalanırlar. Size çok rahatsızlık verici olsa da böyle hafif bir hastalık gebeliğinizi etkilemeyecektir. Ne var ki, bu hastalıklara karşı kullanmaya alışkın olduğumuz soğuk algınlığı tabletleri ve antihistaminik gibi ilaçlar gebeliğinizi etkileyebilir” şeklinde konuşan Başar, “Tedaviden çok hastalığa yakalanmamak önemlidir. Bu nedenle salgın dönemlerinde kapalı yerlerde fazla kalmamak ve elleri sık sık yıkamak koruyucu olabilir. Özellikle maske ile kapalı yerlere girmek de tercih edilebilir. Öpüşme ve tokalaşma gibi yakın temaslardan kaçınılmalıdır. Bol miktarda sıvı alınmalı ve dikkatli beslenilmemelidir İyi uyumak, stresden uzak durmak ve vücut bağışıklık sistemini bozacak şeylerden kaçınmak elzemdir” diye konuştu.

“GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Cevdet Hakan Başar açıklamasında, “Gereksiz antibiyotik kullanmayın. Grip ve nezle viral hastalıklardır ve etkenleri virus denen mikroplardır. Bakterilerle oluşmadığından antibiyotik kullanmak gerekmez. Ancak bakteriyel bir enfeksiyon ile komplike hale gelmişse örneğin zatürreye vey aorta kulak iltihabına dönmüşse hekim önerisiyle antibiyotik kullanılabilir. En iyi ve en etkili iyileştirici yol destek tedavileridir. Kesinlikle yatak istirahatı yapılmalıdır. Yatarken başı yukarıda tutmak geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı da azaltacaktır. Bulunulan ortamın iyi havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalıdır. Bunun için soğuk buhar makinaları kullanılabilir. Yakınmalar düzeldiğinde hemen normal aktiviteye dönülmemeli, tam bir iyileşme için bir süre daha dinlenmeye devam edilmelidir” dedi.

“GRİP VE NEZLENİN İLACI İYİ BESLENMEDİR”

Başar açıklamasında, “Bol sıvı alımı son derece önem arz etmektedir. Taze sebze ve meyve tüketin. Ayrıca enfeksiyondan korunmak için A vitamininden zengin yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, kayısı gibi besinleri tüketmek gerekir. C vitamini de koruyucudur. Portakal, mandalina, greyfurt, limon, kivi, nar, yeşilbiber, dereotu, roka, karnıbahar C vitamin içerir ve bolca tüketilmelidir. Kuru baklagiller, zeytinyağı, ceviz, badem, fındık gibi E vitamini ve Çinko zengini gıdaları tüketmek hem koruyucu hem de bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalığı yenmeyi kolaylaştırıcıdır. Kefir, süt, yoğurt gibi ürünler ve enginar, kereviz, pırasa, kuşkonmaz, muz, nar, kivi gibi besinler florayı düzelterek virüsün ilerlemesini engeller. Sarmısak en güçlü silahlardan biridir enfeksiyonlara karşı. Doğal şifa kaynağı olan bal ve ballı sütü de unutmamak gerekir.

“BİTKİ ÇAYLARI VE DİĞER İLAÇLARI DİKKATLİ KULLANIN”

Başar, “Genel olarak hamilelikte bitki çaylarının kullanımında dikkatli olunmasında fayda vardır. Örneğin gebelikte adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu gibi bitki çaylarını önermiyoruz. Hamilelerde grip döneminde özellikle nane-limon-ıhlamur, zencefil, papatya, rezene, kuşburnu ve normal çay verilebilir. Ballı süt ve sahlep serbesttir. Burun akıntısı için dekonjestanlar yerine tuzlu su veya okyanus suları tercih edilmelidir. Ateş yükslme eğilimi gösterirse günde 1 veya 2 defa Parasetamol alınmalıdır. Bütün bunların yanında bol su ve tazı sıkılmış meyve suları iyi gelmektedir” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler