USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Gaziantep Valiliği’nden kar trafiği uyarısı

Gaziantep Valiliği’nden kar trafiği uyarısı
21-12-2016 08:31
Gaziantep

Gaziantep Valiliği, il genelinde kar yağışının 2-3 gün aralıklarla devam edeceğinin tahmin edildiğine dikkat çekerek, vatandaşlara özel araçları ile trafiğe çıkmamaları uyarısında bulundu.

!#**v618&pl=true**#!

Valilikten yapılan açıklamada, Gaziantep’te önümüzdeki 2-3 gün içerisinde kar yağışının devam edeceği düşüncesiyle vatandaşların zorunlu olmadıkça özel araçları ile trafiğe çıkmamaları, toplu taşıma araçlarından faydalanmaları, trafiğe çıkan araçların ise kış lastiği, zincir ve çekme halatı gibi avadanlıkları araçlarında bulundurmaları konusunda uyarılar yapıldı.

Gaziantep Valiliği’nin kar trafiği uyarıları şöyle

ARACINIZ KIŞ ŞARTLARINA HAZIR MI?

Kış ayları, araçlar için zor bir dönemdir. Soğuk hava motorun düzgün bir şekilde çalışmasını zorlaştırır. Kar ve buz, aracın çekişini sınırlar. Çukurlar, lastik ve tekerlere zarar verir. Tuz paslanmaya sebep olur.

Pek çok parçası sıcak çalışmak üzere tasarlanan araçlara gerekli bakım yapılmazsa, kış aylarında ciddi sorunlar yaşanabilir. Temelde motorun çalışmasından ötürü sıcak olan araçlar için soğuk hava, ilk çalıştırma esnasında büyük sorunlar yaşatabiliyor. Herhangi araca sahip olursanız olun ilave bakımlarla aracınızı zorlu kış şartlarına uyumlu hale getirmek gerekiyor. Tüm periyodik bakımlarınızı zamanında ve düzenli olarak gerçekleştirseniz de kış bakımı ihmal edilmemelidir.

Bu zorlu kış şartlarında aracınızı korumak için yapılabilecek basit ve küçük şeyler aslında çok da kolay. Üstelik can ve mal güvenliğiniz başta olmak üzere pek çok kazancıda beraberinde getiriyor.

1-(V) KAYIŞINA DİKKAT

Yaz aylarında genişleyen V kayışı, özelliğini kaybeder. Kayışı germeniz mümkünse gererek kullanın, aksi takdirde kayışı değiştirmek gerekir. Çünkü gevşek kayış şarjı etkiler, vantilatörün devir daimini yavaşlatır. Dolayısıyla otomobilin sağlıklı çalışmasını etkiler.

2-ANTİFRİZİ MUTLAKA ÖLÇTÜRÜN

Radyatör sistemindeki suyun donmaması için antifriz kullanılmalıdır. Soğutma sistemini korozyona karşı korumak için yaz-kış kullanılması gereken antifriz, kışın soğutma sisteminin donmasını önler.

3-HAVA FİLTRESİNE BAKIN

Kış mevsimi öncesinde hava filtresini kontrol etmek, temizlemek veya kullanılmayacak durumda ise değiştirmek gerekir.

4-FISKİYELERİ AYARLAYIN

Cam temizlemeye yarayan fıskiyeler sudaki kireç nedeniyle zamanla tıkanabilir. Fıskiyelerin uçlarını bir iğne yardımı ile açabilirsiniz.

5-SİLECEKLERİ KONTROL EDİN

Cam sileceklerinin kış aylarının zorlu koşullarında iyi performans göstermesi için aşınmışsa değiştirilmesi gerekir. Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında silecekler çabuk aşınmış olabilir. Silecekleriniz aşınmışsa, kendiniz de kolayca değiştirebilirsiniz. Böylece yağmurlu ve karlı havalarda görüşünüz önemli ölçüde artar.

6-SİLECEK SUYUNU İHMAL ETMEYİN

Alkol içermeyen uygun bir cam silecek sıvısı, cam yıkama sistemini sıfır dereceye kadar donmaktan koruyabilir. Buzlu havalarda camınızı temizlemek istiyorsanız, aman dikkat!!

DONAN CAMA KESİNLİKLE SICAK SU DÖKMEYİN, cam çatlar. Donmuş camı çözmek için normal çeşme suyu, yavaş ama iyi bir buz çözücüdür. Tedbirlerin baştan alınması ve pratikliği bakımından camların dış yüzeyinin önceden antifrizle silinmesi daha uygundur. İç yüzeylerin ise sıvı sabunla silinmesi durumunda buğulanma engellenir.

7-LASTİKLERİN DİŞ DERİNLİKLERİNİ KONTROL EDİN

Otomobilin yola tutunmasını sağlayan lastiklerin ideal diş derinliğinin 3mm olması gerekir. Eğer kışın karlı ve buzlu yollarda kaymak istemiyorsanız, mutlaka lastiklerinizi kontrol ettirin. Gerekirse değiştirin.

8-ELEKTRİK SİSTEMİNİ GÖZDEN GEÇİRİN

Kışın havadaki nem ortamının artmasıyla, buji kabloları ve distribütör kapağındaki çatlaklardan nem girip otomobil çalışmayabilir. Onun için elektrik sistemini kontrol edin.

Kış aylarıyla birlikte araçlarda elektrik sarfiyatı artar. Bu yüzden ilk olarak elektrik marş ve şarj dinamolarının kontrolünü, ikinci olarak da akülerin bakımını mutlaka yaptırın. Akü çok yoruluyorsa akü suyunu, suyundaki asit oranını ve kutup başlarını kontrol edin. Kutup başlarını gres yağı, bulunamıyorsa vazelin yağı ile silin.

9-PERİYODİK BAKIMA RAĞMEN YAĞA SIK SIK BAKIN

Periyodik bakımların dışında kışa girmeden önce motor yağının mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Uzun süre kullanılan yağ, motoru koruma özelliğini kaybeder.

10-KIŞIN REZİSTANSA İHTİYACINIZ DAHA FAZLA

Arka camdaki donma ve buğulanmayı önleyen rezistansın kontrol edilmesi, herhangi bir problem varsa mutlaka onarılması veya değiştirilmesi gerekir.

11-ÜŞÜMEMEK İÇİN KALORİFERE BAKTIRIN

Kış mevsimi öncesinde kalorifer ve klima bakımının mutlaka yapılması gerekir. Klimalı otomobillerde polen filtresi değiştirilir. Kalorifer hortumları kontrol edilir.

12-YAKIT FİLTRESİ VE KARBÜRATÖR BAKIMINI YAPTIRINIZ

Yakıt filtresini ve karbüratörü kontrolden geçirin. Yakıt filtresinin içine kaçacak suyun donması, aracın çalışmasını zorlaştırır. Karbüratörün içine kir ve tortuların girmesi de yakıt sarfiyatını arttıracağı gibi aracınızın istenilen düzende çalışmasını da engeller.

13-ARAÇTA BULUNMASI GEREKEN EKİPMANLARI KONTROL EDİNİZ

Her zaman aracınızda mutlaka çekme halatı, takoz, zincir ve reflektör bulundurun.

Ayrıca genel olarak;

-Hız yapmayın.

-Emniyet kemerinizi mutlaka takın.

-Takip mesafelerine mutlaka uyun.

-Soğuk havalarda aracınızın el frenini kesinlikle çekmeyin. Eğer çekili unutmuşsanız ve donmuş ise, aracı arkadan ve önden hafif hafif iterek ya da üzerine sıcak su dökerek sıkışan frenin açılmasını sağlayın

-Aracınızın kilidinin donması durumunda kapıyı açarken anahtarı ısıtın.

-Güvenliğiniz açısından kapılarınızı sürekli olarak kapalı tutun.

-Kapı kollarını, elektrikli dikiz aynalarını ve antenleri vazelinle silerek donmayı önleyin.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler