USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Büyükelçi Al-Alawi: “Ticaret hacminin daha da artacağına inanıyorum"

Büyükelçi Al-Alawi: “Ticaret hacminin daha da artacağına inanıyorum
21-06-2016 03:54
Gaziantep

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hisham Ali Akbar Al-Alawi, Irak ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin önümüzdeki süreçte daha da artacağını belirterek, “Irak Cumhuriyeti olarak, kadim dostumuz Türkiye’yi, özellikle de Mersin’i çok önemsiyoruz” dedi.

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Al-Alawi, bir dizi ziyaret çerçevesinde Mersin’e geldi. Büyükelçi, Mersin programına V alilik ziyaretiyle başlayarak, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ile bir araya geldi. Sahil Valilik makamında gerçekleşen ziyarette Al Alawi’ye, Irak Cumhuriyeti Gaziantep Başkonsolosu Muayad Ömer A. Koperly de eşlik etti.
Şeref Defteri’ni imzalamasının ardından makamda açıklama yapan Büyükelçi Al-Alawi, Irak Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği görevine geçtiğimiz günlerde başladığını söyledi. Gaziantep ve Adana’dan sonra öncelikli olarak Mersin’i ziyaret ettiklerini ifade eden Al-Alawi, “Irak Cumhuriyeti olarak, kadim dostumuz Türkiye’yi, özellikle de Mersin’i çok önemsiyoruz. Büyükelçilik olarak temaslarımızı sadece Ankara’da sürdürmeyip, yerel yönetimlerle de sağlam ilişkiler kurmak istiyoruz. Amacımız iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmektir” dedi.

“TİCARET HACMİNİN DAHA DA ARTACAĞINA İNANCIM SONSUZDUR”
Irak ve Türkiye’nin birçok ortak noktaya sahip olduğunu ve bu ortak noktaları çoğaltabileceklerini vurgulayan Al-Alawi, “İki ülke arasında yaklaşık 13 milyar dolar tutarında dış ticaret hacmi mevcuttur. Bunun yanı sıra Irak, Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler arasında ikinci sırada yer almaktadır. Önümüzdeki süreçte iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğine ve ticaret hacminin daha da artacağına inancım sonsuzdur. 2016 yılının sonlarına doğru Gaziantep, Adana ve Mersin illerinde bulunan işadamları ile Iraklı işadamlarını bir araya getirerek yeni işbirliği olanaklarını değerlendirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
Vali Çakacak’a iki ülke arasında düzenlenecek olan Stratejik İş Birliği Konseyi ile ilgili bilgi de veren Al-Alawi, Irak’ın Mersin ile ilişkilerine de değindi. Mersin ile Irak’taki birçok şehir arasında ekonomi, turizm, eğitim, sağlık, kültür gibi birçok alanda iş birliği yapılabileceğine, kardeş şehir anlaşmaları imzalanabileceğine dikkat çeken Al-Alawi, “Mersin’de önemli sayıda Iraklı vatandaşımız yaşıyor. Valilik olarak vatandaşlarımıza sunduğunuz hizmetlerden ve yardımlardan dolayı teşekkür ederim. Türkiye ve Mersin olarak, diğer ülkelerde yaşanan sıkıntılardan kaçarak ülkenize gelen birçok yabancı ülke vatandaşını da misafir ediyorsunuz. Sorumluluğunuzun çok büyük olduğunun bilincinde olarak, Irak Cumhuriyeti olarak bu konuda elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

“IRAK SADECE TÜRKİYE’NİN DEĞİL MERSİN’İN DE EN ÖNEMLİ DIŞ TİCARET PARTNERLERİNDENDİR”
Vali Çakacak da Büyükelçi Al-Alawi’ye yeni görevinde başarılar dileyerek, iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin çok eskiye dayandığını dile getirdi. Çakacak, “Irak sadece Türkiye’nin değil, Mersin’in de en önemli dış ticaret partnerlerindendir. Mersin, burada yerleşik firmaların Irak’la önemli ticari ilişkiler kurmasının yanı sıra sahip olduğu ülkemizin işlem hacmi en yüksek limanlarından olan Mersin Limanı’nın bölgenin dışarıya açılan kapısı olması nedeniyle de ayrı bir önem taşımaktadır. Mersin’le Irak arasında ciddi bir ihracat potansiyeli var. Karşılıklı iyi ilişkiler çerçevesinde hem yetkililer arasında yapılacak görüşmelerle hem de işadamlarının bir araya gelerek oluşturdukları sivil toplum kuruluşları aracılığıyla hali hazırda var olan ticaret hacminin daha da artacağına inanıyorum” dedi.
Mersin’in Türkiye’nin küçük bir örneği olduğuna işaret eden Çakacak, özellikte tarımsal açıdan önemli bir potansiyele sahip Mersin’in Türkiye’nin önde gelen muz ve narenciye üreticilerinden olduğunu ifade etti. Çakacak, “Bu anlamda diğer ülkelerin yanı sıra Irak’a da önemli ölçüde tarımsal ürün ihraç ediyoruz. Bunun yanı sıra 2013 Akdeniz Oyunları’nın ilimizde yapılmasının kente kazandırdığı önemli spor altyapısı ile yapımı tamamlanmak üzere olan bin 294 yataklı Mersin Şehir Hastanesi, önümüzdeki süreçte Mersin’in ulusal ve uluslararası arenada hem sağlık turizmine hem de önemli spor organizasyonlarına ev sahipliği yapacağının önemli bir göstergesidir. Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde camdan kimyasal ürünlere kadar geniş bir üretim yelpazesinin bulunması Mersin’i her türlü alışverişin yapılabileceği bir kent haline getirmektedir. Dolayısıyla Mersin’le Irak’ın yakın ilişkiler içerisinde bulunması ve işadamlarının kuracağı karşılıklı diyalogla spor, sağlık, ticaret, turizm ve eğitim alanlarında önemli işbirliklerine imza atılarak var olan ticaret hacminin çok daha ileri noktalara taşınacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Mersin’de yaklaşık 168 bin Suriyelinin, 4 bin civarında da Iraklının bulunduğuna dikkat çeken Çakacak, Mersin Valiliği olarak kentte misafir edilen Suriyeli ve Iraklıların ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözülmesi konusunda her türlü çalışmanın yapıldığı bilgisini verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler