USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Gaziantep'te eylem hazırlığında yakalanan 3 IŞİD'li tutuklandı

Gaziantep'te eylem hazırlığında yakalanan 3 IŞİD'li tutuklandı
24-09-2016 06:44
Gaziantep

TÜRKİYE'deki bombalı saldırılarda yer aldıkları ortaya çıkınca başlarına para ödülü konularak aranan ve geçen 31 Ağustos günü sansasyonel eylem hazırlığındayken Gaziantep'te yakalanarak tutuklanan IŞİD'li 3 teröristin ifadeleri şaşırttı. Evlerindeki kolilerde 20 kilo TNT, el bombaları, intihar yelekleri, silah ve mermiler bulunan teröristlerden, daha önce polis operasyonunda kendini patlatan örgütün sözde emiri Yunus Durmaz'ın kız kardeşi ve 600 bin lira para ödülü ile aranan kocası, "Haberimiz yok, biz kolilerde kitap var sanıyorduk" dedi. Gaziantep'te 3 polisin şehit olduğu bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıyı yapan teröristin amcasının oğlu olan, IŞİD'in bombacı ve kimyacısı olarak 300 bin lira para ödülüyle aranan Talha Güneş ise örgütle bağlantısı olmadığını iddia etti. Mahkeme heyeti savunmalarını dinlediği ve Demir çiftinin örgütsel bağ anlamında evli olabileceğini düşündüğü 3 sanığın tutuklanmasına karar verdi.

Terör örgütü IŞİD tarafından Diyarbakır, Suruç, Ankara, İstanbul ve Gaziantep'te düzenlenen ve onlarca insanın yaşamına mal olan bombalı saldırıların ardından ismine ulaşılan sanıkların tamamının Gaziantep'te organize olduğu saptandı. Güvenlik güçlerinin peşine düştüğü teröristlerin en tehlikelisi olan ve örgütün sözde emiri olarak bilinen Yunus Durmaz, 19 Mayıs günü polis operasyonunda üzerindeki intihar yeleğini patlatarak öldü. Kendisi gibi IŞİD üyesi olarak aranan kardeşi Hacı Ali Durmaz ise operasyonda sağ olarak ele geçirilip tutuklandı.

Gaziantep'te hücrelerine yönelik operasyonlar ile örgütü zayıflatan polis, kentte 3 polisin şehit olduğu bomba yüklü araçla saldırıyı gerçekleştiren terörist İsmail Güneş'in amcasının oğlu olan ve başına 300 bin lira ödül konularak aranan Talha Güneş ile yine başına 600 bin lira ödül konulan bir diğer terörist Abdülmubtalip Demir ile kendisini patlatan Yunus Durmaz'ın kız kardeşi olan eşi Gamze Demir'in sansasyonel eylem hazırlığı için kente geldiğini saptadı.

Polisin yaptığı istihbarat çalışması ile örgütün kimyacısı ve bombacısı olarak anılan Talha Güneş, Abdülmubtalip Demir ile eşi Gamze Demir, bulundukları İncilikaya Mahallesi'ndeki eve yapılan operasyonla yakalandı.

3 terörist gözaltına alınırken evde yapılan aramada ise koliler içerisine gizlenmiş; 20 kilo TNT patlayıcı, 1 kullanıma hazır içerisinde 2 kalıp patlayıcı olan canlı bomba yeleği, 3 el bombası, 1 el yapımı bomba, 1 Glock marka tabanca, 385 fişek, 7 boş intihar yeleği, çok miktarda el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan malzeme, canlı bomba yeleği yapmak için kullanılan malzemeler, 5 fünye, 1 canlı bomba patlama sisteminin çalıştırma mekanizması ve anahtarı, 1 dikiş makinası ile çok sayıda dijital malzeme ele geçirildi.

IŞİD üyeleri Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde yapılan sorgulamalarının ardından geçen 31 Ağustos günü adliyeye sevk edildi. Cumhuriyet Savcısı'na da ifade veren teröristler daha sonra tutuklanmaları talebiyle nöbetçi olan 3'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.

TALHA GÜNEŞ: ARANDIĞIMI KIZ KARDEŞİMDEN ÖĞRENDİM

IŞİD'in etkin isimlerinden olan ve halen aranan Ahmet Güneş'in kardeşi aynı zamanda örgütün bombacısı olarak bilinen Talha Güneş, mahkemede IŞİD ile bağlantısı olmadığını söyledi. Suriye'ye 2 kez gittiğini ve arandığını 1,5 ay önce kız kardeşinden öğrendiğini belirten Güneş, "Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. DAEŞ terör örgütü ile herhangi bir alakam yoktur. İki kez Suriye tarafına geçtim ancak DAEŞ ile bir ilişki içinde olmadım. Ben arandığımı bilmiyordum ve abimden dolayı aranmış olabileceğimi düşünüyorum. Ben arandığımı yaklaşık 1,5 ay kadar önce bacımlarda konuşurken duydum ve halen abimden dolayı arandığımı düşünüyorum. Suçsuzum, tutuklanmak istemiyorum" dedi.

ABDULMUBTALİP DEMİR: KOLİLERDE KİTAP VAR SANIYORDUM

IŞİD üyesi Abdülmubtalip Demir ise mahkemede suçsuz olduğunu ifade etti, evindeki kolilerde ele geçirilen patlayıcı ve intihar yeleklerini ise daha önce canlı bomba olarak ölen kayınbiraderi Yunus Durmaz'ın emaneten bıraktığını ve kitap sandığını öne sürdü. Polis operasyonunda kendini patlatan Yunus Durmaz'ın evinde parmak izlerine de ulaşılan Abdülmubtalip Demir, bu izlerin ise kayınbiraderine verdiği mutfak eşyalarında kalmış olabileceğini öne sürerek şöyle dedi:

"DAEŞ terör örgütü ile bir alakam yoktur. Evimde ele geçirilen malzemeler bana ait değildir. Bana emanet olarak kaynak olan Yunus Durmaz tarafından bırakılmıştır. Ben bu eşyaların kitap olduğunu zannediyordum. Ben Yunus Durmaz ile görüşmedim, evine de gitmedim. Ancak bu kitapları bana getirdiğinde ev eşyasının eksik olduğunu söylemişti. Ben de buna istinaden tabak, bardak, kaşık şeklinde ev eşyaları vermiştim, parmak izim bu şekilde çıkmış olabilir. Evimde ele geçirilen dijitallerde DAEŞ görüntüleri ve videoları çıktığı belirtilmektedir. Ancak ben bunları hiç görmedim."

HDP'NİN SAYFALARINI TAKİP ETMİŞ

Mahkeme heyeti Demir'e sosyal medya hesabından HDP'nin sayfalarını neden takip ettiğini de sordu. Demir, "Facebook'tan HDP'nin gençlik merkezi sayfasını takip ettiğim söyleniyor ise de ben sadece HDP'nin Öcalan'a özgürlük adı altında bazı oturumlar ya da eylemler yaptığını duymuştum. Buna istinaden bu haberi okudum ve bu haber bana çok acayip geldi ve buna bakmak için sayfayı takip etmiştim. Ancak özel bir amacım yoktu, bunun dışında takip ettiğim başka kişi ve kurumlarda vardır" dedi.

EMNİYETE GİTMEKTEN KORKTUM

Mahkeme, kolileri evine bırakan Yunus Durmaz'ın ölümünün ardından Demir'in polise neden başvurarak kitap sandığı kolileri teslim etmediği sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Ben kaynım olduğu için ve kendisine güvendiğim için kolileri kitap olduğunu düşünmüştüm. Kendisi ilk bana koli getirdiğinde birkaç kitap ile Kur'an-ı Kerim getirmişti. Onlar gibi zannederek ben de ona itimat ettim ve kolileri aldım. Ben aranma nedenim olarak daha önce Yunus Durmaz ile birlikte onun arabasına binmişliğim ve onun evine gitmem nedeni ile çıkan parmak izlerimden dolayı zannediyorum. Hatta o bana benim arabamda veya evimde çıkan parmak izlerinden dolayı aranıyor olabilirsin demişti. Ben de tam olarak niçin arandığımı emniyete giderek sormaktan korktum."

GAMZE DEMİR: SURİYE'DE DOĞUM YAPTIM, ABİMDEN ZARAR GELECEĞİNİ DÜŞÜNMEDİM

Abdülmubtalip Demir'in eşi ve polis operasyonunda kendisini patlatan Yunus Durmaz'ın kız kardeşi Gamze Demir ise savunmasında örgütle bağlantısı bulunmadığını, suçsuz olduğunu söyledi. Babasının uzun yıllar önce öldüğünü ve annesinin Suriye'de Abu Ali olarak bildiği Türkmen birisiyle evlendiğini, kendisinin de bir yıl önce Suriye'ye giderek annesinin yanında doğum yaptığını anlatan Gamze Demir, "Annem Suriyeli Türkmen birisi ile evlidir bu nedenle Suriye'de yaşamaktadır. Ben yaklaşık bir yıl önce Suriye'de annemin yanına giderek doğum yaptım ve geri döndüm. Canlı bomba olan ve abim olan Yunus Durmaz tarafından bırakılan kolilerde patlayıcı olacağı aklıma gelmedi. Abime güvendiğim için kolilerden bize zarar verecek bir şey çıkacağını düşünemedim" diye konuştu.

TUTUKLANDILAR

Mahkeme heyeti ise savunmalarını dinlediği ve Demir çiftinin örgütsel bağ anlamında evli olabileceğini düşündüğü 3 sanığın tutuklanmasına karar verdi. 3 sanığın ilerleyen günlerde; 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme, silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından haklarında hazırlanacak iddianame ile yargılanmalarına başlanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler