USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Gaziantep'te katliamın eşiğinden dönüldü

Gaziantep'te katliamın eşiğinden dönüldü
17-10-2016 09:41
Gaziantep

TERÖR örgütü IŞİD üyelerine yönelik dün 2 ayrı noktada düzenlenen ve 3 polisin şehit olduğu operasyonlar ile kentte kaos ortamı oluşturmayı hedefleyen kanlı saldırılar önlendi. Teröristlerin kanlı saldırı için aktif duruma geçişi ile birlikte polisin operasyon için öğle vakti düğmeye bastığı ortaya çıktı. İlk operasyonda kendisini patlatan canlı bombanın kimliğinin belirlenmesine yönelik çalışma sürerken, ikinci operasyonda etkisiz hale getirilen IŞİD'in beyin takımında yer alan ve sözde Gaziantep sorumlusu Mehmet Kadir Cebael'in ağabeyinin de daha önce HDP ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik bombalı saldırıya gittiği sırada yakalanarak tutuklandığı belirlendi.



Gaziantep'te geçen eylül ayının ortalarında, istihbarat birimleri IŞİD terör örgütü mensuplarının bombalı eylem yapmayı planladıklarını belirledi. Yürütülen soruşturmada ele geçirilen bir IŞİD militanının üzerinde cem evinin fotoğraflarına ulaşıldı ve sorgulamasında Alevileri hedef alan bir saldırı planlandığını saptadı. Bunun üzerine derinleştirilen soruşturmada, kentteki örgütün bir hücre yapısının bu eylem için görevlendirildiği belirlendi. Terör ve istihbarat birimlerinin araştırmasında ayrıca terör örgütü IŞİD'in Gaziantep sorumluluğuna; Ankara saldırısında sanık olarak aranan 30 yaşındaki Mehmet Kadir Cebael'in getirildiğini belirledi ve bu ismin de peşine düştü.

CAMİ, CEMEVİ, AVM, STADYUM, TÖREN

Gaziantep'te bir aydır polisin birbiri ardına düzenlediği operasyonlarda bombalı saldırıyı yapacak teröristlere ulaşılmaya çalışıldı ve bu kişilerle irtibatlı onlarca kişi yakalandı. Ele geçirilen şüpheliler ve dokümanların incelemesinde bir veya daha fazla sayıdaki teröristin kentte kaos ortamı oluşturmak amacıyla 'amel' adını verdikleri bombalı eylem için adres olarak cami, cemevi, alış veriş merkezleri, kafe, stadyum, spor salonu, düğün, nişan veya resmi kutlama törenlerini seçecekleri belirlendi. Bu bilgilerin ardından kentte teyakkuz durumuna geçilirken, polisler de teröristlere ulaşmak için gece gündüz çalıştı.


ADRES BULUNDU, GECE BEKLENMEDİ

Bir aylık çalışmanın ardından polis, bombalı saldırı planlayan teröristlerin izine ulaştı. Güneykent Mahallesi'nde stüdyo dairelerin bulunduğu bir apartmanın zemin katında oturduğu saptanan teröristler takibe alındı. Ancak, polisin dün sabah ulaştığı adresteki teröristlerin eylem için tüm hazırlıklarını tamamlayarak aktif hale geçtiğini saptadı. Bunun üzerine gece beklenmeden müdahale kararı verilerek 'acil' koduyla operasyon yapılması kararlaştırıldı ve tüm ekipler mahalleye yönlendirildi.

3 POLİS ŞEHİT OLDU

Mahallede yaşanan hareketliliği fark eden bir teröristi dışarı çıkarak kaçmak istediği sırada yakalanırken, evde bulunan ikinci canlı bombanın üzerindeki intihar yeleğindeki patlayıcıyı infilak ettirmesiyle meydana gelen patlamada, müdahale için içeri giren 3 polis şehit oldu, 4'ü Suriyeli 5'i polis memuru 9 kişi de yaralandı. Patlamanın ardından polis, bölgede şüpheli gördüğü çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Patlamanın etkisiyle harabeye dönen evde polis topladığı deliller ve operasyonda yakalanan ikinci IŞİD üyesinin verdiği bilgiler doğrultusunda patlayıcı bulunan bir depo ile terör örgütünün Gaziantep sorumlusunun adresine ulaşıldı.

IŞİD'İN SÖZDE SORUMLUSU VURULDUKTAN SONRA BOMBAYI PATLATTI

Polis elde ettiği bilgiler doğrultusunda önce Gazikent Mahallesi'nde bir depoya baskın düzenledi. Burada patlayıcı TNT ve mayın ele geçiren polis, bazı kişileri gözaltına aldı. Polis ekipleri daha sonra terör örgütünün sözde Gaziantep sorumlusu olan Mehmet Kadir Cebael'in eşi ve 2 çocuğu ile oturduğunu saptadığı Burak Mahallesi'ne gitti. 8 katlı apartmanın beşinci katındaki Mehmet Kadir Cebael'e polisler 'teslim ol' çağrısı yaptı. Ancak, terörist bu talebe silahla ateş ederek karşılık verdi. Bu sırada teröristin bulunduğu apartmanın çevresinde konuşlanan keskin nişancılar, Cebael'i ateş ederek yaraladı. Vurulan terörist daha önceden olası durumlara karşı eve tuzakladığı patlayıcıyı infilak ettirdi ve patlamada parçalanarak öldü.

CEBAEL'İN KARDEŞİ DE SALDIRI ÖNCESİ YAKALANIP TUTUKLANMIŞTI

Öte yandan geçen 30 Ekim günü Gaziantep'te polis operasyonuyla 1 Kasım seçimlerinde İstanbul'da HDP il binası ile Ankara'da Cumhuriyet Gazetesi bürosuna yönelik bombalı saldırı için yola çıktığı sırada yakalanarak tutuklanan Yusuf Cebael'in de örgütün sözde Gaziantep sorumlusu olan Mehmet Kadir Cebael'in kardeşi olduğu ortaya çıktı. Cebael'in bir diğer kardeşi olan ve 18 yaşından küçük A.'nın da yine örgüt üyeliğinden cezaevinde olduğu belirlendi. Polisin operasyonunda canlı bomba yelekleri, el bombaları ve silahlar ile ele geçirilen Yusuf Cebael ve yanındaki Abdulkadir Demirel'in yakalanmaması durumunda seçimleri sabote etmek için İstanbul'da HDP il başkanlığı ve Ankara'da Cumhuriyet Gazetesi bürosuna bombalı saldırı düzenleyecekleri kaydedildi.

SURİYE'DE EĞİTİM ALDI, NİSAN'DA GAZİANTEP'E GELDİ

Polis operasyonunda vurulunca tuzakladığı patlayıcıları infilak ettiren ve parçalanarak ölen Mehmet Kadir Cebael, Ankara Gar saldırısının sanıkları arasında yer alıyordu. Cebael'in arandığının ortaya çıkmasının ardından eşi Fadile ve 2 çocuğu ile birlikte sınırı geçerek Suriye'ye gittiği, burada silah ve bomba eğitimi aldığı belirlendi. Güvenlik birimlerinde 'terör örgütüne müzahir aile' olarak bilinen Cebael'in 2 kardeşinin tutuklanması ve IŞİD'in Gaziantep sorumlusunun tutuklanmasının ardından geçen nisan ayı sonunda Suriye'den kaçak yollarla Gaziantep'e geldiği belirlendi. Cebael'in kente geldiği ise polisin Haziran ayında yaptığı operasyonda bir evde parmak izine ulaşılması ile anlaşıldı.

DİKKAT ÇEKMEMEK İÇİN EVİNE 2 TELEVİZYON KOYMUŞ

Cebael'in kentte bulunan örgütün hücreleri arasında irtibat sağladığı ve saldırıları planlayan isim olduğu belirlendi. Kentte izine ulaşılamayan Cebael'in parçalanarak öldüğü evde yapılan incelemede ise polis, teröristlerin deşifre olmamak ve çevresinde dikkat çekmemek için yöntem değişikliğine gittiğini saptadı. Daha önce yapılan operasyonlarda evlerinde televizyon kullanmayan ve cep telefonu taşımayan, internetten uzak durarak kuryeler ile iletişimi tercih eden IŞİD üyelerinin aksine Cebael'in etrafına kendisini laborant olarak tanıttığı ve yine komşularının kendisinden şüphelenmemesi için lüks şekilde döşediği evine 2 televizyon aldığı ve bilgisayar bulundurduğu, çocuklarının bile telefon kullandığını saptadı.

ÖRGÜTÜN YENİ EMİRİ KİM OLACAK?

Terör ve istihbarat birimleri kanlı saldırıları engellenen terör örgütü IŞİD'in son aylarda aldığı ağır darbelerin ardından Gaziantep'in yine sözde emirinin kim olabileceğini saptamak için çalışma başlattı. Polislerin operasyonlarda elde edilen dijital veriler ve dokümanların incelemesiyle bazı adreslere nokta operasyon yaptığı öğrenilirken, dün gece gidilen birçok noktadaki hücre yapıların ise terk edildiği saptandı. Güvenlik güçleri terör örgütünün sözde yeni emirinin ise takip listesinde olan veya terör nitelikli kayıp şahıs olarak arananlardan seçilecek bir ismin olabileceği üzerinde duruyor.

20'Yİ AŞKIN ŞÜPHELİ SORGULANIYOR

Polisin, dün öğlen başlatıp halen sürdürdüğü operasyonlarda şu ana kadar gözaltına alınan aralarında vurulduktan sonra tuzakladığı bombayı patlatan örgütün sözde Gaziantep emiri Mehmet Kadir Cebael'in eşi Fadile de bulunduğu 20'yi aşkın kişinin sorgulamaları sürüyor. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan şüphelilerin ve operasyonlarda ele geçirilen dokümanlardan ulaşılan bilgiler doğrultusunda yeni adreslere de operasyonlar düzenleniyor. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulaması süren şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.

SALDIRININ İZLERİ DEHŞET VERİCİ

Güneykent Mahallesi'nde IŞİD'in belirlenen hücre evine yapılan polislerin baskını sırasında kimliği saptanamayan IŞİD'li terörist ile örgütün sözde hücre evi sorumlusu Mehmet Kadir Cebael'in ölü ele geçirildiği operasyonun şiddeti gündüz saatlerinde ortaya çıktı. İlk patlamanın meydana geldiği Güneykent Mahallesi'nin 223 numaralı sokakta bulunan 4 katlı Zafer Evler Apartmanı'nın bodrum katının, savaş alanına döndüğü görüldü. Duvarların bile yerinden söküldüğü dairenin çevresindeki binaların da camları kırıldı.

Burak Mahallesi'nin 62 numaralı sokağında bulunan 8 katlı apartmanın 5'inci katındaki dairenin dış cephe duvarının ise ikinci patlamanın şiddetiyle tamamen yerinden söküldüğü ve oturma odasının harabeye döndüğü görüldü. Temizlik görevlileri, patlamaların yaşandığı bölgedeki yol ve ara sokaklarda temizlik yaparken, saldırının izleri siliniyor.

IŞİD SORUMLUSU 4 AY ÖNCE TAŞINMIŞ

Terör örgütü IŞİD'in sözde sorumlusu Mehmet Kadir Cebael'in eşi Fadile ve 2 çocuğuyla birlikte 2 yıl önce tamamlanan sitenin A2 bloğunun 4'üncü katına 4 ay önce taşındıkları belirlendi. Cebael'in, sahibi yurt dışında olan 3+1 daireyi 800 lira karşılığında kiralayıp yerleştiği saptandı. IŞİD'li teröriste daireyi kiralayan emlakçının gözaltına alındığı öğrenilirken, evin yurtdışında olan ve kimliği açıklanmayan sahibi de polis tarafından Türkiye'ye çağrıldı.

EŞİ VE ÇOCUKLARINI GÖNDERMİŞ

Polisin, dairenin karşısında bulunan bir inşattan etkisiz hale getirdiği terörist Mehmet Kadir Cebael'in, yakalanacağını anladığı sırada eşi Fadile'yi ve 3 ile 9 yaşlarındaki çocuklarıyla birlikte daireden dışarıya çıkardığı belirtildi. 2 yıl önce tamamlanan ve Mehmet Kadir Cebael'in 4 aydır oturduğu sitenin sakinleri, IŞİD'li terörist ve ailesinden şüphelenmediklerini söyledi. Çocuklarının, teröristin çocuklarıyla oynadığını Mehmet Kadir Cebael'in ise eve sürekli geç saatlerinde geldiğini anlattı.

BİNA SAKİNİ: 1 SAAT KADAR İÇERİDE MAHSUR KALDIK

Site sakinlerinden Vakkas Aksu, patlamada büyük endişe yaşayıp, tedirgin olduklarını belirterek şöyle dedi:

"Yaklaşık 1.5 yıldır bu sitede ikamet ediyorum. Dün olay esnasında biz evdeydik. Biz içeride otururken binanın etrafı sarıldı. Bize dışarıya çıkmamızı söylediler. Biz de bir odaya geçtik bina sakinleriyle irtibata geçtik. Daha sonra emniyeti iki defa aradım bize, 'Sız dışarıya çıkmayın ekiplerimiz gerekeni yapacak endişelenecek bir şey yok' dedi. Biz de 1 saat kadar içeride mahsur kaldık. İnşallah bu olaylar son olur. Çocuklar patlamayla birlikte korktular. Bizim en büyük sevincimiz herhangi bir can kaybı yaşanmaması. Pazar günü olması, birçok bina sakinimizin dışarıda olması bizi sevindirdi. Patlamadan sonra emniyetteki arkadaşlar birçok kapının açık olması, içeriye başka şahısların girebileceğini söylemi üzerine hemen hemen bütün komşularımız ve biz de akrabalarımızda kaldık bu gece. Burada kendini patlatan kişiyi tanımıyorum. Zaten geç saatlerde gelip gidiyormuş eve."

'ÇOK KORKUNÇTU'

Bina sakinlerinden Ali Demirkol ise geceyi başka yerde geçirdiklerini ifade ederek, "Bunu ancak yaşayan bilir. Yaşanacak bir şey değildi. Çok korkunç bir şeydi. Canlı bomba, bir de çocuklar evdeydi, biz dışarıdaydık. Polisler bizi buraya bırakmadı. Aniden oldu zaten. Bizim bir alt komşu diğer taraftaydı. Çocuklarımız, komşularımız baya etkilendi. Hepsi perişan oldu geceden beri. Geceyi başka yerde geçirdik. Binada kimse kalmadı, elektrik kesintisi de vardı. Kendini patlatan kişinin şüpheli hiçbir tavrı yoktu. Normal vatandaş gibi girip çıkıyordu eve. 4 aydır burada kalıyorlardı eşi ve iki çocuğuyla beraber. Hatta çocukları bizim çocuklarımızla parkta hep oyun oynuyorlardı" şeklinde konuştu.

TERÖRİSLERİN OTOPSİLERİ TAMAMLANDI

Polisin baskınında yakalanacağını anlayınca üzerindeki bombayı patlatarak ölen IŞİD'in sözde hücre evi sorumlusu Mehmet Kadir Cebael ve kimliği henüz saptanamayan teröristlerin Adli Tıp Kurumu'ndaki otopsileri tamamlandı. Cenazeler, Yeşilkent Mezarlığı morguna götürüldü. Teröristlerin 15 günlük yasal süreçte yakınları tarafından teslim alınmaması durumunda Yeşilkent Mezarlığı'nda bulunan Kimsesizler Mezarlığına defnedilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler