USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Erkekler bunlara dikkat etmeli

Güçlüyüm, kuvvetliyim, hiç hastalanmam demeyin, erkeklerde sık görülen hastalıkları...

Erkekler bunlara dikkat etmeli
22-03-2017 07:53
Gaziantep

Güçlüyüm, kuvvetliyim, hiç hastalanmam demeyin, erkeklerde sık görülen hastalıkları , belirtilerini ve tedavi yöntemlerini Üroloji Uzmanı Op.Dr.Mehmet Solakhan'la mercek altına alarak açıklamalarda bulundu.

VARİKOSEL

Yapılan araştırmalar Türkiye’deki erkeklerin yüzde 15’inde varikosel saptandığını gösteriyor.Bu hastalık,kısırlık sorunu ile doktora başvuranların ise yaklaşık yüzde 25’inde görülüyor.Tedavi edilmediğinde kısırlığa neden olan varikoselde, testislerdeki sıcaklık artışı ve toplardamardaki kanın geri dönmesi sperm sayısını etkiliyor.Bu durum sperm üretimini bozarak döllenme imkanını azaltıyor.20 – 30 yaşlarında ve genellikle bekarlarda görülen varikosel, ağrı ve görünüm bozukluğuyla fark ediliyor. 

Varikosel, yumurtadan bacağa doğru yayılan ağrı ve sıcak ortamda torbada belirginleşen kıvrımlı damar yapısıyla ortaya çıkıyor. Tedavide mikrocerrahi ile operasyon yapılması gerekiyor.

PROSTAT KANSERİ

Prostat kanseri en çok 50 yaşın üzerindeki erkeklerde görülüyor.Bu hastalıkta tümörün çıkış yeri çoğunlukla prostat bezinin arka bölümüdür.Tümör, başlangıç evresinde hiç belirti vermezken ve muayene ile hissedilmeyebilirken daha sonra sert ve düzensiz şişlikler halinde bütün prostata ve prostatın çevresindeki yapılara yayılıyor.

-Belirtileri; Yavaş ilerlemesi nedeniyle spesifik belirtiler göstermeyebiliyor.Hastalığın ileri evrelerinde ise idrar kesesi çıkışında tıkanma, kanlı idrar gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor.Yapılan muayenede prostatın taş gibi sert ve yüzeyinin pürüzlü oluşu ya da üzerinde nodüller bulunması kötü huylu prostat tümörünü düşündürebiliyor.Prostat kanseri,bölgesel ve uzak lenf bezlerine, kemiklere ve diğer organlara da sıçrayabiliyor.

-Tedavi yöntemleri; Prostat ya bütünüyle çıkarılıyor ya da kanserli bölgeye ışın tedavi uygulanıyor.Prostatın tamamen çıkarılmasına bağlı yan etkilerin başında ise cinsel iktidarsızlık ve idrar kaçırma geliyor.Köklü cerrahi girişim ve ışın tedavisine yanıt vermeyen tümörlerde uzun süreli hormon tedavisi ya da testislerin çıkarılmasıyla hastalık kontrol altına alınabiliyor. Bu tedavilerle kontrol altına alınamayan hastalıklarda ise kemoterapi uygulanıyor.

TESTİS KANSERİ

Testis kanseri,çoğunlukla sperm üreten hücrelerde başlıyor.Kanser,ilk olarak testiste bezelye büyüklüğünde sert bir yumru olarak dikkat çekiyor ve genellikle dokunulduğu zaman ağrı yapmıyor. Birçok erkek tümörü kendisi keşfediyor ve tümör genellikle sadece tek testisi etkiliyor.

-Belirtileri; Testiste ağrısız elle hissedilen kitle ve şişme ile farkına varılıyor.

-Tedavi yöntemleri; Bu hastalığın tedavisi için hasta testisin ameliyatla alınması gerekiyor.Ancak bu erkeklik işlevlerinin yerine gelemeyeceği anlamına gelmiyor.Çünkü kalan testis vücudun normal cinsel ve hormon üretme işlevlerini yerine getirebiliyor. Kanserli hücrelerin vücudun diğer kısımlarına yayılmasını önlemek ya da yayılmışsa tedavi için radyoterapi veya kemoterapi yapılıyor. Her iki testiste tümör olan hastalarda veya tek testisi olupta tümörü olan hastalarda testisin cerrahi, olarak alınmasından önce sperm dondurulma işlemi yapılıyor.

MESANE KANSERİ

İdrar depolayan organımız olan mesanenin sıklıkla iç tabakasından gelişen kanser türüdür. Genellikle erkeklerde , özellikle sigara kullanan erkeklerde daha sıklıkla rastlanıyor.

-Belirtiler; En sık belirtisinin kanlı idrar olduğu belirtiliyor. Bunun dışanda idrar yapmakta zorlanma sık sık idrar yapma hissi gibi belirtileride mevcut. Tanınması için ultrasonografi, idrar torbasına endoskopik olarak bakılması gibi işlemler yapılıyor.

-Tedavi yöntemleri; Eğer kanser erken evrede ise sadece kapalı ameliyatla kanserin kazınması yeterli olabiliyor. Mesane içine ilaçlama kapalı ameliyattan sonra uygulanabilen bir yöntemdir. Eğer kanser daha ileri evrede ise o zaman idrar torbasının prostatın meni keselerinin ve lenf düğümlerinin beraber çıkartılması gerekiyor. Bu ameliyattan sonra idrar ya karın ön duvarına ağızlaştırılıyor ve ya barsaktan yeni mesane yapılıyor.

SERTLEŞME SORUNU

Cinsel ilişki sırasında ilişki için yeterli ereksiyonun sağlanamaması durumudur. Yaş arttıkça erkeklerde sertleşme sorunu ortaya çıkabilir. Bu hastalık özellikle yüksek tansiyonu, kolesterol yüksekliği, kalp hastalığı, şeker hastalığı ve sigara kullanan erkeklerde sıklıkla oluşuyor.

-Belirtiler; Cinsel ilişki sırasında yeterli sertleşme sağlanamaz.

-Tedavi yöntemleri; Öncelikle hastanın yaşam tarzı değişiklikleri yapması öneriliyor. Spor yapma, sigaradan ve stresten uzak durma, iyi bir uyku gibi önerilerde bulunuluyor. İlaç tedavisi bu hastalarda ilk basamakta önerilen tedavi yöntemi ilişkiden 1.5-2 saat önce alacakları bir tablet bu sorunu büyük ölçüde çözecektir. Daha sonra kendi kendine iğne ve vakum araçları tedavi olarak önerilebilir. Bunların hiç birisi faydalı olmazsa ameliyat ile penisin içine protez yerleştirmekle sorun ortadan kalkar.

ERKEN BOŞALMA

Cinsel ilişki sırasında olmasından daha erken sürede boşalmanın meydana gelmesi durumudur.

-Belirtiler Cinsel ilişki sırasında ilişkiye girdikten sonra çok kısa sürede veya bazı hastalarda daha ilişki olmadan boşalma olması hastaların başlıca şikayetleridir.

-Tedavi Yöntemleri Bu amaçla öncelikle prostat ve idrar yolları enfeksiyonları olup olmadığına bakılıyor. Daha sonra bir takım ilaçlarla ve ya kremlerle önemli ölçüde iyileşme sağlanabiliyor.

KRONİK PROSTATİT

Mesanenin hemen altındaki prostatta bir enflamasyonun (yangı) olmasıdır. Bu enflamasyon birtakım mikroorganizmalar tarafından da oluşabilir.

-Belirtiler Mesanede belli belirsiz ağrı, idrar yaparken ağrı bacakların arasında makata doğru yayılan bir ağrı ve huzursuzluk hissi , erken boşalma prostatit hastalarının belli şikayetleridir.

-Tedavi yöntemleri Kronik prostatitte yüzde yüz ilaçla bir tedavi yöntemi olmasada antibiyotikler, antidepresanlar ve prostat ilaçları proatatit tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Bunun dışında eğer hastayı aşırı rahatsız edici bir durum söz konusu ise ve ilaç tedavisine yanıt vermiyorsa cerrahi olarak prostatın çıkarılması seçenekler arasındadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler