USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bizim Mahalle

"Harabe yapılar tehlike saçıyor"

18-09-2015 19:58
Gaziantep

Gaziantep’in en eski yerleşim yerlerinden olan Tışlaki Mahallesi’nde bulunan harabe yapıların yıkılmaması için istinat duvarları inşa ettiklerini belirten muhtar Mehmet Nuri Dinler, “Harabeler yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya ”diye konuştu.

IMG_4764

Gaziantep Hakimiyet okurları ve Tışlaki Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtarı Mehmet Nuri Dinler’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hakimiyet her hafta üç mahallede sizlerle, muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında yer alacak.

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ

Mahallenin adı: Tışlaki

Mahallenin İlçesi: Şahinbey/Gaziantep

Posta Kodu: 27400

Mahallenin nüfusu: 1.500

Mahallenin seçmeni: 975

Mahalle ve cadde sayısı: 35 Sokak ve 1 Cadde

Mahallenin muhtarı: Mehmet Nuri Dinler

Gaziantep’in eski yerleşim yerlerinden olan Tışlaki Mahallesi’nin tarihine ilişkin bilgiler veren muhtar Mehmet Nuri Dinler, “Daha önce Gaziantep Kalesi’nde ikamet eden insanların zamanla kale çevresine yerleşim yerleri oluşturulmasıyla birlikte Tışlaki Mahallesi, Gaziantep’in ilk mahallesi olarak kuruldu. Mahallenin ismine çeşitli rivayetler ama en bilindik rivayet, Memlülükler döneminde idam edilen Tışlakiye adında bir muhasebecinin adının verildiği söylenir” şeklinde konuştu. 1991 yılında yapılan ara seçim ile Tışlaki Mahallesi Muhtarlığına seçildiğini belirten Dinler, “6 dönemdir Tışlaki Mahallesi muhtarlığı görevinde bulunuyorum. Mahallemizin nüfusu daha önce 5 bin iken bugün bin 500 nüfusumuz ve 975 seçmenimiz bulunuyor. Bunun dışında mahallede yaşayanların büyük kısmını Suriyeli Mülteciler oluşturuyor. Mahallede daha çok Gaziantep’in yerlileri yaşıyor” diye konuştu.

TIŞLAKİ SOKAKLARINA ÖZEN GÖSTERİLMELİ

Tışlaki Mahallesi’nin çevresinde Bostancı, Kanalıcı, Türktepe, Şekeroğlu, Seferpaşa ve Karagöz Mahalleleri komşu mahalleleri oluşturuyorlar. Bunun yanı sıra mahallede 35 sokak ve Keçihane Caddesi bulunuyor. Mahallenin eski bir yerleşim yeri olması dolayısıyla sokakların dar ve çıkmazlardan oluştuğunu belirten muhtar Dinler, “Dar sokakların bulunması dolayısıyla mahallede ulaşım sorunları yaşanabiliyor. Aynı zamanda Gaziantep Kalesi gibi turistik mekanlarında mahalle sınırlarında yer alması nedeniyle sokaklarımıza özen gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

HARABE YAPILAR TEHLİKE ARZ EDİYOR

IMG_4775

Alt yapı konusunda bazı sorunlar yaşandığını belirten Dinler, “Mahallemiz, Gaziantep’in en eski ve güzel mahalleleri arasında yer alırken Şahinbey Belediyesi eski Başkanı Ömer Can döneminde ‘Kentsel Dönüşüm Alanı’ ilan edildi ancak herhangi bir çalışma başlatılmadı. Nedeni Mimarlar Odası’nın dikey yapılaşmaya ilişkin karara karşı çıkması sonucu Büyükşehir Belediyesi, herhangi bir çalışma yapmadı. Mahalle genelinde harabe evlerin sayısı arttı. Harabeler yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya, bu nedenle tehlike arz eden noktalara istinat duvarları inşa ettik. Ancak yaptıramadığımız bazı harabe binalar var. Geçtiğimiz aylarda yağmur nedeniyle çöken yapılar oldu. Halen tehlike arz eden harabe binalar mahalle içerisinde yer alıyor. Bunlardan en çok tehlike arz eden tarihi Sabun Hanı’dır. Hanın çökme tehlikesi nedeniyle sokağın girişini kapattık. Vatandaşlarda dar gelirli olduğu için ikamet ettikleri yapıları yaptıramıyorlar. Durumu iyi olan mahalle sakinleri ise başka mahallelere taşındılar” diye konuştu.

MAHALLELİ TEDAŞ’TAN ŞİKAYETÇİ

Tışlaki Mahallesi sokaklarında aydınlatma sorunları olduğuna dikkat çeken Dinler, “Aydınlatma ile ilgili sorunlarımızı Tedaş’a telefon ile bildiriyoruz, mail atıyoruz. Ekiplerden bir geri dönüş olmuyor, sorunlarımız çözümlenmiyor. Yoğun şikayet var aydınlatma konusunda iki aydır herhangi bir çalışma yapılmayan sokaklarımız var. Dar sokaklara girmiyorlar, muhtarlar toplantısında dahi Tedaş gündemimizi oluşturuyordu. Özelleştirmeden önce aydınlatma ve arıza ekipleri bulunuyordu. Bu ekipler gece gündüz çalışıyor, sorunları çözüyorlardır. Özelleştirmeden sonra sadece arıza ekipleri kaldı. Ancak arıza ekiplerine ulaşabilirseniz gelip sorunu hallediyorlar” şeklinde konuştu.

KÖMÜR KULLANIMINDAN DOLAYI HAVA KİRLİLİĞİ ARTIYOR

Mahallede çok sayıda Suriyeli Mültecinin bulunduğunu dile getiren Dinler, “Mahallede 175 Suriyeli aile yaşıyor. Kömür yardımı yaptığımız 325 aileden 175 tanesi Suriyeli ailelerden oluşuyor. Haliyle mahalle içerisinde yoğun kömür kullanımından dolayı hava kirliliği artıyor. Hava kirliliğinden dolayı kış aylarında insanlar bunalıyor” dedi. Mahallede park alanı sayısının sınırlı olduğunu belirten Dinler, “Kale yakınlarında bir parkımız bulunuyor. Ama çocuklarımızın oyun oynayabileceği alan bulunmuyor. Mahalle sakinleri parklar ve Sosyal Tesis yapılmasını istiyorlar” dedi.

ÇOCUKLARIMIZ ABDULLAH KEPKEP İLKOKULUNA DEVAM EDİYORLAR

IMG_4778

Mahalle içerisinde bulunan okulları sıralayan Dinler, “Mahalle sınırlarımızda Türktepe İlköğretim Okulu yer alıyor. Ancak bu okul Tışlaki Mahallesi’nden gelen öğrencilerin kaydını almıyor. Mahalledeki öğrenciler Çakmak Mahallesi’nde yer alan Abdullah Kepkep İlköğretim Okuluna devam ediyorlar. Mahallemizde daha önce bulunan Özdemirbey İlkokulu, Kentsel Dönüşüm kapsamında yıkılarak 5 katlı bir okul yapılması planlanıyordu. Okul yıkıldı ancak okul yeniden 2 katlı olarak yapılmaya başlandı. Bu okulumuzun da yapımının bitmesi ile öğrencilerimizin eğitimine daha büyük bir katkıda bulunulmuş olacak “ dedi.

MAHALLEMİZDE OKUR-YAZAR OLMAYAN KİMSELER VAR

Eğitimin önemine vurgu yapan Dinler, “Mahallemizde henüz okuma-yazma bilmeyen yaşlı vatandaşlarımız bulunuyor. Eğitimin önemli olduğu bir gerçek vatandaşlar için açılan okuma- yazma kursları ile bu açıkları kapatmaya gayret ediyoruz. Bazı vatandaşlarımız ise bu kurslarda eğitim almaktan kaçınıyorlar. Kültürel olarak eski Gaziantep Kültürünün izlerine rastlamak mümkün oluyor” dedi.

MADDE BAĞIMLILARININ SAYISI ESKİSİNE GÖRE AZALDI

IMG_4781

Asayiş olayları konusunda Tışlaki Mahallesi’nde ufak tefek sorunlar yaşandığını söyleyen Dinler, “Zaman zaman hırsızlık olayları ve madde bağımlılarıyla ilgili sorunlar yaşanıyor. Madde bağımlısı gençler gelip mahallede barınıyorlardı. Eskisine göre mahallemize gelen madde bağımlılarının oranı azaldı” dedi.

MAHALLE SAKİNLERİ, TAZİYE EVİ VE SOSYAL TESİS İSTİYOR

Mahallede Taziye evi ve Sosyal Tesis bulunmadığını belirten Dinler, “Biz mahallemize taziye evi ve sosyal tesis yapılmasını istiyoruz. Mahalle sakinleri vakit geçirebilecekleri ve cenazeleri olduğu zaman gelen misafirlerini ağırlayacak alanlar istiyorlar. Bunun yanı sıra Gaziantep’in en eski pazar yerlerinde olan pazar alanımız, Kale çevresinin turistik alan olarak hizmet vermesiyle birlikte kaldırılmıştı. Mahalle sakinleri, eski Pazar yerinin uygun bir alana yeniden yapılmasını istiyorlar” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler