USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Giden geri gelemeyecek

Giden geri gelemeyecek
24-04-2022 10:50
Gaziantep

Ramazan Bayramı dolayısıyla ülkelerine bayramı geçirmek için gitmek isteyen Suriyeli sığınmacıların geri dönüşlerine izin verilmeyecek. Açıklama İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldi. Soylu ülkelerine bayram tatili için giden sığınmacıların geri dönemeyeceğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ülke genelinde barınan mültecilerin durumu ve bayram izinleri konusunda açıklamalarda bulundu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Madem gidebiliyorlar, orada kalsınlar” çıkışını da hatırlatan Bakan Soylu, bu yıl bayram için geçişlere izin verilmeyeceğini söyledi. Türk vatandaşı olan mülteci sayısını da açıklayan Bakan Soylu, “Suriye uyruklu 200 bin 950 kişi vatandaş oldu. Bunlardan 87 bini çocuktur” ifadelerini kullandı. Türk vatandaşlığına geçen çocuk sayısının 87 bin olması ise her geçen gün artan Suriyeli nüfusu ile ilgili kaygıların da artmasına neden oldu. 2011 yılında Suriye’de başlayan savaş ile Hatay, Kilis ve Gaziantep başta olmak üzere Türkiye’nin birçok iline dağılan Suriyeli mülteciler, son zamanlarda siyasetin gündeminden düşmüyor. Misafirlikleri uzayan Suriyelilerin gönderilmesi hem iktidarın hem de muhalefetin seçim öncesi söylemlerinde geniş yer tutuyor.

SIĞINMACILAR İKTİDARIN GÜNDEMİNDE

Suriye’de çıkan savaşın ardından 2011 yılında ülkelerinden ayrılan ve Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteciler, geri dönmeyi düşünmüyor. Özellikle Hatay, Kilis ve Gaziantep bölgelerinde barınan binlerce Suriyeli mülteci yeni bir düzen kurdu. Ülkenin başta kültürel olmak üzere yapısını olumsuz etkileyen mülteci sorunu son günlerde hem iktidarın hem de muhalefetin gündeminden düşmüyor. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhur başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “onurlu geri dönüş” söylemini ortaya attı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada, “ Suriyeliler ülkeye turist olacak gelecek” ifadelerine yer verirken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Bayramda giden Suriyleiler geri dönmemeli” dedi. Siyasetçilerin 2023 seçimleri öncesinde Suriyeli mültecilere ilişkin söylemleri, mültecilerin gönderilmesinin seçim vaadi dahi olabileceğinin işareti olarak görüldü.

BU DEFA GİRİŞ-ÇIKIŞ RAHAT OLMAYACAK

Bakan Soylu, "Bizim orada iç içe olduğumuz bölgeler var. Ticaret yapılan bölgeler var. Ticari akışkanlık devam ediyor. Ama sayın Devlet Bahçeli'nin de ifade ettiği, "Milletimiz madem bayramda oraya gidiyorlar, demek ki orası güvenli kalsınlar" diyorlardı. Yaklaşık 4 bayramdır pandemi sebebiyle biz bu girişleri önemli ölçüde durdurmuştuk zaten. ”Suriye’ye geçişlere izin verilmesinin nedenlerini de anlatan bakan Soylu, “İlk bayramlarda açmamızın sebebi, oraları gitsinler görsünler. Çünkü güvenli bölgelerin durumunu bilmiyorlardı. Gittiler ve yüzde 60'ı kaldı. Sonraki bayramlarda gittiler ve geri döndüler. Bayramda gidenlerin sayısı da çok az. Geçen hafta itibariyle sınır geçişini yöneten valilere de bayram izni verilmeyecek dedik. Bayram izni verilmiyor. Bayram için gidip dönmek isteyenlere izin verilmeyecek.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler