USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

GAZİANTEP TÜRKİYE’DE TÜRKİYE DÜNYADA YOK

Spor, hem turizmi hem ekonomiyi vurdu!

GAZİANTEP TÜRKİYE’DE TÜRKİYE DÜNYADA YOK
01-07-2018 10:41
Gaziantep

Şu an Türkiye’de dünyanın 32 ülkesinden yüz binlerce kişi olabilirdi. Ve bu yüz binlerce kişi büyükşehirler başta olmak üzere piyasa ekonomisine “döviz üzerinden” katkı sağlayabilirdi. Tıpki iki haftada bir Gaziantep’e akın eden on binler gibi.

Süper Ligde şehrimizi temsil eden bir takımımızın kalmayışı ve Gazişehir’in de Süper Ligi kıl payı kaçırmasının ardından “Süper Ligde olan bir takımın kentteki turizme ve ekonomiye etkisi nedir?” diye vatandaşlara sorduk. Kenar semtteki bakış açısı ile şehir merkezindeki bakış açısı birbirini tutmadı.

Özellikle futbol, ülkemizde ve dünyada en fazla izleyici kitlesi olan bir spor dalı. Tüm dünya Dünya Kupasına kilitlenmişken biz bu sene sadece izlemekle kaldık. Yeterli özen gösterilip gereken önem verilseydi şu an Türkiye’de dünyanın 32 ülkesinden yüz binlerce kişi olabilirdi. Ve bu yüz binlerce kişi büyükşehirler başta olmak üzere piyasa ekonomisine “döviz üzerinden” katkı sağlayabilirdi.

Tıpki iki haftada bir Gaziantep’e akın eden on binler gibi.

Süper Lig, taraftar bakımından en fazla kitleye sahip olan bir lig. Gaziantepspor’un geçtiğimiz yıllarda Süper Ligde olması ve her iki haftada bir şehrimize on binlerin akın etmesi aynı gün milyon liraların kente girmesini sağlıyordu.

KENTE TEK BİR GÜNDE 20 MİLYON PARA AKMIŞTI

İki yıl önce Gaziantepspor-Beşiktaş maçının olduğu gün, otelinden baklavacısına, fıstıkçısından kebapçısına, büfesinden kasabına, fırınından bakkal manavına Gaziantep’e tam 20 milyon para akışı olmuştu.

Süper Ligde şehrimizi temsil eden bir takımımızın kalmayışı ve Gazişehir’in de Süper Ligi kıl payı kaçırmasının ardından “Süper Ligde olan bir takımın kentteki turizme ve ekonomiye etkisi nedir?” konulu spor ekonomisini sahada araştırdık ve vatandaşlara sorduk. Kenar semtteki bakış açısı ile şehir merkezindeki bakış açısı birbirini tutmadı.

SPOR EKONOMİSİ NEDİR?

Belli bir ülkede ya da ülkeler arasında spor mal ve hizmetlerinin üretimi, tüketimi, alış veriş, değiş tokuşunun incelenmesine Spor Ekonomisi adı verilir. Spor, hem hizmet boyutuyla, hem de mal üretimi ve tüketim sektörleri boyutuyla, işletmecilik ve spor işletmeciliği bilimlerinin araştırma konusunu oluşturmaktadır.

Amacı ne olursa olsun SPOR, uluslar arası örgütlerinin ortaya koyduğu EVRENSEL DEĞERLER ile ele alınmak kaydıyla her kesimin faydalandığı önemli bir araçtır ve bunu sağlamak için çeşitli işbirliği anlaşmaları yapılmaktadır.

 VATANDAŞA SORDUK:

“GAZİANTEP’İN SÜPER LİGDE TAKIMI OLMASININ KENTE FAYDASI VAR MI?”

Tüm bu bilgiler ve deneyimler ışığında, vatandaşın ve esnafın nabzını sahada tuttuk. Otelciler, baklavacılar, kebapçılar, turistik pasajlar ve çarşılar gibi bilinen ve ilk akla gelen yerlerin aksine perde arkasını dolaştık.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkür edeninden, yardım kampanyası yapılsa seve seve katkıda bulunuruz diyen bile oldu.

Biz sorduk, onlar cevapladı, görüşlerini söyledi.

Ahmet ŞIVGAN

Bakkal (Kenar Semt)

Ben şu an bakkallık yapmamın dışında, gençliğimde mahalli ve amatör top koşturdum. 4 tane mahalli takımın yöneticiliğini yaptım. Şimdi zaman değişti. Bir şehir spora bağlı kalınmadan da turizmde başarılı olabilir. Mesela şu an Elmacı Pazarının orada bir izleyin. Günde sayısız otobüs turları ile gezmeye gelen vatandaşlar var. Türkiye’nin her yerinden Gaziantep’e akın akın insanlar geliyor. Gaziantep turizme çok güzel açıldı. Turistik yerlerimizin tanıtımı yerinde ve doğru olarak yapılıyor. Gaziantep’in Süper Ligde bir takımının olması elbette daha iyi sonuçların alınmasına faydalı olacaktır. Ama sırf spora bağlı kalınmaz. Olsa elbette iyi olur, olmaması dünyanın sonu değil. Bunun en güzel örneği de zaten şehrimizdeki müzeler ve turistik çarşı ve pasajlarımız. Doğru bir tanıtımla spora bağlı kalınmadan güzel sonuçlar alınabiliyor, bunu görüyoruz.

 

Rıfat KARABAY

Kasap (Çarşı)

Ben doğma büyüme Gaziantepliyim ve baba mesleğim olan kasaplığı icra ediyorum. Gaziantep’in Süper Ligde bir takımının olmasını elbette istiyorum. Futbol aşığıyım. Gaziantep’in Süper Ligde olmaması beni üzüyor. Gaziantepspor’un yaşadığı zor süreçleri gözümüzle gördük, şahit olduk. Gazişehir’den çok umutlandık, o da şanssızlığının kurbanı olup Süper Lige çıkamadı.

Ben kasabım, beni birebir etkilemiyor ama dolaylı yoldan etkiliyor. Gelen taraftarlar kebapçılara ya da lokantalara gidiyor. Haliyle ben de kendi müşterilerime et satıyorum. Gönül ister ki, Süper Ligde bir değil daha fazla takımımız olsun.

Gaziantepspor’un yaşadığı ekonomik zorlukları gözümüzle gördük şahit olduk. Ben bir esnaf olarak, Gaziantep’in takımlarını kalkındıracağını, onları Süper Lige tırmandıracağını inandığım birileri bir kampanya başlatsın seve seve şehrimizin takımlarına maddi katkıda bulunmaya hazırım.

Hüseyin SEVLÜ

Esnaf (Çarşı)

Yaptığım işle birebir olarak gelen turistlerle etkileşimim olmuyor. Yanımdaki esnaflar şehrimize ait ürünler satıyorlar. Peynirinden, pekmezine, cevizli sucuğundan fıstığına kadar giderken yanlarında alıp götürüyorlar. Esnafım kalkınıyor, insanlar kalkınıyor. Bana da dolaylı olarak yansıyor.

Ben sporcuyum. Sporla birebir ilgiliyim. Gaziantep’ten bir takımın Süper Ligde olmaması, hele hele Dünya Kupasında da Türkiye’nin olmaması elbette ki en fazla beni üzüyor.

Şu an Türkiye Dünya Kupasında olsaydı, Gaziantep konumu itibarıyla bir çok dünya kupası maçına ev sahipliği yapardı. Bir çok dünya ülkesi vatandaş şehrimize gelmiş olurdu. Tanımış olurdu. Belki gittiklerinde yeniden gezmeye gelirlerdi. Turizmimize ve ekonomisine katkısının hangi birini sayalım.

Turist esnafımı, esnafım beni kalkındırır. Bu zincirleme bir olaydır.

 

İbrahim KARABAY

Manav (Çarşı)

Ben mahalli ve amatör takımlarda uzun yıllar futbol oynadım. Futbol benim sevdamdır. UEFA’da bile oynayan bir takımımız varken şu an Süper Ligde bir takımımız bile yok. Gazişehir Süper Ligi şans eseri kaçırdığında hasta oldum. Bir hafta yataktan çıkamadım. Futbolu o kadar seviyorum. En çok üzüldüğüm şeylerden biri de Türkiye’nin Dünya Kupasında olmayışı.

Gaziantepspor Süper Ligde iken iki haftada bir şehre taraftarlar gelirdi. Caddeler dolup taşardı, insan seli olurdu. Bu benim satışlarıma da yansırdı. Perakende satışımın dışında, kebapçı ve lokanta müşterilerime neredeyse sebze yetiştiremezdim. Hem doğrudan hem dolaylı yoldan bu insan trafiği kasama yansırdı. Bu ekonomik olarak yansıması. Ama ekonomik yansımasının dışında ben bir futbol sevdalısı olarak şehrimizin en az bir takımının Süper Ligde olmasını istiyorum. Büyükşehirlerin çoğunun birden fazla takımı var. Bizim bir tane bile yok. Şehrimizin önde gelen isimleri bu sezon olduğu gibi önümüzdeki sezon da Gazişehir’e ve Gaziantepspor’a sahip çıkıp onların Süper Ligde oynamasını ve hatta dereceye girmesini sağlamalı. Biz şehrimizdeki eski coşkuyu özledik.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler