USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

DSÖ’NÜN YENİ GÜNDEMİ NE YAZIK Kİ GAZİANTEP!

Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs salgınıyla mücadelede gözünü vaka sayısının hızla arttığı Gaziantep’e çevirdi. DSÖ ile Sağlık Bakanlığı ekipleri kentte geniş çaplı araştırmalar gerçekleştirecek ve sonucu rapor haline getirecek.

DSÖ’NÜN YENİ GÜNDEMİ NE YAZIK Kİ GAZİANTEP!
20-07-2020 13:07
Gaziantep

Gaziantep’te son 16 günden bu yana vaka sayılarının hızlı artış göstermesi karşısında Sağlık Bakanlığı saha kontrolörlerinden oluşan beş kişi iki haftadır şehirde araştırma yaparak şehirdeki vaka sayılarını kontrol altında tutmaya çalışıyorlar. İki haftalık çalışma sürelerini tamamlayan bakanlık kontrolörleri Ankara’ya dönerken ekibin yerine yeni bir koordinatör gönderildi. Daha sonra ise Dünya Sağlık Örgütü Direktörü ve beraberindeki bir heyet Gaziantep’e gelerek araştırmada bulundu. Sağlık Örgütünden gelen ekibin araştırmaları hassas bir şekilde devam ediyor. Bu denetimlerin artından çok kısa süre içinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da incelemelerde bulunmak üzere Gaziantep’e geleceği öğrenildi.

DSÖ YETKİLİLERİ İLE SARIFAKI BİRLİKTE İNCELEMELERDE BULUNDU

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Hans Kluge ve beraberindeki heyet 10 gün önce Gaziantep’te Sağlık İl Müdürü Uzman Dr. Serdar Sarıfakı ile birlikte Göçmen Sağlığı Merkezi ve gümrük kapılarında bir inceleme yaptı. Aynı anda Sağlık Bakanlığının 5 kişiden oluşan koordinatörleri 15 gün Kamu Hastanelerinde incelemeler yaparak detaylı rapor hazırlayıp Bakan Fahrettin Koca'ya sundular. Gaziantep'te korona virüsün tavan yaptığını gören bakanlık dün yine 1 koordinatörü şehrimize gönderdiler.  Gaziantep için özel rapor oluşturan 5 kişilik koordinatörler önümüzdeki hafta içinde tekrar gelerek incelemelerini sürdürecekleri ve Sağlık Örgütü Direktörü Hans Kluge'nin önümüzdeki günlerde tekrar Gaziantep'e geleceği ikinci bi araştırma yapacağı öğrenildi. Başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Gaziantep Valisi Davut Gül olmak üzere yetkililerin sıklıkla uyardığı Gaziantep’te koronavirüs salgını yayılmaya devam ediyor. Kentimiz ve bölgemizle ilgili hem bakanlığın paylaştığı hem de yerel basında yayınlanan veriler, vaka ve vefat sayılarının artışta olduğu gösteriyor.

ÖLÜM SAYISINDA ARTIŞ KORKUTUYOR

Sağlık Bakanlığının yayınladığı vaka verileri Gaziantep’te vaka sayısının artışta olduğu bir gerçek. Bunun yanında kentimizdeki vefat sayısı da korkutan boyuta ulaştı. 17 Temmuz verilerine göre Gaziantep’te vefat edenlerin sayısı bir günde 9 olarak kayıtlara geçti. Bu sayı ile kentimizde vefat edenlerin toplam sayısı 240 oldu. Türkiye genelinde günde 17-18-19 civarı vefat gerçekleşirken bu ölümlerin yarısının Gaziantep’te olması kentte kaygıya neden oluyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıkladığı günlük tablolarla birlikte riskin devam ettiği kentleri de uyarıyor. Bakan Koca dünkü açıklamasında Gaziantep’i de uyarmıştı. Gaziantep’in en çok vaka görülen 5 ilde biri olduğunu açıklayan Bakan Koca, “1.000’in üstünde gerçekleştiği en son güne kıyasla, yeni vaka sayımız, bugün 90 azaldı. SON 3 GÜNDE en çok vaka görülen beş ilimiz: İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Diyarbakır. En az vaka görülen beş ilimiz: Artvin, Tunceli, Bayburt, Kırklareli, Bartın” ifadelerini kullanmıştı.

“ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİRMEDEN BU TABLODAN ÇIKAMAYIZ”

Salgının başından bu yana sık sık vatandaşları uyaran Gaziantep Valisi Davut Gül de vatandaşları bir kez daha uyardı. Vali Gül, son açıklamasında şu ifadelerde bulundu: “Alışkanlıklarımızı değiştirmeden bu tablodan çıkamayız. Biz ya da sevdiklerimiz, hasta olmadan/vefat etmeden davranışlarımızı kontrol edersek bunun faydasını görürüz! Aksi halde kocaman bir pişmanlıkla başbaşa kalırız... Sizi en iyi siz korursunuz”

CHP’Lİ YILMAZKAYA: GAZİANTEP, WUHAN GİBİ OLDU

CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya da son açıklamasında Gaziantep’teki vaka ve vefat sayılarındaki artışa dikkat çekmişti. Gaziantep’in salgının çıktığı Çin’in Wuhan kenti gibi olduğunu ileri süren Yılmazkaya, “Özellikle Gaziantep gibi vaka sayılarının arttığı kentlerde, yaşanan yoğunluk nedeniyle hastanelerde zaten yer sıkıntısı var iken, özel hastanelerdeki covitli hastaların tedavi masraflarının SGK tarafından karşılanmaması durumu daha da kötüleştirmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

KURALLARA UYULMUYOR

Gaziantep'teki kötü tabloya rağmen cadde ve sokaklardaki yoğunlukta da azalma yaşanmıyor. Kuralların hiçe sayıldığı kentte, 18 Temmuz Cumartesi günü il genelinde 2 bin 946 vatandaşa sosyal mesafe ve maske takma kuralını ihlal etmekten idari yaptırım uygulandı. Koronavirüsün gölgesinde kutlanacak olan Kurban Bayramı’yla ilgili yetkililerden uyarılar geliyor. Vaka artışının yoğunlukta olduğu illerden biri olan Gaziantep’in bu uyarıda daha çok dikkat etmesi gerektiğinin altı çiziliyor.  Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, Kurban Bayramında koronavirüs ile mücadele de alınması gereken tedbirlere ilişkin uyarılarda bulundu. Önceliğin her zaman maske ve sosyal mesafede olduğunu ifade eden Prof. Dr. Metintaş, ”Gelin yakınlarımızı telefonla arayalım, hallerini ve hatırlarını soralım. Ev ziyareti yapmazsak çok daha iyi. Hele ki anne ve babalarımız onlar bizim canlarımız ama Covid-19 için riskteler. Bu riski ortadan kaldırmak için belki açık havada görüşebiliriz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler