USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

HEDEF 81 İLİ GAZİANTEP’E BAĞLAMAK

HEDEF 81 İLİ GAZİANTEP’E BAĞLAMAK
27-11-2018 11:47
Gaziantep

Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu (MÜZSAN) Genel Başkanı Ahmet Onurlu içini Hakimiyet Gazetesi’ne döktü. Federasyonun Genel Merkezi’nin Gaziantep’te bulunduğu halde Federasyona sahip çıkılmadığı konusunda serzenişte bulunan Onurlu, “Kanatlarını üzerimizde tutsunlar” dedi. Onurlu’nun hedefi ise Merkezi Gaziantep’te bulunan Federasyon’un 45 ilde bulunan temsilcilik sayısını arttırıp 81 ili Gaziantep’e bağlamak.


 
MAĞDURİYET YAŞAMAMAK İÇİN
FEDERASYON KURDULAR
 
Federasyonlaşmak fikri nereden doğru? Gaziantep'te bir ihtiyaç mıydı?
 
Aslına sadece Gaziantep'te değil Türkiye genelinde bir ihtiyaç vardı. Bizden önceki sanatçılarımız da kayıt dışı sigortasız çalışarak ahirete intikal ettiklerini gördük. Geçmişteki Yeşilçam'a baktığımız zaman çok mağduriyet var. Bizler de bu mağduriyeti yaşamamak için Türkiye genelinde böyle bir oluşuma gittik.
 
HEDEF 81 İLİ GAZİANTEP’E BAĞLAMAK
 
Federasyon olarak Gaziantep’te ve Türkiye genelinde kaç üyeniz var?
Gaziantep’te bin 50 üyemiz, Türkiye genelinde ise 16 bin küsür üyemiz mevcut. 45 ilde temsilcilik binamız var. Hedefimiz 2019’da 81 ilin tamamını Gaziantep’e bağlamak.

FEDERASYON’UN ÜYELERİNE KATKISI

Peki Federasyonlaşmanın Gaziantep'e ne gibi katkıları oldu?
 
Sanatçılarımıza çok büyük katkısı oldu. Daha önce sanatçılarımız kayıt dışı çalışıyordu. Sosyal güvenceleri yoktu. Artık mahalli ve yerel sanatçıların da sosyal güvenceleri var. Emeklilik haklarını oluşturduk. Bu yasanın çıkmasında büyük bir katkımız oldu. İmzamız bulundu. Şu an sanatçılarımız Federasyonumuza kayıtlarını yaptırdıkları zaman hiç bir yerde çalışmasalar bile yüzde 30'unu devlet karşılamak kaydıyla sanatçı kimlikleriyle kısmi süreli olarak sözleşme imzalayarak SGK primlerini yatırarak 15 yıl sonra emekli olma hakkına sahipler. Bu büyük bir hizmet oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yapamadığı bu güzelliği biz Federasyon olarak yaptık.


 
KANATLARINI ÜZERİMİZDE TUTSUNLAR
 
"Bakanlığın bile yapamadığını" diyorsunuz? Gaziantep'te yerel yönetimlerin sizlere hizmeti olmadı mı?
 
Bu zamana kadar hiçbir şey görmedik. Gerek sözlü, gerek yazılı gerekse de basın aracılığıyla talep etmemize karşın bir karşılık bulamadık. Bizim kimseden maddi bir beklentimiz yok. Ama manevi olarak kanatlarını üzerimizde tutsunlar. Bizim federasyonumuz güçlü. Maddi olarak bir sıkıntımız yok. Bizim tek beklentimiz sahip çıkılmak. Çünkü devletten büyük kimse yok. Bir ülkenin kalkınmasında sanayi kadar sanatın da çok önemi var.
 
GAZİANTEP SANATÇISINA SAHİP ÇIKMIYOR
 
Gaziantep sanatçısına sahip mi çıkmıyor?
 
Evet. Gaziantep sanatçısına sahip çıkmıyor. Gaziantep kültürüne sahip çıkıyor deniyor ama 3-4 müze açmakla, restorasyon yapmakla, birkaç şair-yazar getirip gece düzenlemekle kültüre sahip çıkılmaz. Kentin kültürünü en iyi yansıtacak olan kentin sanatçılarıdır. 'Antep için söyle' diye bir proje yaptık. Bütün kentin tarihi dokusunu işledik. Tayini çıkıp giden valimiz Ali Yerlikaya'dan Federasyon olarak defalarca randevu talebinde bulunduk. Bir Federasyon Başkanı olarak ben 4 yılda Ali Yerlikaya'ya ulaşamadım. Oturup konuşamadım. Sadece bir Cuma namazı bir açılışta denk geldik. Selamlaştık. O kadar. Ancak şimdiki Valimiz Davut Gül'den Cuma günü akşam randevu talebinde bulundum. Pazartesi akşam cevap geldi. Üstelik de mesai saati dışında kabul etti bizi. Mesai saati dışında olsun ki sanatçılarımızı daha rahat dinleyelim demişler.

Ancak Gaziantep dışında yaşayanlarda ‘Gaziantep adamına sahip çıkar’ algısı var. Buna ne diyeceksiniz?
 
Yok. Biz çok şükür görmedik öyle bir şey.
 
MÜZSAN’ın birçok sanatsal etkinliklerde görünmemesinin nedeni bu mu?
 
Yolu açacak olan idarecilerimiz. Onlar yolu açmazsa biz takılı kalırız.
 
Peki kentte hangi alanlarda çalışabiliyorsunuz?
 
Bazı düğün salonlarında, açık alanlarda bağımsız özel programlarda çıkıyorlar. Başka hiçbir şekilde belediyelerde falan yer alamadılar.
 
Sizin söylemlerinize göre MÜZSAN dışlanıyor. Peki sizce neden dışlanıyor?
 
Acaba memleketim Gaziantep değil diye mi öyle? Bilemiyorum. Ben aslen Şanlıurfalıyım. Ama doğma büyüme Gaziantepliyim. Şanlıurfa’ya gitmiyorum bile. Arada programlar olursa gidiyoruz.
 
Siz girişimlerde bulunmuyor musunuz bu tür etkinliklerde yer almak adına?
 
Başvuru yapıyoruz. Ama onlar ihale yaptıklarını ve İstanbul’dan falan sanatçılar getiriliyor.


 
BEN ŞİKAYET EDİYORUM AMA BEN DENETLENİYORUM
 
Kayıt dışı sanatçı çalıştırıldığını yetkili kurumlara bildirmiyor musunuz?
 
Düğün salonlarında hiç denetim yok. Kına-düğün 20 bin lira. Vergi yok, sanatçıya para yok, sigorta yok. Ne zaman valiliğe bu konuyla ilgili yazı yazsam sigortacılar beni denetlemeye federasyona geliyor. Bizi denetliyorlar.  Ben şikayet ediyorum ama ben denetleniyorum.
 
NARİN DEMİRCİ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler