USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep kadınlarla büyüyor

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kadınların her alanda daha etkin ve...

Gaziantep kadınlarla büyüyor
28-03-2017 09:52
Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kadınların her alanda daha etkin ve söz sahibi olması için onları destekleyecek önemli projeleri hayata geçirmeye devam ediyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Kurucu Bakanlığı döneminde kadınlar için önemli projeler yapan Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonrada kadın ve kız çocuklarına yönelik önemli projeler gerçekleştirdi.

Gaziantepli kadınların toplumsal ve ekonomik refahlarının Gaziantep’in ve Türkiye’nin büyümesinde önemli rol oynadığına dikkat çeken Fatma Şahin, belediye olarak yaklaşık 450 bin mülteciye ev sahipliği yapan Gaziantep’in Gaziantepli kadınların yanı sıra şehirde yaşayan mülteci kadın ve kız çocuklarının entegrasyonu için de büyük çaba sarf ediyor.

Bu kapsamda belediyenin önemli daire başkanlıklarını kadınlara teslim etti. Fen İşleri Daire Başkanı Sevda Usalp, Mali Hizmetler Daire Başkanı Gülünur İnanç, İşletme ve İştiraklar Daire Başkanı Oya Alpay, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Emel Kıraç, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hülya Yıldız ve İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’na İrem Elbeyli getirildi.

KADINLARA YÖNELİK PROJELER

Toplumdaki değişim ve dönüşümün kadınla başladığını her fırsatta dile getirerek, onların eğitiminin önemli olduğunu vurgulayan Şahin, bu kapsamda kız öğrencilerin yönetimde etkin bir şekilde yer alması için ““Haydi Kızlar Yönetime” projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında her hafta lise son sınıf öğrencileriyle biraraya gelen Şahin, onları yönetim konusunda bilgilendirirken, belediye bünyesinde yer alan kadın yöneticiler de kız öğrencilere tecrübelerini anlatıyor.

“Gelin Etmeyin Okula Gönderin” proje kapsamında ise zorla evlendirilmek üzere olan 36 kız çocuğunun okula dönüşü sağlanırken, 40 bin kişiye eğitim verildi. Projeyle, Gaziantep ilinde yaşayan erken yaşta veya zorla yaptırılan evliliklerin önlenmesi konusunda kamusal bilinç oluşturulması amaçlandı.

Fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve sözlü istismara veya şiddete uğrayan kadınların  şiddetten korunması, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi, güçlendirilmesi ve bu dönemde varsa çocuklarıyla birlikte ihtiyaçlarının karşılanması suretiyle geçici süreyle kalabilecekleri yatılı sosyal hizmet kuruluşu olan Kadın Konukevi kuruldu.

Aile Destek Ve Eğitim Merkezi (GADEM) Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile koordineli çalışılması planlanan, ailelerin güçlendirilmesi amacıyla, aile fertlerinin tümüne yönelik eğitim ve seminerleri içeren bir danışmanlık birimi olarak hizmet vermeye başlamış olup şu ana kadar Suriyeli ve Türkler olmak üzere yaklaşık 300 aileye destek verilmiştir. Merkez tarafından yaklaşık 800 kişiye çeşitli alanlarda eğitim verildi.

Gündüz Bakımevleri, belediyemiz bünyesinde bulunan 3 adet anasınıfı ve kreşte, çalışan annelerin 3-6 yaş arasındaki çocuklarına hizmet verilmektedir. Bu kapsamda 915 çocuk gündüz bakımevlerinden faydalanmaktadır. Eşitlik Birimi, “Kadın Dostu Kentler Projesi” kapsamında kurulan ve kadına yönelik toplumsal cinsiyete duyarlılığın oluşturularak kadına fırsat eşitliği sunacak faaliyetlerin yapıldığı birimimizdir.

Adamakıllı Projesi ile kadına yönelik şiddet konusunda farkındalığı artırmak ve el ele şiddetsiz bir toplum oluşturulması amaçlandı. Bu kapsamda belediye bünyesinde çalışan 1000 erkek personel sertifikalı eğitimden faydalanmıştır.

TÜRKİYE’DE İLK

Antep Savunması'nda büyük fedakarlıklar gösteren, canını hiçe sayarak şehit olan kadınlar için anıt yaptırıldı. Türkiye’de kadın şehitler için inşaa edilen ilk eser olma özelliği de taşıyor.

Perilikaya, Bekirbey ve Hacıbaba'da bulunan aşevlerinde ise haftanın üç günü Suriyeli misafirlere, yetimlere, kocası vefat eden, boşanmış, hapiste vb. durumda olan kadınlarımıza yemek dağıtımı  yapılmaktadır.

Yetim Koordinasyon Merkezi, Mart 2015 tarihinde kurulmuştur. Nizip  ve merkez olmak üzere 2 adet birim bulunmaktadır. Yetim aile ziyaretleri, eğitim seminerleri, meslek edindirme kursları, çeşitli geziler, günübirlik ve yatılı kamplar, gıda, giyim ve eşya destekleri, anneler ve genç kızlarla sohbetler etkinlikler  yapılmaktadır. Peygamberimizin emanetlerine sahip çıkıyoruz kurulduğu andan itibaren toplamda 1.100 anne ve 2.000 çocuğun hayatına dokunulmuştur.

Gaziantep Sanat ve Meslek Edindirme Kursları (GASMEK), belediyemiz bünyesinde hizmet veren 25 merkezimizde kadınlar ağırlıklı olmak üzere meslek edindirme kursları yer almaktadır. 2014-2016 eğitim öğretim yılında 26 alan, 213 branşta, mesleki ve sanatsal alanda, MEK kurslarından yaklaşık 40.100 kadın faydalanmıştır. GASMEK bünyesinde oluşturulan kreşler sayesinde meslek  edindirme  kurslarımızdan  faydalanan  annelerin  çocukları da eğitim imkanı bulmaktadır.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı ve Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan “Risk Gurubundaki Tutuklu, Hükümlüler  ile Onların Yakınlarına Yönelik Psikososyal Destek Sağlama İşbirliği Protokolü ile kentte yaşayan hükümlüler ve yakınları için çok boyutlu ve etkin bir çalışma planı hedefleniyor. Protokol kapsamında cezaevinde annesinin yanında kalan ve öncelikle risk grubunu oluşturan 0-6 yaş çocukların fiziksel, duygusal ve psikososyal gelişimlerinin desteklenmesi, temel ihtiyaçlarının karşılanması için imkanlar ölçüsünde eğitim, sağlık ve psikososyal destek verilecek.

Hemşehrilerimizi Tarihi Mekanlarla Manevi Diyarlarla Buluşturuyoruz, 2016 yılında hayata geçirilen proje kapsamında şuana kadar toplam  7.000 kadın Şanlıurfa Gezisi’ne katılmış olup toplamda 10.000 kadının katılımı hedeflenmektedir.

SAĞLIKTA ÖNEMLİ PROJELER

Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile kurulan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) erken teşhisle hayat kurtarıyor. KETEM araçlarıyla da ilçe ve köylerde gezilerek kadınlar ücretsiz sağlık taramasından geçiriliyor. Bu çerçevede KETEM ve mobil araçlarla vatandaşların mamografisi çekilerek, HPV rahim ağzı kanseri, Gaitada Gizli Kan (GGK) testi yapıldı. Kanser tarama programlarında toplam 16 hastaya erken teşhis konuldu.

Çocuk sahibi olamayan kadınların bebek özlemini bitiren Tüp Bebek Projesi sayesinde birçok aile bebeklerine kavuştu. Yoğun talep gören Büyükşehir Belediyesinin tüp bebek merkezinde şu anda 2 bin 600 aile tüp bebek tedavisi görüyor.

İlçe ve köylerde iklim ve coğrafya şartlarının zor olduğu bölgelerde geri dönüşü sıkıntılı olan anne adayları için “Anne oteli” kurularak hizmete sunuldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleri açılan “Gebelik Okulu”na anne adayları yoğun ilgi gösteriyor. Anne ve bebek ölümlerinin son bulması, anne adaylarının sağlıklı bir gebelik süresince gerekli eğitimleri alması için hayata geçirilen “Gebelik Okulu Projesi” kapsamında anne-bebek sağlığı dikkate alınarak sağlıklı bir gebelik ve sonrası hakkında anne adaylarına gereken eğitimler veriliyor.

Birey dünyaya gelmeden önce genetik hastalıkların tanısına ve dolayısıyla tedavisine imkân sağlamak üzere, genetik hastalıkların doğum öncesi ve doğum sonrası tanıları için Güneydoğu’da ilk defa Gaziantep’te kurulan “Tıbbi Genetik Laboratuvarı” hizmet vermeye başladı. Genetik Tanı Merkezi, ilimizdeki tüm hastanelere hizmet verirken, ayrıca, Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Kahramanmaraş’dan da hastalar sevk ediliyor.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler