USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Asırlık kutnu kumaşına tanıtım filmi çekildi

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından yöresel değerleri yaşatmak ve asırlık el sanatlarından “Antep kutnu kumaşının” daha geniş...

Asırlık kutnu kumaşına tanıtım filmi çekildi
05-03-2017 06:51
Gaziantep

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından yöresel değerleri yaşatmak ve asırlık el sanatlarından “Antep kutnu kumaşının” daha geniş kitlelere tanıtılması amacıyla “Bir Tutkudur Kutnu” başlıklı bir tanıtım filmi hazırlandı.

Türkiye'de sadece Gaziantep’te üretilen ve dokuma sanatı 16. yüzyıla kadar uzanan kutnu kumaşının geçen yıl coğrafi işaret tescilini alan GSO, bu kültürel değeri yaşatmak, geliştirmek ve tüm dünyaya tanıtmak için çalışmalara hız verdi. Mir İletişim Ajansı Başkanı ve Kreatif Yönetmeni Emre Güven ile ekibinin 9 ay süren çekimleri sonunda projenin 8 dakikalık kısa bir tanıtım filmi hazırlandı. Kutnu kumaşının birbirinden zahmetli ve uzun süren üretim aşamalarının çekimleri Ahmet Karabulut, Abdulkadir Mekki, Cemil Kınalıgil, Kasım Kaygın, Orhan Tozluoğlu, M. Erdal Elbay gibi ömrünü mesleğe vermiş ustaların anlatımıyla gerçekleştirildi. Söküm işlemi, boyama işlemi, mezekçilik, taharlama ve dokuma aşamalarını ustalarla birlikte kayda alındığı filmde, kutnu kumaşının tüm serüveni, göz alıcı renkli bir görsellikle sunuluyor.

Film, sosyal medya mecralarında yayınlanıyor

Film hazırlanırken ayrıca, kutnu ustası Abdulkadir Mekki’nin özel arşivinden faydalanıldı. Abdulkadir Mekki yıllarca büyük emek harcayarak oluşturduğu albümündeki fotoğrafları, kumaş örneklerinin görsellerini paylaşarak filmin yapılmasına büyük katkı sağladı. Kutnu kumaşının günümüzdeki örneklerini ve tasarımlarını görme fırsatı bulunan tanıtım filmi birçok sosyal medya mecrasında da yayınlanmaya başlandı.

Film, sosyal medya adreslerinin yanı sıra GSO'nun resmi web sayfasından ise http://www.gso.org.tr/content/kutnu/kutnu.aspx adresi girelerek de izlenebiliyor.

Kültürel bir mozaik

Tarihi ve kültürel değerlerin bir toplumun geçmişi olduğuna işaret eden GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, bunları aslına uygun olarak koruyarak bugüne uyarlayabilmenin ve yaşatabilmenin önemini vurguladı. Konukoğlu, kutnu kumaşının Gaziantep kültür hazinesinin en nadide parçalarından birisi olduğunu ifade ederek, “Gaziantep’ten dünya mirasına hediye edilen kutnu, tarihin süzgecinden geçerek günümüze gelen kültürel bir mozaiktir, yüzyıllardır ilmek ilmek dokunan emektir. Anadolu’da güzelliğin ve zarafetin sembolüdür. 16. yüzyıldan beri Gaziantep’te dokunan ve padişah kaftanları dikilmesi nedeniyle ‘Saray kumaşı’ olarak da bilinen kutnu kumaşını korumak ve yaşatmak, marka değerini yükselterek ülkemiz ve dünya ekonomisine kazandırmak öncelikli hedeflerimizden birisidir” diye konuştu.

GSO’nun hazırlattığı “Bir Tutkudur Kutnu” filminin, kutnu kumaşının Türkiye ve dünya çapında tanıtılmasına büyük katkı sağlayacağını belirten Konukoğlu, filmin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Ödül kazandırdıKutnu Tanıtım Grubu, “Gelenekten Geleceğe Kutnu” projeleri, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği tarafından geçen yıl düzenlenen 15. Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri Yarışması’nda “Juri Özel Ödülünü” kazanmıştı. Kutnu kumaşının yaşatılması ve marka değeri kazandırılması için gösterdiği çabalardan dolayı Kutnu Tanıtım Grubu, Marketin Türkiye tarafından “Gaziantep’e Katma Değer Katan Marka” olarak da seçilmişti.

Dünyaca ünlü modacı Dilek Hanifi’nin, Zeugma Mozaik Müzesi’nde gerçekleştirdiği kutnu defilesi tüm dünyada yankı bulurken, Türk tasarımcı Serap Pollard ise "AW15 Kutnu" koleksiyonu ile Londra Moda Haftası'nda moda dünyasına tanıtmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler