USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Gaziantep'e yeni kardeş kent

Gaziantep'e yeni kardeş kent
28-09-2016 06:53
Gaziantep

Çin Halk Cumhuriyetinin kuzeybatısında yer alan ve Doğu Türkistan adıyla da bilinen, Sincan Uygur Özerk Bölgesinin baş kenti Urumçi ve Gaziantep, imzalanan protokol ile resmen kardeş şehir oldu.

Urumçi'de imzalanan protokolü, Gaziantep Büyülşehir Belediyesi adına Başkan Vekili Latif Karadağ ve Urumçi Özerk Bölgesi Belediye Başkanı İlham Sabir imzaladı. Dost ve kardeş iki şehir arasında imzalanan bu protokol ile sosyo, ekonomik, kültürel ve ticari ilişkilerin hızla güçlendirilmesi amaçlanıyor. Karadağ, imza törenindeki konuşmasında, iki kent arasındaki kardeşliğin önemine vurgu yaparak, zaten kardeş olan bu iki halkın Uygur Türkleri ve Anadolu Türkleri arasındaki kardeşlik bağlarının bu anlaşmayla daha da güçleneceğini belirtti.
Ayrıca çok zengin kültürleri bulunan bu iki şehrin kardeşliğe atılan bu imzalarla ticari, ekonomi, eğitim, sağlık, spor, teknoloji, kültür ve bilim gibi konularda da karşılıklı olarak birçok projeyi şehirlerine kazandıracaklarını dile getiren Karadağ, misafirperverliklerinden dolayı İlham Sabir’e teşekkür etti. Urumçi Belediye Başkanı Sabir de Urumçi'nin 2,5 milyon nüfusu ve 10 bin 989 kilometrekarelik yüz ölçümü ile, Çin Halk Cumhuriyetinin en büyük yerleşim birimleri arasında yer aldığını söyledi. Bölgenin siyaset, ekonomi, kültür, ulaşım ve iletişim merkezi olarak gelişen bir ekonomiye sahip olduğunun altını çizen Sabir, ayrıca Urumçi'nin Orta Asya'nın önemli ekonomi ve ticaret merkezlerinden biri haline geldiğini aktardı. Sabir, İpek Yolu üzerinde son derece önemli noktalarda bulunan Urumçi ile Gaziantep'in kardeş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bundan sonraki süreçte daha fazla işbirliği yapılacağına dikkati çeken Sabir, “Mevcut protokolü bir milat olarak alıyoruz ve bundan sonra çok daha aktif bir kardeş belediyecilik yürütmek istiyoruz. İpek Yolu'nun önemli iki şehrinin bir araya gelmesi ile büyük işbirlikleri gerçekleştireceğimize yürekten inanıyorum” dedi.
Törenin ardından Karadağ Sabir’e Gaziantep'e özgü yöresel hediyelerini takdim etti.

4. İpek yolu ekonomi kuşağı forumu
Organizasyon kapsamında ayrıca 4. İpek Yolu Ekonomi Kuşağı, İşbirliği Ve Kalkınma Forumu da gerçekleştirildi. Forumda Gaziantep sunumuyla tüm katılımcıların dikkatini çeken Başkan Vekili Karadağ, Çin'li ve yabancı katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Özellikle sunumda yer alan gastronomi, kültürel miras ve Gaziantep el sanatları katılımcıların ilgisini çekti. Forum kapsamında Urumçi şehri bir çok ekonomik işbirliği protokolü imzalayarak uluslararası alanda etkinliğini arttırmış oldu.
4. İpek Yolu Ekonomi Kuşağı Forumu’na Kore,Kırgızistan, Rusya, Maldivler, Tayland, Pakistan, İran ve Afganistan'dan temsilciler katılırken Türkiye'den sadece Gaziantep katılım sağladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler