USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

EN İYİ BAKLAVA USTASI; GAZİ ANTEPLİNİN KENDİSİDİR!

EN İYİ BAKLAVA USTASI; GAZİ ANTEPLİNİN KENDİSİDİR!
21-03-2016 07:27
Gaziantep

GAZİANTEP’TE UZUN YILLAR USTALIK YAPAN ,LEZZETLERDEN VE KALİTEDEN ÖDÜN VERMEYEN ŞİRVAN  PAYASLI  İLE  HAKİMİYET OKURLARI  İÇİN TATLI KONUŞUP BAKLAVA ÜZERİNE  KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ YAPTIK ..

Bu mesleğe ne zaman başladınız?

ŞİRVAN PAYASLI:  Otuz yıllık baklava ustasıyım. İlkokulu bitirdikten sonra meslek hayatına atıldım. İlk olarak baklavacılık  ile başlasam da, çalıştığım yerde hem baklava  hem de kebap üzerine olduğu için her iki ustalık sanatını  en iyi şekilde öğrenmeye çalıştım.24 yıl  ara vermeden çalıştıktan sonra da kendi iş yerimi açtım.2004’ ten bu yana  kendi iş yerimi işletmekteyim.

Baklava  ustalığının zorlukları nelerdir?

ŞİRVAN PAYASLI:  Baklava yemesi çok kolay ve zevkli,  yöresel, şöhreti  dünyaya nam salmış önemli bir  tatlımızdır. Ama yapması da,ustalığı da bir o kadar zordur.Diğer tatlılardan farklı olarak ciddi teknik bilgi ve emek istiyor.Yapımından,pişirilmesinden, sunum aşamasına kadar her evresi ayrı bir sanattır ve de zordur.Baklavacılık diğer tatlıcılıktan çok ayrı bir yerdedir .

İyi bir baklava ustası kaç yılda yetişiyor?

ŞİRVAN PAYASLI:  Tam deneyimli,her şeyi ile oldu diyeceğimiz bir usta  en az 10 yılda yetişir. Yetiştirilmeye de  öğrenmenin çok hızlı olduğu 14’lü  yaşlarda başlanırsa çok daha iyidir. Ben de ilk okuldan sonra okumayıp bu mesleği tercih etmiştim. Bizim çocukluğumuzda  şimdiki gibi cep telefonları,sosyal medya,sinemalar gibi geniş  sosyal hayatlarımız yoktu.Biz çocuklar için sosyal yaşantı demek   top peşinde koşturmaktan ibaretti. Erkek çocukları tatillerde boş gezmesinler diye bir yerlere çalışmaya gönderilirlerdi. Benim ağabeyimde baklavacı ustasıydı. Bu meslekle de beni ilk o  tanıştırdı. İlkokul bitirdikten sonrada bir tanıdığın aracılığı ile  İmam Çağdaş’ın yanında çalışmaya başladım.Sonra da kendi işimi kurdum ve halende çalışıyorum.

Size gençlerden “baklava ustası olarak yetişmek istiyorum” talebi ile gelen oluyor mu?

ŞİRVAN PAYASLI:  Ne yazık ki günümüzde gençler artık özellikle de baklava ustalığı gibi zır zanaatlara  talep etmiyor. Çünkü bizim meslek gerçekten zor ve sosyal yaşantınızı da kısıtlıyor.Bizde öyle işi istediğin saatte bırakmaya da gelmiyor.Çok geç saatlerde eve gidebiliyorsunuz.Mesela ben hayatımda kurban bayramları dışında tatil yapamadım.Zorluğundan dolayı kolay kolay   kimse artık bu  mesleğe heves etmiyor.Çırak bulmakta bile zorluk çekiyoruz.Mecburiyetten Suriyeli çalıştırmak zorunda kalıyoruz.

İlimiz gastronomi kenti seçildi. Gaziantep deyince de ilk akla gelen baklavasıdır.Sizde artık usta yetişmediğini söylüyorsunuz.İleriki  zamanda talep artışı olursa  usta sıkıntısı nasıl çözümlenebilir?

ŞİRVAN PAYASLI:  Çok doğru. İlimiz baklavası ve fıstığı ile özdeşmiş bir şehir. Şimdi artık dünya da tanımaya başladı. Hemen hemen her  meslek dalının  okulu olduğu halde  nedense baklavacılık eğitimi verilen okulumuz yok. Bana göre mesleğimi yaşatmak adına  önemli bir  eksiklik bu.Bundan önce kurduğumuz bir dernekle baklavacılık mesleğinin bir yüksek okulu olması gerekliliğini gündeme taşımıştık. Dikkatleri çekmek için girişimlerde bulunmuştuk.Ama  karşılık görmeyince öylece kaldı.

En iyi ustalar sadece Antep’ de mi yetişiyor sadece?

ŞİRVAN PAYASLI:  Baklava ustası olarak  batıda  Bayburtlular  iddialı gözükse de baklava bizim işimizdir. Bizim ustalığımıza,sanatkarlığımıza   kimse yetişemez. Baklava   yapımı öncelikle bir sanat işidir ve  en  ince ayrıntılarını da  sadece Antepli ustalar bilir.

Yetişmesi zaman ve emek isteyen ustalıkta ücretler tatmin edici mi?

  ŞİRVAN PAYASLI:  Bizde ustalığa rağbetin azalmasında biraz  maddiyatla  da  alakalı olabilir. Çünkü eskiden bir baklava ustası çok iyi ücret alırdı ve batıdan da çok rağbet görürdü. Dışarılardan gelip ustalarımızı çok güzel maaşlarla talep ederlerdi. Ama zamanla piyasaya başkalarının da girmesi ve kendi tanıtımımızı yeterince  yapmamızdan  dolayı  ustalar yine iyi kazansalar da eskisi gibi dolgun ücretler  kazanamıyor.

Gastronomi kenti  seçilmemizin   Gaziantep ekonomisine nasıl katkısı olabilir? Sizi heyecanlandırdı mı?

ŞİRVAN PAYASLI:  Ben öncelikle kutlamaların Gaziantep’te değil de İstanbul’da yapılmasına bir anlam veremedim. Kutlamaların bu sektörlerde yer alan herkesle birlikte Gaziantep’te  yapılması daha doğru olurdu.Hatta bazı konularda fikirlerimize de başvurulmasını beklerdik ama açıkçası bu konuyla ilgili çokta bir beklentim yok .Körler sağırlar birbirini ağırlar.İnsanlarımız maalesef  mesleği yaşatmak ve daha iyi tanıtmak yerine medyada boy göstererek reklam derdine düşmüşler. Akademik seviyeye getirelim daha güzel rant kapıları nasıl sağlarız?  diye çalışmalar yapacaklarına  kendi  reklamlarının peşinde  koşuyorlar. Bunun da Gaziantep’e ne bir faydası ne de getirisi olabilir.

Eğitim şart diyorsunuz..

ŞİRVAN PAYASLI:  Gastronomi kentine en yakışan çalışma öncelikle  baklava başta olmak üzere bütün alanlarda akademik eğitimler verilmesi. En zor ve önemli olanı da baklavacılıktır.Zaten Gaziantep deyince de ilk akla gelen baklavasıdır.

Geçen yıl fıstık fiyatları 90 TL’ye çıkmıştı ve  baklava fiyatlarını yükseltmişti. Ama bu sene fıstık fiyatlarında sert düşüşler olmasına rağmen baklava fiyatları değişmedi.Gaziantepli  baklavayı ne zaman ucuza yiyecek?

ŞİRVAN PAYASLI:   Fiyatları maalesef birkaç büyük esnaf belirliyor. Bizlere de belirledikleri fiyatları bildiriyorlar.Ama biz Şirvan Baklava olarak  fiyatımızı düşürüyoruz da.Elimizden geldiğince yapılması gerekeni zaten yapıyoruz.Ama diğerleri için bir şey söyleyemem.

Yüksek fiyatlar tüketiciyi mecburen ucuz baklavaya yönlendiriyor. Fiyatı 10-15’e baklava yine var. Sağlık açısından tehdit edici değil mi?

ŞİRVAN PAYASLI:  Baklava ‘da  İl Tarım Müdürlüğünün belirlemiş olduğu  belli standartlar var. Ama bazıları daha ucuz ve az miktarda fıstıkla  düşük kalite yağlar kullanarak, en düşük maliyette ucuz baklava üretiyorlar. Aradaki fark da bundan kaynaklanıyor zaten. Farkı oluşturan malzemenin kalitesizliği ve eksikliği.  Şeker yerine tamamen glikoz dahi kullananlar var. Dışarıdan gelen  yabancı müşteriler  gerçek baklavayı tanımadıklarından fiyat farkından şikayetçi oluyorlar ama baklava kalitesini bilen  çok iyi bilen Antepliyi kandırmak imkansızdır.

Ekonomideki durgunluk sizleri nasıl etkiledi?

ŞİRVAN PAYASLI:  Tabii ki de etkilenmez olur muyuz hiç.Ekonomi de durgunluk her sektörde olduğu gibi bizleri de vurdu ve  %50 işlerimiz düştü. Antep’te üretilen baklavanın %90’ı dışarı gidiyor. %5’ini sadece Antep’li  tüketiyor. Şehir dışı derken tabi yurt dışı da oluyordu. Burada ki sanayici ve iş adamları dışarıda iş yaptıkları bağlantılarına hediye olarak  makbul gören baklavayı gönderiyorlardı.Ekonomideki durgunluk haliyle iş adamlarını etkiledi.Beraberinde de pek çok sektörde olduğu gibi bizlerde etkilendik. Sanayi çalışmazsa, para olmazsa alış verişimiz de olmaz. Mesela doğuya çok  sipariş gönderiliyordu ama terör olaylarından sonra gidiş gelişler durdu ve haliyle bize de yansıdı.

Son olarak okurlarımız için neler söylemek istersiniz?

ŞİRVAN PAYASLI:  Temennim  mademki  Gaziantep olarak gastronomi kenti seçildik, dünya artık bizi tanıyacak, öyleyse artık baklavamızın da bir okulunun olması ve en doğru şekilde yansıtılması.O zaman belki daha çok talep edilebiliriz. Ne yazık ki  artık yeni nesilden baklava ustalığına talep yok.Yine  üzülerek görüyoruz ki baklavacılık ta da  artık makineleşmeye gidiliyor ve el ustalığı yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutuyor. Şuan %50  oranın da makineleşmiştir zaten. Eskiden sadece  hamur yoğurma makinesi  varken şimdi %100 açma makinesi  var. Üretici de üç dört tane hamur açan usta alacağına bir tane makine almayı tercih ediyor. Ama elle açmanın lezzeti beraberinde kattığı  sevginin yerini hiçbir makine tutamaz.

Diğer kültürel değerlerimize olduğu gibi tamamen bize has olan baklavamızı sıradanlıktan çıkararak gereken değeri ve önemi verelim.Bizden sonraki nesillere en iyi şekilde miras bırakabilelim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler