USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

GSO’da, İş Teftişi Uygulamaları semineri

GSO’da, İş Teftişi Uygulamaları semineri
02-06-2016 03:34
Gaziantep

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Adana Grup Başkanı Veysel Gül, “İş teftişi, rehberliği ön planda tutarak, insan odaklı, gönüllü uyum esasına dayanan çalışma kültürüne katkı sağlamayı amaçlıyor” dedi.

ÇSGB İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde, “Gıda, İçecek, Tütün İmalatı Yapan İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği-İşin Yürütümü Semineri” düzenlendi.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Sani Konukoğlu Toplantı Salonunda yapılan seminerde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından gıda sektöründe başlatılması planlanan denetimler hakkında bilgiler verildi.
ÇSGB İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Adana Grup Başkanı Veysel Gül, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, toplantının amacının sahada yapılan denetimlerden gıda, içecek, tütün imalatı yapan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgiler vermek olduğunu söyledi.

Gül, çalışma hayatının toplumun birlik ve berberliği huzur ve güvenliği çalışma barışının sağlandığı kuralları kapsadığını kaydederek, “Bu kurallar kanunlarla yönetmenliklerle düzenlenmiş kurallardır. İş yerlerinde bu kurallar uyulup uyulmadığının konusu da iş teftişinin konusudur. Kurallara uyulup uyulmadığını yapılan teftişlerle sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Gül şöyle devam etti:

“İş teftişinin ilkesini açıklayacak olursak; önlemek, ödemekten daha ucuz ve daha insani olduğu düşüncesinden hareketle sosyal taraflarla istişare ederek teftişi değil, rehberliği ön planda, insan odaklı, gönüllü uyum esasına dayanan çalışma kültürüne katkı sağlamayı amaçlıyor. Ceza uygulamak birinci önceliğimiz değildir. Ceza uygulamayalım diye de çok çaba harcıyoruz fakat bu konuda eleştiriler alıyoruz. Direk ceza uygulamasına gitmiyoruz. Belirli bir süre veriyoruz,  neyin nasıl yapılacağı konularında işverenlerimizi bilgilendiriyoruz. İş yerine tekrar geliyoruz, ikinci denetimde eğer bu noksanlıklar yapılmamışsa ceza uyguluyoruz. Ancak bu zamana kadar ikinci kez yaptığımızın denetimlerin istatistiklerinde de işverenler yüzde 95 oranında eksiklikleri giderdiklerini görüyoruz.”

İşverenlerin tedirgin olmaması gerektiğine dikkat çeken Gül, “İş sağlığı ve güvenliği konusunun denetimleri ayrı ayrı yapıyorduk şimdi bu denetimleri müşterek olarak yapmaya başladık.  Gıda ve içecek sektörü de müşterek teftiş yaptığımız sektörler arasındadır. Müşterek teftişler yaparak işverenlerimizin daha az yorulmasını sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Katılımcılara sunum yapan ÇSGB İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Adana Grup Başkan Yardımcısı Tevfik Bayhan da, görevlerinin kayıt dışı istihdamla mücadele etmek, sektörel analizlere dayalı denetimleri yürütmek ve bu konularda alınması gerekli tedbirleri önermek olduğunu belirterek, “İş Teftişi; çalışma süreleri, ücretler, iş sağlığı ve güvenliği, çocuk ve gençlerin çalıştırılması, kayıt dışılık, işsizlik, istihdam ve işgücü piyasası uygulamaları gibi çalışma şartlarına ve ortamına ilişkin tüm mevzuat hükümlerinin uygulanmasını denetlemeyi kapsar” şeklinde konuştu.

Başkanlığın teftiş yaklaşımını, tepkisel denetimlerden ziyade, önleyici denetimlere ağırlık verecek şekilde değiştirdiğini dile getiren Beyhan, “Programlı teftişler, teftişlerin yürütüleceği sektörlerdeki işverenlerin, sendikaların, meslek odalarının, yerel yönetimlerin, ilgili diğer sivil toplum kuruluşlarının ve basın yayın kuruluşlarının katılımı ile düzenlenen toplantılarla duyurularak başladı“ dedi.

Beyhan konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Sektörde çalışma ortam ve koşullarında iyileştirme ve çalışma barışının sağlanması, risk olarak seçilen konuların yarattığı olumsuz etkiler konusunda tarafları bilgilendirme yoluyla olası olumsuzlukların önüne geçilmesi, risk konularını yasaya uygun hale getirme, ödenmeyen işçi alacaklarının ödettirilmesi, kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücret konularında iyileştirme sağlanmasını hedefliyoruz”

Gerçekleştirdikleri teftişlerle Türkiye’de ülkede iş sağlığı güvenliği alanında bilinç oluşturmayı ve bunu yerleştirmeyi amaçladıklarını vurgulayan ÇSGB İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Adana Grup Başkan Yardımcısı Semiha Dostlar ise, “İş sağlığı ve güvenliği ekip işidir. Önleme kültürünün etkinliğinin sağlanması ancak bu sürecin bütün aktörlerinin bir ekip halinde uyumlu çalışmasıyla mümkündür” ifadelerine yer verdi.

Sunumların yapılmasının ardından toplantı soru cevap bölümüyle sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler