USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

“BEN YAPTIM OLDU-BİTTİ” DEMEMELİ

Yerel seçimler öncesi vatandaş istediği belediye başkanı profilini belirledi:

“BEN YAPTIM OLDU-BİTTİ” DEMEMELİ
02-11-2018 10:36
Gaziantep

2019 Yerel Seçimleri öncesinde insanların belediye başkanından beklentileri hususunda net oldukları gözlerden kaçmıyor. Söylenenin ve düşünülenin aksine isimlere değil de kent için vereceği hizmetlere odaklandıkları net bir şekilde ortaya çıkıyor.

*STK
*SPOR
*KADIN
*ÇOCUK
*VİZYON
*EĞİTİM
*ÇÖZÜM
*ULAŞIM
*TEMİZLİK
*SOSYALLİK
*DÜRÜSTLÜK
*RANT KARŞITLIĞI
*YARDIMSEVERLİK
*UZMAN DANIŞMANLAR
*NİTELİKLİ YARDIMCILAR
*ÇAĞA AYAK UYDURMAK
*SÖZÜNÜN SAHİBİ OLMAK

“Nasıl bir belediye başkanı istiyorsunuz?”
Öncelikli olarak dürüst ve sözüne güvenilir bir belediye başkanı istendiğinin üzeri özellikle çiziliyor ve vizyon sahibi olmasının ise kesinlikle şart olduğu belirtiliyor. Ayrıca kenti tanıyan birinin seçilmesi gerektiği de olmazsa olmaz şartlardan biri.

İnsanlarımız ayrıca, eğitimden sağlığa, spordan sosyal belediyeciliğe kadar tüm bu konulara hakim olması şartı da ararken, kalemini rant için oynatmamalı diye de kaygılarını dile getidiler. Kadın ve çocuk konularında özel bir hassasiyet bekliyorlar.

Şiddete ve tacize maruz kalan kadın ve çocuklar için sığınma evlerinin şehrin muhtelif yerlerinde mutlaka olması gerektiği işaret edilirken, aynı şekilde yaşlılar için de bakımevlerinin de sadece kentin bir yerinde değil, muhtelif yerlerinde de olması isteniyor.

Sosyal belediyecilik kapsamında eğitim ve öğretime dayalı faaliyetlerin yanı sıra kültür etkinliklerinin de yaygınlaştırılması ise ayrı bir talep olarak belediye başkanlarının gündemlerinin ilk maddesini hatta değişmez maddesini teşkil etmesi gerektiği de ifade ediliyor.

Bir diğer önemli husus ise çözüme dayalı belediyecilik ve prosedürler. Prosedüre takılan ve aleyhlerine olabilecek bir hususta belediye başkanlarının konuyla birebir ilgilenmesi ve vatandaşın görüşme talebine olumsuz cevap verilmemesi de genel bir istek olarak belirtiliyor.

“NASIL BİR BELEDİYE BAŞKANI İSTİYORSUNUZ”

Sorusuna belirtilen görüşler ise birbirinden farklı, üretici ve yapıcı olarak dikkat çekiyor.

NERGİS DURU

Bir belediye başkanı öncelikle kendi il ya da ilçesinin yapısını, sorunlarını ve gereksinimlerini çok iyi bilmelidir.
Belediye Başkan Yardımcılarını ve danışmanlarını çok nitelikli kişilerden  oluşturmalıdır.
Merkezden, merkezin en uzağındaki bölgelere kadar halkın eğitilmesi için gerekli önlemleri almalı, gerekli etkinlikleri hazırlamalıdır.
Bulunduğu yerleşim bölgesinde ulaşımdan temizliğe, alt yapıdan bakımevleri ve kreşlere kadar çalışmaları sıklaştırmalıdır.
Halkı sosyalleştirebilmek için spor etkinliklerinden çeşitli beceri eğitimlerine kadar her şeyi düşünüp önlemler almalıdır.
Halkın, belediyedeki işlerini kısa sürede çözebilmeleri için çok miktarda çözüm gişeleri oluşturmalıdır.
Halkın sorunlarını dinleyecek birimleri çoğaltıp, kendisine sunulan bu sorunları dinlemekle kalmayıp bunlara kısa sürede çözüm bulabilmelidir.
Toplumları yetiştirenlerin kadınlar olduğunu akıldan çıkarmayarak kadınları eğitmek ve bilinçlendirmek için çalışmalıdır.
Yoksulları düşünerek onların gereksinimlerini karşılayabilecek önlemleri almalıdır.
Çağdaş ve modern çizgi doğrultusunda verdiği sözleri tutmalı,  kısa sürede verilen bu sözleri yerine getirmelidir.

NURTEN İŞLER BURAN

Bana göre belediyeler dört kritere önem vermeli. Kadın, çocuk, doğa, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışma.
Kadının üretime katılımını sağlamalı, bunun için de kadını maddi manevi desteklemeli, iş ortamı yaratmalı. Kadını fiziksel ve ruhsal yönden zarar görebileceği kişilerden uzak tutmak için sığınma evleri açmalı çok sayıda ve bu evlerde kadının üretime katkısı sağlanmalı. Çalışan kadınların çocukları için kreşler açmalı.
Çocukların eğitimine katkı sağlamalı, ücretsiz kurslarla öğrencilere destek olmalı. Ayrıca onlara hobilerini geliştirici uygulamalar ve destekler sağlamalı. Spor salonları, yeteneklerine göre müzik salonları açmalı.
Doğaya saygılı başkanlar istiyorum. Rant için bulduğu her boşluğa bina dikmek yerine buraları ağaçlandırmalı, çocuklara park alanları oluşturmalı.
Yapacağı her şey için halktan onay istemeli, "ben yaptım oldu "zihniyetinden uzak olmalı. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmalı, onların önerileri doğrultusunda adımlar atmalı.

SÜREYYA SAĞLAM KABACI

Yerel seçimler yaklaştıkça belediye başkan aday adaylarının belli olmaya başladığı şu günlerde insanların kendince belli nedenlere dayanan sebeplerle oy vereceği insanlar aslında az-çok belli.
Eskiden beri bir söz vardır. Genel seçimlerde partiye, yerel seçimlerde insana oy verilir diye. Kemikleşmiş seçmen kitlesi haricinde bu oranın çok fazla olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle ideolojik nedenlerden dolayı belli bir kesim partisine oy verir. Aday kim olursa olsun onlar için aslolan partisinin kazanmasıdır. Bir bölüm ise adaya göre kararını verir. Hele ki yaşadığımız şu devirde.
Artık genç yaşlı herkesin elinde akıllı telefonlar var. Şimdiki başkanlar ve başkan adayları sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanıyor. En kolay şekilde facebooktan takip edebiliyorsun. Eskiden belediye başkanlarına ulaşmak çok zordu. Makam odasına girmek ise daha zor. Vatandaş başkana rahatça ulaşmak, meramını doğrudan ona anlatmak, önemsenmek istiyor. Sekreterine not bırakıp aradan aylar geçmesine rağmen haber alınamadığı günler çok eskilerde kaldı. Artık bir telefon kadar yakın belediye başkanları. Tabi istisnalar kaideyi bozmaz. Bu sözler halkın içinden gelen insanlar için geçerli, seçimden seçime halkın içine karışanlar için değil.
Belediye başkanları halkın ve şehrin geleceğini belirleyen insanlardır. Bu yüzden başkanlık yapmak istediği bölgeyi çok iyi bilmeli. İhtiyaçlarının yanı sıra sosyo-kültürel gereksinimlerini de görmeli. Bir şehrin alt yapısı kadar ekonomisine, kültürüne, sosyalleşmesine ve eğitimine destek vermelidir. Artık "Akıllı Kentler" kavramı önem kazanıyor. Şehir planlamasının yapıldığı, insanların içinde yaşamaktan mutlu olduğu, sakin şehirler...
Başkan geniş bir vizyona sahip olmalı. Sanırım bunun yolu da eğitimli ve birikimli olmaktan geçiyor. Vizyonu olmayan biri bırakın yeni projeler üretmeyi elindeki hiçbir imkanı bile değerlendiremez. Otur koltuğa önüne gelen evrakı imzala, gün içinde iki üç misafir kabul et, yöresel hediye ver, fotoğraf çektir, çay çorba iç evine git. Arkasında sadece diğer başkan fotoğraflarının yanında asılı çerçeveli fotoğrafı kalır. Bir de vefa olsun diye adının verildiği cadde ya da sokak.
Yıllarca böyle başkanlarla yönetildi şehirler ve maalesef kaybolan yıllar. Vizyon vizyon dediğimiz kelime bu kadar önemli işte. Bunu ekip çalışması ile destekleyen takım ruhuna sahip bir başkan ortaya muhteşem şeyler çıkarabilir. Bir başkan mücadeleci, karakterli ve kararlı olmalı. Hakkaniyetten asla taviz vermemeli. Şeffaf belediyecilik anlayışını benimsemeli. Kurallara kendi dahil herkesin uymasını sağlamalı. Merhametli olmalı. Yaratıcı, yeni düşünce ve yeniliklere yer vermeli.
Önemli bir nokta ise; proje üretmesi, proje üretenlere destek vermesi olur. Bizim insanımız akıllı ve zeki bir toplum. Böyle bir sinerjiden çıkacak yüzlerce düşünce olduğuna inanıyorum. Eminim ki evlerin bodrum katlarında, garajlarında pek çok proje keşfedilmeyi bekliyor. Oluşturulacak komisyonlarda bu fikirler incelenip kullanılabilir. Halkın içinde olduğu bir takım ruhu şehri çok üst seviyelere taşıyabilir.
Uyumlu kişiliği ile kentte bulunan kurumlarla işbirliği içinde çalışıp hizmet akışının önünün açılmasına olanak verebilir.
Daha pek çok özellik sıralayabiliriz ama bir insanda hepsini bir arada bulmak ne kadar mümkün? Önemli olan "insana değer" vermek onu değerli bir insan olarak görmek. Sonuçta hepimizin eksik ve fazla yanları var. Başkan şöyle olsun böyle olsun diyoruz da vatandaş nasıl olsun? Bir dönem yaşadığım şehirde kışın lapa lapa kar yağıyor ama caddelerde kar yok. Çünkü belediye gece gündüz demeden bir kazaya sebep olmaması için çatılarda ki karlar ve buz sarkıtları dahil kaldırımları sürekli temiz tutmuştu. Daha önceki kışlarda buz pistine dönen yollarda kayarak yürümeye alışmış bir halka bu hizmet çok ağır gelmiş belediyenin başka işi yok mu boş işlerle uğraşıyor yorumlarına sebep olmuştu. Benim yaşadığım ilçe örnek bir ilçedir. Kısa sürede çok hızlı bir değişim yaşanmıştır. Önce biz hizmete layık olduğumuzu bilelim. Sonra da verilen her hizmet için teşekkür edelim. Takdir devamlılık getirir.
Bundan sonrası; tek dileğimiz başkanların koltuklarında tek başlarına oturmaları.
Kalemlerini hiçbir rant için kullanmamaları.

SEMA SAZAK KOÇ

Ben belediye başkanı olsam nasıl olurdum!
Öncelikle makam odamın kapısını vatandaşa açık tutardım. Çünkü sorunların çözümünü en iyi bilen o sorunları yaşayanlardır. Resmi ziyaret haricinde asla makam aracı kullanmaz halkın içinden gelmiş biri olarak yine halkın içinde olurdum. Şehrimin sorunlarına çözüm üretebilecek projeler için gençlerden oluşan komiteler kurardım. Gençlerle ve kadınlarla “Sevgi Üretim Çiftliği” kurarak tüm belediyelerimizle en ücra köşedeki çocuklara (özellikle kız) ve gençlere ulaşır onların yaşam alanlarını genişletme imkanı sunardım. Yani ben dört duvar arasında oturan salon başkanı değil, halkımla beraber çalışan, alanların başkanı olurdum. İşte böyle bir başkan istiyorum.

ALİ BAYKAL

Yerel Yönetimler, Demokrasinin gerçek anlamda yaşandığı yerler olmalı.
Halk Belediye Başkanı'nı adaylar arasından kendisi seçebilmeli. Siyasi partiye oy vermek yerine, kişiye oy verilmeli. Bu anlamda muhtarlık seçimleri bana daha demokratik ve doğru geliyor.
Bugünkü şekliyle de, adaylar en azından ön seçimle belirlenebilmeli. Bizlere Yerel yöneticimiz olacak kişi genel merkezce dayatılmamalı.
Belediye Başkanı, seçildikten sonra dokunulamaz ve ulaşılamaz olmamalı. Halk gerektiğinde hesap sorabilmeli. "Beğenmezsen bir dahaki seçimde oy vermezsin" mantığı olmamalı. Belediyelerin, oy kaygısı değil, daha iyi hizmet kaygısı olmalı.

BELMA BAYKAL

Belediye seçimlerine sayılı aylar kala "nasıl bir belediye başkanımız olacak" düşüncesine kapıldık. Ne var ki, bizler belediye başkanımızı kendimiz zaten seçemiyoruz sadece siyasi partilerin kendi aralarında belirlediği adaylara oy vererek vatandaşlık görevimizi yapıyoruz ya. Buna da eyvallah. İçerisinde bulunduğumuz durumu da göz önüne alırsak, hiç değilse gelen başkan adil olsun, tabii ki öncelikle yandaşları için değil, tüm halkı için canla başla çalışan çağdaş, dürüst, çıkar gözetmeyen, görev ve sorumluluklarının ciddiyetini bilen, disiplinli, halkının sorunlarını dinleyen ve beklentilerine doğru cevaplar veren, ayrım yapmadan hizmet eden, güvenilir bir belediye başkanı istiyor gönlümüz.
Özet olarak, halktan alınan vergileri, yine halkın ihtiyaçlarına harcayan, samimi içten bir belediye başkanlarımız olursa hepimize Hayırlı olsun...

SILA KÖMÜRCÜ

Bir belediye başkanından öncelikli beklentim kültür, sanat, spor ve çevre alanında çalışmalar yapmaya öncelik vermesidir. Toplumun ihtiyaçları değişirken köprü, asfalt yol yapma gibi çağ dışı vaatler yerini yeşil alanlara, yaşam parklarına bırakmalıdır. Halka bilgi, beceri ve donanım kazandırmayı amaçlayarak toplumu sanatla, bilimle, sporla buluşturmalı ve halkın çağa ayak uydurmasını sağlamalıdır. Atölyeler, sergiler açarak hem halkın sanatçılarını destekleyip hem de topluma yetkinlik kazandırmak yapabileceği en güzel yatırım olacaktır.

NAZLI HAKTAN

Yaşadığım şehirde belediye başkanlığı yapan kişinin öncelikle apolitize olmuş, kendini yörenin insanının daha refah daha modern ve daha doğal yaşamasını öncelikleri arasına alan bir başkan olmasını dilerim. Bir belediye başkanından ilk beklentilerim gençlerin, çocukların ve yaşlıların yaşam kalitesini artıracak sosyal alanlar açmasıdır. İhtiyacı olan yoksul aileleri himayesi altında tutarak, onlar için kalıcı çözümler üretmesidir. Yetenekli gençleri keşfetme yollarını açarak onları dış dünyaya tanışmasını sağlamak, gizli kalmış yeteneklerin heba olmasını engellemek adına adımlar atmalıdır. Elbetteki olmazsa olmaz beklentim doğayı koruyacak önlemler alarak, insanın doğa da bütünleşmesi için uygun alanlar tasarlaması ve temizlik çalışmalarının en üst seviyede tutularak halkın titiz kullanması için eğitim verilmesi önemsediğim konuların başında geliyor. Belediye başkanımın esprili, güzel yüzlü, sanata spora düşkün, zeki ve insancıl olması beklentilerim arasında gelir. Çok mu beklentim oldu onu bilemiyorum.

HABER/AYSU YIKMIŞ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler