USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

ÇİNGENE KIZI İÇİN GELEN HAYAL KIRIKLIĞIYLA DÖNÜYOR

ÇİNGENE KIZI İÇİN GELEN HAYAL KIRIKLIĞIYLA DÖNÜYOR
01-01-2019 11:00
Gaziantep

"Çingene Kızı Mozaiğinin Kayıp Parçaları" kamuoyunda yanlış algı oluşturdu. Bu ifadenin kamuoyunda sanki Çingene Kızı'nın vücut parçalarının getirildiği algısı oluşturduğunu ve geçtiğimiz haftalarda Amerika'dan getirilen parçaların Çingene Kızı'nın kendi parçaları olmadığını kaydeden Uluslararası Mozaik Sanatçıları Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz ve Zeugma Çingene Kızı'nın kazı heyetinde bulunan Prof. Dr. Mehmet Önal yanlışlığa dikkat çektiler. Uzmanlar konuyla ilgili, "Kamuoyunda Çingene Kızı'nın eksik parçaları yani eksik olan vücudunun parçaları getirilmiş gibi bir algı oluşturuldu. Çingene Kızı, Zeugma Antik Kenti'nde kenar bordürü olarak çalışılmış bir parçadır. Amerika'dan getirilenler de yine Çingene Kızı'yla aynı yemek odasının kenar bordürlerinden alınmadır. Çingene Kızı da o bordürlerden sadece bir parçadır" dediler. 

YANLIŞ ALGI GAZİANTEP'E ZARAR VERİYOR

Geçtiğimiz haftalarda ABD'nin Ohio eyaletindeki Bowling Green Eyalet Üniversitesi'nden Gaziantep'e getirilen mozaik parçaları kamuoyuna "Çingene Kızı'nın Kayıp Parçaları" ya da "Çingene Kızı'nın Eksik Parçaları" olarak yansıtılmıştı. Bu algının kamuoyunda yanlış algı oluşturduğuna dikkat çeken ve bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğine vurgu yapan Uluslararası Mozaik Sanatçıları Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, oluşan yanlış algının Gaziantep'e zarar verdiğini söyledi.


"ÇİNGENE KIZI AİLESİNE KAVUŞUYOR" DOĞRU İFADEYDİ AMA ÇARPITILDI

"Zeugma Çingene Kızı Gaziantep'in dışarıya açılan penceresidir, yüzüdür. İlk bulunduğunda Çingene Kızı'nın başının diğer kısımları ve vücudunun diğer uzuvları, eli, kolu, ayağını nerede diye merak etti. Yıllardan beri bu soru cevap arıyordu" diyen Mehmet Yılmaz, aslında parçaların ilk tanıtımında kullanılan ifadenin doğru olduğunu söyledi. "Parçalar ilk olarak kamuoyuna duyurulurken 'Çingene Kızı Ailesine Kavuşuyor' denmişti. Gerçek ifade aslında budur. Ancak bu ifadenin altını doldurmak icap ediyordu. İfadenin altını doldurmak için de kullanılan diğer ifadeler yanlış algı oluşturdu" dedi.



ÇİNGENE KIZI KENAR BORDÜRLERİNDEN BİRİ

Çingene Kızı mozaiğinin Zeugma Antik Kenti'nde yemek odasının tabanında kenar bordürü olarak çalışılmış bir parça olduğunu söyleyen Yılmaz şöyle konuştu; "Amerika'dan getirilenler ve müzede sergiye açılanlar da yine Çingene Kızı'yla aynı yemek odasının kenar bordürlerinden alınmadır. Çingene Kızı da o bordürlerden bir parçadır. Çingene Kızı'nı tarihi eser kaçakçıları götürememiş. Ama diğerlerini götürmüşler. Çünkü Çingene Kızı'nın üzerine mermer bir sütun devrilmiş. Sütunu kaldıramadıkları için ya da kaldırmaya vakit bulamadıkları için Çingene Kızı kalmış. Birecik Baraj Gölü'nün baraj inşaatı başladığında yapılan kazılar esnasında Çingene Kızı mozaiği sütunun altından çıkarıldı."

GELEN PARÇALAR 'ÇİNGENE KIZI'NIN UZUVLARI DEĞİL

Ama kamuoyunda Çingene Kızı'nın eksik olan vücudunun parçaları getirilmiş gibi bir algı oluşturulduğuna özellikle dikkat çeken Yılmaz, "Bu algı doğru değil. Çünkü gelen parçalar Çingene Kızı'nın uzuvları değil. Boşa konuşmuyorum, dedikodu yapmıyorum. Kazı heyetinin içinde görev alan akademisyenle yaptığım değerlendirmelerden sonra böyle konuşuyorum. Kenar bordürlerinden ibaret bir mozaik ailesi var. Bunlardan bir tanesi Çingene Kızı. Diğerleri de yeni getirilip müzeye koyulanlardır" ifadelerine yer verdi.



SEYAHAT ACENTELERİ YANLIŞ ALGI ÜZERİNDEN
TUR DÜZENLEMEYE BAŞLADI

Seyahat acenteleri tarafından "Çingene Kızı'nın Eksik Parçaları Getirildi" söylemi üzerinden turlar düzenlendiğini söyleyerek bu algı yüzünden Gaziantep'e zarar verildiği konusunda uyarılar yapan Yılmaz, "Seyahat acenteleri böyle turlar düzenlemeye başladı. Bunun üzerinden satış yapıyorlar. Gelen insanlar burada Çingene Kızı'nın eksik parçalarını değil de Çingene Kızı'yla aynı bordür içerisinde yer alan diğer figürleri gördüğünde hayal kırıklığına uğruyor. Gelecek olanlar da hayal kırıklığına uğrayacak. Bu hayal kırıklığıyla memleketine dönen insanlar bizi yalancılıkla suçlamaz mı? Şehrin imajını zedeleyen ve zedeleyecek olan böyle bir şeyi söylemek boynumuzun borcu. Neticede memleket için çalışıyor, uğraşıyoruz" dedi.

KAZIYI YAPTIĞIMIZDA DA SÖYLEMİŞTİK

Zeugma Çingene Kızı mozaiği kazı heyetinde bulunan ve kazı çalışmalarında bizzat bulunan Prof. Dr. Mehmet Önal da gelen parçaların Çingene Kızı'nın eksik parçaları yani uzuvları olmadığını bir akademisyen gözüyle değerlendirdi. "Çingene Kızı'nın kazısını biz yaptık. Etrafı dağıtılmıştı. Biz kazıyı yaptığımızda da söylemiştik. O bir bordür mozaiği. Bordürde bir kadın başı o. Gövdesiz. Gövdeleri yok. Yani bir maske gibi kadın başı. Simetrik yerleştirilmiş o bordüre. Birisi kuzeyine, birisi güneyine" diyen Önal şöyle konuştu; "Kuzeydeki bordür Çingene Kızı'ydı. Güneyindeki de gelen parça. Diğerleri de o bordürün etrafında daha geniş bir bordür vardı. Onlar içinde de kuş ve çeşitli figürler vardı. İnsanlar haklı olarak Çingene Kızı'nın gövdesinin de olduğunu düşünüyor. ama gövde falan yok. Sadece baş."

'BİZ YAPTIK OLDU' MANTIĞI VAR
PROFESYONELLİK YOK

Kamuoyunda yanlış algı oluşmasının nedeni olarak 'Profesyonellik olmaması'nı gösteren ve profesyonellerin uzak tutulduğunu vurgulayan Önal, "Profesyonellik yok. Bunu kim bulmuş diye soran yok. En azından ben beklerdim ki açılıştan önce bize söz hakkı verilmiş olsaydı biz gerçek kelimeyi, nasıl olduğunu kamuoyuyla paylaşabilirdik. Ama bizde profesyonellik yok. 'Biz yaptık oldu' mantığı var. Şu anda kamuoyunun da ikileme düşmesinin nedeni bu. Yani gerçek bulanlar ve profesyoneller uzak tutuluyor. Diğerleri ön planda" dedi.

NARİN DEMİRCİ


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler