USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

“DEPREM BÖLGESİ İLAN ETTİLER”

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hasan Türk, kentsel dönüşüm üzerinden Şahinbey Belediyesini ağır bir dille eleştirdi

“DEPREM BÖLGESİ İLAN ETTİLER”
22-11-2017 10:50
Gaziantep

Kent gündemine dair konuşmamakla eleştirilen Cumhuriyet halk Partili kent yöneticileri dün bir ilke imza attı. Partide kent sorunlarına ilişkin son 3 yıldır ilk kez basın toplantısı düzenlenen CHP’de Şahinbey ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hasan Türk, Şahinbey Belediyesinin zemin etüdü yapılmadan “deprem bölgesi” ilan edilen Nuri Pazarbaşı Mahallesi’nde insanların evlerinin ucuza alındıktan sonra yerine 10-15 katlı binaların yapıldığını dile getirdi.

“BÖLGE HALKINA ANLATTIK AMA DİNLEMEDİLER”

Partisinin Şahinbey İlçe Başkanlığı binasında basın toplantısı düzenleyen Türk, Şahinbey Belediyesini eleştiri yağmuruna tuttu. Nuri Pazarbaşı Mahallesi’nde insanların evlerinin zemin etüdü yapılmadan bölgenin riskli bölge ilan edilerek ucuza alındığını anlatan Türk, “Nuripazarbaşı Mahallesi, hepimizin bildiği üzere Kentsel Dönüşüme girdi. Geçmiş zaman ilçe başkanımız ile birlikte evlere giderek bu evlerin yıkılacağını ve yüksek binaların yapılacağını söyledik. İnsanlar bize inanmadılar. Burada zemin etüdü yapılmadan deprem bölgesi ilan ettiler. Deprem bölgesi ilan edilen yere 15-20 katlı binalara yaptılar. Evlerin altındaki dükkanlar 1,5-2 milyona satılıyor. Oradaki insanların evlerin 200 bin lira para verildi. Mahkeme gidildiği zaman 150 bin liraya düşürdüler” şeklinde konuştu.

KENTİN SORUNLARINA DİKKAT ÇEKTİ

CHP Şahinbey İlçe Binası’nda düzenlenen toplantıya Şahinbey Belediye Meclis üyeleri Hasan Şencan ve Zeki Gürsel katılırken, diğer meclis üyelerinin katılmaması dikkat çekti. Toplantıda Meclis Üyesi Hasan Türk, “Bugün burada şehrimiz ile ilgili yolunda gitmeyen konuları, şehri yönetenlere uyarı niteliğinde ve önerilerimiz ile birlikte gündeme taşımak için toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Gaziantep’in önemli sorunlarından birisi trafik sorunudur. Trafik yoğunluğu bakımından dünyada 113.sırada, Türkiye’de ise 6.sırada yer alıyor. Trafik yoğunluğundan dolayı şehir merkezine ulaşmak işkence haline dönüşüyor. Bir mahalleden şehir merkezine ulaşmak 45 dakika sürüyor. Halbuki trafik sorunu ile ilgili ben bu konuyu Büyükşehir Belediye Meclisi’nde önerisinde bulundum. Şehir merkezinde bulunan kamu binaları var. Bunları şehir merkezinden kaldırırsak, trafiğin daha da rahatlayacağına inanıyorum. Trafiği rahatlatmak yapılan harcamalarla 4 tane bina yapılırdı. Trafik sorunu yılan hikayesine dönüştü” diye konuştu.

“HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR”

Gaziantep’in hava kirliliği konusunda Avrupa’da ilk 10’da yer aldığını ifade eden Türk, “Karataş’tan şehir merkezine baktığımız zaman şehirdeki hava kirliliğini görüyorsunuz. Hava kirliliği konusundaki denetimler daha sıkı yapılmalı. Öte yandan zabıta ekipleri tarafından egzoz emisyon denetimlerinin yapılması gerekiyor.”

“MECLİS GÜNDEM MADDELERİNİN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ İMARLA İLGİLİ”

Türk, “Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bu ay yapılan toplantısında 110 gündem maddesi var. 110 maddeye 1 dakika zaman ayrılmıyor. 110 maddeden 90’ı imar komisyonu ile alakalı. Şahinbey Bölgesi’nde bir bina var, buradaki bina 0.40 emsalden plan değişikliği yapılarak 1.40’a getiriliyor. Bunun açılımı şudur: orada x kişilere, plan notları değiştirilerek rant sağlanıyor. Düztepe Mahallesi’nde bir vatandaş yarım kat kaçak çıktı diye 20 bin lira ceza kesiliyor. Gel görelim ki elin adamı 2 katlı yere 42 kat yapıyor. Bunu mecliste sorduğunuz zaman, çoğunluklarına güvenerek kendi bildiklerini okuyorlar. Bunlara rağmen bildiklerimizi söyleyeme devam edeceğiz.”

“BELEDİYELERİN TEK YAPTIĞI İMAR RANTI SAĞLAMAK”

Kilis Ekolojik Kent ile AB’den hibe alındığını ifade eden Türk, “Bu bölge ile ilgili AB’den 3 milyon hibe alındı. Hibe alınan plan ile ilgili Mimarlar Odası, plan notları ile oynandığı gerekçesiyle dava açtı. Mahkemenin bu bölge ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı alındı. Mahkeme kararında bu bölgeyle ilgili hibe alındığı ve bu projenin gerçekleştirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Maalesef burada emsalleri artırarak ekolojik kentten çıkardılar, buraya yüksek katlı binaları vermeye başladılar. 2 katlı binalara 6 katlı, 8 katlı oldular. Belediyelerin tek yaptıkları imar rantı sağlamak. Yoksuzluk yalnızca rüşvet vermek değildir, yolsuzluğun adı imardır. Yolsuzluk imardan geçer” şeklinde konuştu. 

“GAZİANTEPSPOR ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR”

Türk Gaziantepspor’un son dönemde yaşadığı sorunlara ilişkin olarak ise, “Gaziantep’in iki tane futbol takımı var. Maalesef Gaziantepspor, üvey evlat muamelesi görüyor. Daha önce yöneticilik, başkanlık yapanlar; Roma gibi bir takımı Gaziantep’e getirdiğinde protokolde yer bulamadınız. Şimdi ise yöneticiler takıma üvey evlat muamelesi yapıyorlar. Ayrımcılık yapmamalıyız. Şehri yönetenler, ayrımcılık yapmaması gerekiyor. İki takımda şehrin takımıdır” dedi.

“YAMAÇTEPE’DE İMAR İÇİN OY VERDİK İŞLER DEĞİŞTİ”

Türk sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Şehri yönetenler, kenti yönetmeyi bilmiyorlar. Sorunları yama ile kapatmaya çalışıyorlar. Bir bölgeyi imara açmadan önce tüm planlarını yaparsın. Bunlar imara açtıktan sonra projesini yapıyorlar. Projeyi yapıyorlar, sonrada o plan üzerinde değişikliği yapıyorlar. Geçmişte Yamaçtepe imara açıldı, biz arkadaşlarımızla buranın imara açılması için oy kullandık. Oy birliği ile bu kararı aldık ve burada bizim bir sorumluluğumuz var. İmara açılan yerde 6 ay sonra tekrar imar değişikliği yapıldı. Emsal 2 kat verilen yer 5 kat, 5 kat verilen yeri 10 kat yaptılar. Köylünün elinden yerlerini kandırarak aldılar. Plan değişikliği yaparak, 1 liralık yeri 5 lira haline getirdiler. Belediyeyi kendileri yönetiyor gibi görünüyor ama emir başka yerlerden geliyor.”

“DAVA AÇMAYA NE PARAMIZ NE DE ÖMRÜMÜZ YETER”

İmar tadilatları ile olumsuzluklara ilişkin parti olarak çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Türk, “Arkadaşlarımız Metro’nun yeri ile ilgili dava açıldı, yürütmeyi durdurma kararına rağmen Büyükşehir Belediyesi ihale ile yer sattı. Bunlar yargı dinlemiyor. Adalet ile alakaları yok. Tamamıyla kendi fikirleri ve “ben yaptım oldu” mantığıyla hareket ediyorlar. Zirve’nin yeri Asım Güzelbey döneminde tahsis edildi. Sonra ne oldu, Zirve Üniversitesi FETÖ’cü oldu. Karar bir günde iptal edildi. Bizim eylemle ilgili eksiklerimiz vardır, yargıya bu konuya taşıdık. Bunlarla ilgili dava açmaya ne paramız yeter ne de ömrümüz yeter. Dava açmak için teminat yatırmak gerekiyor” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler