USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

DÜNYANIN GÖZÜ BU FUARDA

DomotexTurkey 2018 Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı görkemli bir törenle kapılarını ziyaretçilere açtı

DÜNYANIN GÖZÜ BU FUARDA
24-04-2018 12:36
Gaziantep

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, DomotexTurkey 2018 Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı’nın açılışında konuştu. Yıldırım, fuar alanının artık beklentilere cevap veremez durumda olduğunu hatırlatarak, “5. OSB'de 150 fabrikayı devreye geçirdik, 100'ünün yapımı devam ediyor. Çözüm bekleyen sorunlarımız var. Fuar merkezimiz miladını doldurdu, artık beklentilere cevap veremiyor. Daha kullanışlı modern bir tesis ihtiyacımız elzemdir” diye konuştu.

 !#**v1153&pl=false**#! 

Gaziantep'te Halı Fuarı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla açıldı. Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Türkiye en sıkıntılı dönemi atlattı" diye konuştu. Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği ve Gaziantep Halıcılar Odası işbirliğinde düzenlenen Halı Fuarı'nın açılışını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü gerçekleştirdi.

“FUAR ALANI ARTIK YETERSİZ GELİYOR”

DomotexTurkey 2018 Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı'na katılan 195 firma, ürünlerini 22 bin 175 metrekarelik kapalı alanda alıcıların beğenisine sundu. Fuar açılışında konuşan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, “5. OSB'de 150 fabrikayı devreye geçirdik, 100'ünün yapımı devam ediyor. Çözüm bekleyen sorunlarımız var. Fuar merkezimiz miadını doldurdu, artık beklentilere cevap veremiyor. Daha kullanışlı modern bir tesis ihtiyacımız elzemdir" dedi. Yıldırım sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Bu fuar da dünyadaki 4 büyük fuardan biri. Her şart ve koşulda çalışmaktan, üretmekten asla vazgeçmedik. Bu şartlarda 5. OSB'de 150 fabrikayı devreye geçirdik, 100'ünün yapımı devam ediyor. Çözüm bekleyen sorunlarımız var. Fuar merkezimiz miadını doldurdu, artık beklentilere cevap veremiyor. Daha kullanışlı, modern bir tesis ihtiyacımız elzemdir. GTO olarak bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor.”

Yıldırım sözlerini daha sonra şu şekilde sürdürdü;“Burayı Gaziantep'in başarısını taçlandıracak, örnek gösterilecek bir fuar merkezine dönüştürmeliyiz.Her zaman bir bürokrat gibi değil, adeta bir iş adamı bakış açısı ile varlığını yanımızda hissettiğimiz, Sayın Valimizin önderliğinde, şehrin tüm aktörlerinden bu işte güç birliği, gönül birliği yapmasını bekliyoruz" dedi. Gaziantep'in bu başarısını sürdürülebilir kılmasına destek olacak bir başka projenin de Gaziantep Lojistik Köy Projesi olduğunu söyleyen Yıldırım, "Gaziantep ve bölge için bir prestij projesi için 3 yıldır Büyükşehir Belediyemizle birlikte üzerinde çalışıyoruz. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesine bir günde 4 bin kamyon, bin 500 tır giriş yapıyor. Bu proje şehrin dinamiklerini harekete geçirecek, şehir içi trafiğini rahatlatacak, tüm bölgeye hizmet verecek. Bu projenin hayata geçmesini engelleyen bazı pürüzler var önümüzde. İnşallah sizlerin desteği ile bu pürüzleri aşmayı ve Gaziantep'i bölgenin lojistik üssü yapacak olan projeyi Cumhuriyetimizin 100.yılına armağan etmek istiyoruz.”

“GAZİANTEP'İN HİKAYESİ, TÜRKİYE'NİN HİKAYESİYLE ÖRTÜŞÜYOR”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek  fuarın şehir, ülke ve halı sektörü için hayırlı olmasını temenni ederek, Hükümet olarak üreten, çalışan Gaziantep'in önünü açmak ve dünyada rekabet gücünü artırmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını, bu kapsamda uzun süredir konuşulan kentin liman bağlantısının da mutlaka gerçekleştirileceğini dile getirdi. Şimşek, "Şehirde çok güçlü bir pozitif enerji ve güçlü bir ekip var. Herkes şehri daha ileri taşımak için çaba gösteriyor. Onun için geleceğimiz parlak. Gaziantep inanıyorum ki Ortadoğu'da en önemli ticaret, sanayi üssü ve turizm merkezi oluyor ve çok daha güçlü bir şekilde konumlanacak." diye konuştu.  Gaziantep'in hikayesinin, Türkiye'nin hikayesiyle örtüştüğünü ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:"Gaziantep önemli ölçüde düşük ve orta teknolojik üretim yapan bir şehir. Geleneksel pazarların neredeyse tamamı perişan. Buna rağmen şikayet yerine çözüm üretiyor. İhracat ve üretim artmaya devam ediyor. Büyük bir başarı, muazzam bir dayanıklılık ve esneklik. Zaten 21. yüzyılda bu tür özellikler olmazsa çok zor gider. Türkiye de böyle. Türkiye gerçekten çok büyük, sıkıntılı dönemi inşallah, yakında geride bırakacak. Zor bir dönem. Geçen sene bir referandum, bir önceki sene bir darbe girişimi. Bir önceki sene 2 seçim. Gezi provokasyonları, liste uzuyor 2007'ye kadar. Bütün bunlar bizim 2. ve 3. nesil reformları yapmada maalesef kısmen de olsa enerjimizi ve odaklanmamızı zorlaştırdı, gerçekçi olalım. Bugünkü sıkıntılar kısmen bu şokları yansıtıyor. Başka bir ülke, bize benzer bir ülke bu şokları yaşasaydı kısa süreli bir resesyona, daralmaya gitmezdi. Büyük olasılıkla depresyona, bunalıma girerdi, uzun soluklu daralmaya giderdi.”

“GAZİANTEP EN REKABETÇİ ŞEHİRLER ARASINDA YER ALIYOR”

Gaziantep'i ihya eden tüm sanayicileri, girişimcileri, KOBİ'leri ve belediye başkanlarını tebrik eden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, şöyle konuştu:

"En rekabetçi şehirler arasında yer alan Gaziantep'in önümüzdeki yıllarda da herkesi gururlandırmaya devam edeceğine inanıyorum. Türk kültürünün, sanatının parçalarından olan halılarımız dünyanın her yerinde göz doldurmaya, tercih edilmeye başladı. Küçük el tezgahlarında başlayan halı, kilim dokuma öykümüz, bugünlere kolay gelmedi. Sektör, 2013-2017 yıllarında 10,6 milyar dolarlık ihracata imza atmayı başardı."

Özlü, geçen yıl da kentten 2,2 milyar dolar tutarında halı ihraç edildiğini belirterek, "Halı ihracatımızın toplam ihracattaki payı yüzde 1,4  seviyesinde gerçekleşti. Suudi Arabistan, ABD, Irak ve Almanya başta olmak üzere dünyanın her yerine Türk halılarını ihraç ettik. Halı fabrikalarımız tüm dünyaya halı dokudu." dedi. Gaziantep'in makina halısında sektörün liderliğini yaptığını ve ülkenin üretimine, ihracatına katma değer sağladığını dile getiren Özlü, "Bugün açılışını yaptığımız uluslararası fuar, ülkenin ve Gaziantep'in halı ve zemin kaplamadaki  gücünün net bir göstergesidir. Bu sektördeki büyüklüğümüz ve liderliğimiz önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek. Türkiye, bütün sektörleriyle birlikte büyümeye devam ediyor. Bu büyüme reel, organik hedefleri doğru tespit etmiş bir büyümedir. Dolayısıyla birtakım spekülasyon, manipülasyonlarla ve uluslararası oyunlarla bu büyümenin önüne geçilemez. Türk ekonomisi vites büyütüyor. Büyüyen vitesin, seçim süreci ve seçimden sonra da olmak üzere küçülmesi söz konusu değil." değerlendirmesinde bulundu.“

GAZİANTEP TÜRKİYE'NİN YÜKÜNÜ ÇEKEN ŞEHİRLERDEN BİRİ”

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yükünü 30 büyük şehrin çektiğini, "gazi şehrin" de nüfusta 8'inci, ekonomide de 5'inci büyük şehir olduğunu söyledi. Yerlikaya, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müteşebbis Heyeti olarak en kısa zamanda toplanacaklarını ve Ortadoğu Fuar Merkezi'ni dünyayla rekabet edebilecek niteliğe kavuşturmak için çalışma başlatacaklarını belirtti.

“KENTİ HALICILAR GİBİ İLMEK İLMEK İŞLİYORUZ”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de şehrin rekabet gücünü artırmak ve yeni vizyonlar kazandırmak için toplantılar yaptıklarını, tıpkı halıcılar gibi kenti ilmek ilmek işlediklerini ifade etti. Şahin, "Büyük balık küçük balığı her zaman yutuyor ancak küçük balık hızlı hareket ederse büyüme şansı buluyor. Organize sanayi bölgemizi merkeze koyduk. Sanayicinin üzerindeki ulaşım yükünü azaltmak için Türkiye'nin en büyük toplu konut projesi Kuzey Şehri ve ve GAZİRAY'ı yapıyoruz. OSB'yi rahatlatmak için 10 kavşak yaptık." diye konuştu.

FUARDA, ÜRETİCİ FİRMALARIN TEK KAYGISI HIRSIZLIKTI

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği ve Gaziantep Halıcılar Odası işbirliğinde düzenlenen fuara Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Tezer Özlü, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir, Şehitkamil ve Şahinbey Belediye Başkanlarının yanı sıra, Gaziantep Ticaret Odası ve Sanayi Odası Başkan ve Meclis Başkanları başta olmak üzere Oda Başkanları ve temsilcileri katıldı. Geniş güvenlik önlemleri altında yapılan fuarda stant personellerinin ve firma yetkilileri misafirlerini ağırlayıp ürünlerini tanıttı. Fuarda gazetecilerden başka kimsenin fotoğraf çekmesine izin verilmedi. Üreticilerin “Tasarım Taklidi” dedikleri ve bir nevi “hırsızlık” olan “kopyalama”nın bu sektörde de problem yarattığı gözden kaçmadı. Firmalar “Ürün Tescili” aldıklarını ancak yine de “Tasarım Taklidi” ile mücadelelerinin yetersiz kaldığına fuarda ise aldıkları bu tedbirler kapsamında ancak fotoğraf çekimine müdahale edebildiklerini belirttiler.

KONUKOĞLU, ÖZLÜ’YE DOKUMA TEZGAHINI TANITTI“DÜNYAYLA MARS GİBİ”

Fuarda Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanına eski tip dokuma tezgahını tanıttı. Konukoğlu’nun Özlü’ye eski tip “Kutnu Dokuma Tezgahı”nı tanıtırken, ilginç bir benzetme yaptı. “Dünyayla Mars Gibi” Aradaki teknoloji farkına bu benzetmeyle örnek veren Konukoğlu, Bakan Özlü’ye sergiye sunulan bir de kravat hediye etti.

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ FUARINDAN BİRİ

Domotex Türkiye 2018 Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı'na katılan 195 firma, ürünlerini 22 bin 175 metrekarelik kapalı alanda alıcıların beğenisine sundu. Ülke genelinden 160 firmanın katıldığı fuarda, Gaziantepli 122 firma stant açtı. Fuara, ABD, Belçika, Çin, Danimarka, Hindistan, İran, Özbekistan, Sırbistan, Türkmenistan ve Ürdün'den katılan firmaların 195 stant açtığı fuar, 27 Nisan'da sona erecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler