USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Fiyat uçurumu büyüyor

Fiyat uçurumu büyüyor
08-10-2021 10:18
Gaziantep

Kuraklık, maliyet artışları, pandemi ve döviz krizi, üreticileri de vatandaşı da olumsuz etkiledi. Üreticiler artan maliyetler nedeniyle üretim yapamaz hale gelirken, tüketiciler ise marketlerde karşısına çıkan yüksek fiyatlardan dertli. Üreticinin kazanmadığı, tüketicinin ise uygun fiyattan ürünlere ulaşamadığı Gaziantep’te, çiftçiler ekim dönemine hazırlanıyor. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, çiftçilerin sorunları, yeni ekim dönemi ve tarla ile market arasında ürün fiyatlarında yaşanan fiyat uçurumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Çolak, “Yaz aylarında, ürünlerin bol olduğu döneminde sebze- meyve fiyatları bu fiyatları buluyorsa, kış aylarında fiyatların ne kadar yükseleceğini düşünemiyoruz” dedi.

Türkiye’de hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. Ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de yaşanan hayat pahalılığı, A’dan Z’ye tüm ürünlere yansırken, özellikle tarımsal üretimde meydana gelen sıkıntılar, geleceğimizi tehdit ediyor. Her yıl daha az kazanan ve artan maliyetler karşısında üretim faaliyetlerinden vazgeçen üreticilerin sayısı da artıyor.

“ÜRETİCİLER EKİM DÖNEMİNE HAZIRLANIYOR”

Kuraklık, maliyet artışları, pandemi ve döviz krizi, üreticileri de vatandaşı da olumsuz etkiledi. Üreticiler artan maliyetler nedeniyle üretim yapamaz hale gelirken, tüketiciler ise marketlerde karşısına çıkan yüksek fiyatlardan dertli. Üreticinin kazanmadığı, tüketicinin ise uygun fiyattan ürünlere ulaşamadığı Gaziantep’te, çiftçiler ekim dönemine hazırlanıyor. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, çiftçilerin sorunları, yeni ekim dönemi ve tarla ile market arasında ürün fiyatlarında yaşanan fiyat uçurumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

“ÜRETİCİLERN FEDAKARLIĞI UNUTULMAMALI”

Çolak, “Üreticiler, geçtiğimiz yılı kuraklıktan dolayı oldukça buruk geçirdi. Türkiye genelinde 46 ilimizde kuraklık yaşandı. Allah bir daha bu kuraklığı üreticilerimize yaşatmaz inşallah. Her yıl olduğu Eylül sonu ve Ekim ayı içerisinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde arpa, buğday ve mercimek gibi hububat ürünlerinde ekim hazırlıklarımız başlar. Bu hazırlıklara Tarla işlemesi deriz. Ekim hazırlıklarımız sahada gördüğümüz üzere çiftçilerimiz ekim hazırlıklarını yapmaktadır. Burada ekim hazırlığı yapılırken, üreticilerin fedakarlığı hiçbir zaman unutulmamalı. Geçtiğimiz yıl kurak bir dönem yaşadık, üreticinin karı olmadı ve zarar etti. Buna rağmen üretim aşkıyla, hevesiyle üretime devam ediyor. Üreticilerimiz, tüm canlılar için üretim yaptıklarının bilincindeler, bu nedenle, ‘zarar ettim’ diyerek üretimden vazgeçmiyorlar. Bu hevesle ekim hazırlığına başladı.”

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR

Ekim döneminde çiftçilerin üretim maliyetlerinin arttığını söyleyen Çolak, “Gübre fiyatları aşırı derece artmış durumda. Türk çiftçisi adına bu durum düşündürücü. Gübre fiyatlarından dolayı tarımda sıkıntı yaşanacak. Bizim Şahinbey İlçemizde, Belediye Başkanımız ve ekibi her zaman yanımızda. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu, yine çiftçilerimizin yanında olacak. Bu konuda çalışmalar yapıldığını biliyoruz, önümüzdeki hafta itibariyle gübre ve tohum alım kayıtları başlayacak. Ekim ayının ilk yarısından itibaren bunlar dağıtılmalı, çiftçilerimiz yağmurlara kalmadan tohumu toprakla buluşturmalı. Onun için Şahinbey Belediye Başkanımıza teşekkür ederiz. Eğer bu destekler olmasa, ilçemizin aşırı derecede kurak olmasının da etkisi ile tarlalarımızın yüzde 50’si boş kalabilirdi. Çünkü üreticilerin bu maliyetleri karşılayacak gücü yok. Şu anda üreticilerimiz üretime hazır, bunda da Şahinbey Belediye Başkanımız ve ekibinin emeği büyüktür.”

ÜRETİCİ İLE MARKET ARASINDAKİ FİYAT FARKI 5 KAT!

“Üreticilerin Gaziantep’te yetiştirmiş olduğu sebze çeşidi oldukça fazla. Salçalık biber, dolmalık ve kurutmalık biber; patlıcan, domates, kabak ve salatalık gibi ürünler üretiliyor. Çok fazla çeşit üretiyoruz ancak üreticilerimiz bu ürünleri satacak Pazar sıkıntısı yaşıyorlar. Kuraklığın devamında üreticiler, ürünlerin istenen fiyatlardan satılmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğradılar. Gaziantep çiftçisi olarak bizleri en çok üzen konu, ucuz fiyattan satın alınan ürünleri, üreticiler de uygun fiyattan tüketememesi. Çiftçilerimizin 12 ay boyunca bin bir zorluklarla ürettiği ürünler, nasıl olurda marketlerde 3 ila 5 katı arasında değişen fiyatlara satılır? Ürün, üreticiden çıktıktan sonra ne oluyor? Tarlada olunca bedava, komisyoncuda 3 kat fark ediyor.”

“ÜRETİCİNİN YANINDA OLUNMALI”

Vatandaşların artık ihtiyaçlarını hesap ederek aldığını söyleyen Çolak, “İnsanlar artık kiloyla değil, gram hesabı yaparak alışveriş yapıyorlar. Çöp konteynerlerinden atık sebze-meyve toplayan insanlar var. Ürünlerimizin değerinde satılmasını isteriz. 1 lira 30 kuruştan tarladan satın alınan domatesi markette 3,50-4 TL’den satıldığını görmek bizleri üzüyor. Aradaki makasın daraltılması gerekiyor. Hal Kanunu bir an önce çıkarılmalı. Üreticilerin yanında olunması gerekiyor.”

“SEMT PAZARLARI ÜRETİCİYE AÇILMALI”

Şahinbey Belediyesi’ne çağrıda bulunan Çolak, “Sayın Belediye Başkanımızdan bir isteğimiz var. İlçe genelinde bulunan semt pazarları haftanın bir günü amacı doğrultusunda hizmet veriyor. O günlerde kurulan pazarların dışında kalan zamanlarda ise bu yerler otopark olarak kullanılıyor veya kapalı oluyor. Ege ve Akdeniz Bölgelerinde olduğu gibi kent genelinde köy pazarları kurulması gerekiyor. Gerçekten üreten çiftçi, ürünlerini halkla buluşturması gerekiyor. Böylelikle hem üretici kazanmış hem de tüketici daha uygun fiyattan ürünlerini satın almış olur. Şahinbey çiftçisi olarak haftada bir gün semt pazarlarının çiftçilere verilmesini istiyoruz.”

YAZIN FİYATLAR BÖYLEYSE!

Tüketicilerin yüksek fiyattan ürün satın aldığını söyleyen Çolak, “Üreticilerin burada bir kazancı yoktur. Yaz aylarında, ürünlerin bol olduğu döneminde sebze- meyve fiyatları bu fiyatları buluyorsa, kış aylarında kimsenin alım gücü kalmayacaktır. Gelir düzeyi düşük olan insanların alım gücü daha düşecektir. Kış aylarında fiyatların ne kadar yükseleceğini düşünemiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler