USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

DOMOTEX Fuarı açıldı

DOMOTEX Fuarı açıldı
22-05-2017 09:21
Gaziantep

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB),  Gaziantep Halıcılar Odası ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO),  işbirliğiyle Hannover Fairs Turkey tarafından düzenlenen DOMOTEX Gaziantep-Turkey halı fuarı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin de katıldığı törenle Ortadoğu Fuar Merkezi’nde açıldı.  Düzenlenen açılış törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'nin yanı sıra Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu , GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumları ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunyaka, GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Halıcılar Oda Başkanı Mehmet Törer ve çok sayıda davetli katıldı.

Sanayici ve işadamlarımıza 160 milyar TL destek sağladık

2016 yılının çok zor bir yıl olduğunu belirten Bülent Tüfenkçi, hükümet tarafından alınan tedbir ve teşvikler sayesinde ekonomide canlanma olduğunu ve bunun neticesinde de 2017 yılında Türkiye’nin yüzde 4’ün üzerinde büyüme göstereceğini açıkladı. Tarım’dan gelen büyüme sinyallerinin bu öngörülerini desteklediklerini kaydeden Tüfenkçi şöyle devam etti:

“Bundan sonra ki süreçte ağırlıklı olarak ekonomiye odaklanarak kalkınma hamlelerini başlatacağız. Son zamanlarda KGF’yi devreye sokarak sanayici ve işadamlarımıza 160 milyar TL destek sağladık. Cansuyu projesi ile de KOSGEB aracılığı ile küçük esnafımıza 7 milyar TL’lik kredi verdik. Bir yandan ekonomiyi bir yandan da demokrasimizi daha da geliştirmek istiyoruz.”

Türkiye’nin en büyük halı fuarının Gaziantep’te düzenlenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Bülent Tüfenkçi, hükümetlerinin fuarlara ciddi anlamda destek verdiklerini aktardı.

Fuarların sektörü geliştirme ve ivme kazandırma açısından çok önemli olduğunu bildiren Tüfenkçi, sektör temsilcilerinden gelen ‘Petkim tarafından üretilen hammadde yetersiz kalıyor o nedenle hammaddeyi ithal etmek zorunda kalıyoruz’ serzenişlerine karşılık şunları söyledi:

“Hükümet olarak biz elimizi taşın altına koymaya hazırız. Kim hangi noktada ne kadar istiyorsa verelim ve hammaddeyi Türkiye’de üretelim. Ben buradan tüm işadamlarına sesleniyorum. Biz sizin arkanızdayız.”

Kalifiye eleman sorununa da değinen Tüfenkçi, “Kalifiye eleman sorunu Türkiye’nin sorunudur. Bunu çözmek için OSB’lere geniş yetkiler tanıyoruz ve Meslek Lisesi ve Meslek Yüksek Okulu (MYO) açmaları için çalışmalar yapıyoruz. Burada okuyan öğrencilerin tüm masraflarını da devlet olarak biz karşılayacağız” dedi.

Dünya da ticaretin arttığından bahseden Bülent Tüfenkçi, “Hedefimiz bu ticaretten daha fazla pay almak ve ülkemizin hızlı ve sağlam bir şekilde büyümesini sağlamaktır” dedi.

Halı ihracatında Çin’den sonra ikinci sıradayız

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahattin Kaplan, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, 14 milyar dolarlık halı ve zemin kaplamaları ihracatında Çin’den sonra 2 milyar dolarla ikinci sırada yer aldıklarını belirterek, 4 milyar dolarlık halı ihracatında ise 1.6 milyar dolar olarak birinci olduklarını söyledi. En yakın rakipleri Belçika'nın ihracatının 400 milyon dolar olduğunu anımsatan Kaplan, şöyle devam etti:

"Dünyada ihracatı yapılan 3 makine halısının 2'sini biz ihraç ediyoruz. Hedefimiz tüm kategorilerde daha da yükselmektir. Geçtiğimiz 2015 ila 2016 yılında tüm dünyada ve Türkiye'de olduğu gibi bizim sektörde de ihracatta bir düşüş yaşadık ama 2017 yılında sektörümüz yükselişe geçti. İnşallah 2017 yılında 2 yılda yaşadığımız düşüşü kapatır yolumuza kaldığımız yerden devam ederiz. Tabi ki bu yaşadığımız bazı aksaklıklar bize birçok yeni tecrübe kazandırdı. Yatırım yaparken nelere dikkat etmemizi, ihracatı nasıl ve kime yapmamızı, ürün hazırlarken neleri göz önünde bulundurmamızı ve banka seçerken neye göre karar vermemiz gibi birçok tecrübe kazandırdı. Halıcılarımız inşallah bundan sonra geçmişten ders alır. Daha dikkatli hareket eder."

Halı ihracatının yüzde 40’ı Amerika ve Avrupa’ya

Geçen 2 yılda pazarları da iyi analiz ettiklerine dikkati çeken Kaplan, şu an ihracatın yüzde 40’ını Amerika ve Avrupa ülkelerine yaptıklarını vurgulayarak, bu payın her geçen gün arttığını, yılsonunda bu payın yüzde 50’leri bulacağına işaret etti. Ayrıca yeni ürün geliştirmede Ar-Ge, inavasyon ve tasarımda başka ülkeleri takip eden değil takip edilen ülke konumuna geldiklerini ifade eden Kaplan, "Yine dünyanın dev alışveriş marketlerinin hemen hemen hepsine mal satabiliyoruz. Bu yıldan itibaren sektörümüz yatırım yapmaya, büyümeye başlamıştır. Bu da demektir ki önümüzdeki yıllarda daha çok istihdam daha çok ihracat demektir. Çünkü halı sektörünün bütün hammaddeleri ithal olmasına rağmen yüzde 50’yi geçmiyor kalan yüzde 50 katma değer yurtiçinden karşılanıyor. Ayrıca Gaziantep ihracat istihdamının yüzde 25’ini tek başına halı karşılıyor" şeklinde konuştu.

İhracatçıya verilen yeşil pasaportu önemsiyoruz

Bu yıl 10’ncusunu düzenledikleri fuarı gelecek yıllarda da düzenlemeye devam edeceklerini anlatan Kaplan, fuarların sektöre ve şehre büyük katkı sağladığını dile getirdi.

Hükümetin bu yıl içerisinde çıkardığı teşvik paketlerinin de sektöre büyük destek ve cesaret verdiğini anlatan Kaplan, şunları söyledi:

"Özellikle yeni istihdam edilen işçilerin SGK primleri işçi ve işveren payının devlet tarafından karşılanması yine KGF’nin krediye girişimde zorluk çeken firmalarımıza destek vermesi sektörümüze can suyu olmuştur. Ayrıca ihracatçımıza verilen yeşil pasaport büyük katkı sağlamıştır. Önceleri bir yere giderken vize çıkar mı çıkmaz mı uçak biletini alırsın vize çıkmaz bundan yana çok büyük sıkıntılar olurdu fakat şimdi imkanlarımız çok daha iyi oldu. Tüm bu desteklemelerden dolayı hükümetimize teşekkür ederim."

Prestijli fuarlar için dünya standardında fuar alanı gerekiyor

Ekonomi Bakanlığının bu yıldan itibaren yurtiçi prestijli fuarları da destek kapsamına aldığını belirten Kaplan, "Bu sene ki fuarımız için yetişmedi ama bundan sonra ki yapılacak olan fuarlara destek verilecektir ama bir sıkıntımız var fuar alanımız bu prestijli fuar için yeterli alana sahip olmadığından dolayı OFM yönetimden yeni hol ve holler yapmasını bekliyoruz " diye konuştu.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, böylesine önemli bir fuarın halının başkenti Gaziantep’te yapılmasının önemine değindi.

Gaziantep günlük 1 milyon metre kare halı dokuyor

Halı sektörünün Gaziantep ve Türkiye’de ekonomiyi harekete geçiren katalizör olduğunu vurgulayan Beyhan Hıdıroğlu, günlük 1 milyon metrekare halı dokunduğunu bildirdi.

Açılış konuşmasının ardından stantları ziyaret eden Bakan Tüfenkçi'ye, Kaplan Kardeşler Halı standında fotoğrafının basılı olduğu halı hediye edildi

Dünyanın gözü Gaziantep’te

Türkiye, Belçika, Çin, Danimarka, Hindistan, Endonezya, İran, Ürdün, Rusya ve Özbekistan'dan toplam 203 firma 21 bin 509 metrekare alanda en yeni ürünlerini sergiliyor. Fuar, bir kez daha makina halısı sektörünün Avrasya'daki en önemli buluşması olarak öne çıkan. Makina halılarının yanı sıra; el-dokuma halıları, kilim, tekstil yer döşemeleri, elastik yer döşemeleri, laminat, ahşap ve parkeler de fuar boyunca sergilenen ürünler arasında yer alıyor. Fuar 25 Mayıs 2017 tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler