USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

“HEDEFİMİZ İKTİDAR”

Gaziantep İYİ Parti İl Başkanı Av.Oğuz Hocaoğlu ile siyasilerle yapılan söyleşilerden farklı, şimdiye kadar hiç alışkın olmadığımız çok samimi bir röportaj gerçekleştirdik. Merak edilen 31 Mart seçimlerinin kara kutusu da açılmış oldu.

“HEDEFİMİZ İKTİDAR”
30-10-2019 08:49
Gaziantep

-Sorunlardan rantlanmayacağız.
-İktidarı hedefliyoruz.
-Kongresi yapılmamış bir partiyiz.
-İşsizliği de yaşadım, yöneticiliği de.
-Hem okuyup hem de çalıştım.
-İstanbul’da sayın Erdoğan’a büyükşehir belediye başkanlığı için bende oy verdim
-Gaziantep’i birlikte yöneteceğiz.

Gaziantep’te İYİ Parti 31 Mart seçimlerinde, ittifak öncesinde ve sonrasındaki oy hesaplarını nasıl gördü? Sonuçları nasıl değerlendirdi?

Türkiye geneli olarak değerlendirdiğimizde, oluşumu henüz çok yeni olan İYİ Partinin kuruluş yaşına ve siyasi geçmişine bakıldığında başarılı gibi görülebilir. Ama biz İYİ Partiyi iktidar hedefiyle kurduğumuz, Türkiye’nin siyasi boşluğunu dolduracak bir parti olarak gördüğümüz için aldığımız sonuç haliyle bizi çokta mutlu etmedi. Gaziantep için değerlendirme yapacak olursak, biz kendimizi hem genel hem de yerel seçimlerde başarısız olarak görüyoruz. Şahinbey ve Şehitkamil’de bir tane bile meclis üyesi çıkaramadık. Bir milletvekilini de zorla çıkardık. Eğer bu sonuçlara rağmen kendimizi başarılı görmeye kalkarsak iktidar hedefinden de uzaklaşmış oluruz.


Gaziantep’te neden başarısız oldunuz? Kuruluş aşamasındaki heyecanı neden sandığa yansıtamadınız?

Sebepleri tek bir başlık altında toplamak yanlış olur. Biz yeni bir parti için yola çıktığımızda Türkiye’de ciddi anlamda bir siyasi boşluk vardı. Halkın, 15 yıldır iktidarda olan ve de kötü yöneten AK Partiden bıkkınlığı, bezginliği vardı.Ve gerçek bir kurtuluş arıyordu. Halk Sayın Meral Akşenerin’de liderliğinde İYİ Partiyi de bir kurtuluş olarak gördü. Ne yazık ki bu süreci iyi değerlendiremedik. Gerek aday profilinden, gerek çalışmalardan beklenen olumlu çıkışı sağlayamadık.

Aday profili kısmını biraz daha açar mısınız?

CHP tüm illerde olduğu gibi, onların gösterdiği adaylara verdiğimiz desteği onlar bizim adaylarımıza vermedi. CHP’nin büyükşehirlerde aldığı tüm belediyelerde İYİ Partililer CHP’lilerden daha fazla çalıştılar. Çünkü İYİ Partinin o dönemde hedefi alabileceği en iyi oyu almaktı ve bütün adaylara en iyi desteği verdi. İYİ Partiye bırakılan illerde CHP gereken desteği vermedi. Gaziantep’te DSP son dakika adayı çıkardı.Celal Doğan bugün Gaziantep’te belli bir oy kitlesi olan, son dönemde HDP’den de  milletvekilliği yapmış bir aday profiliyle kazanma şansı olmadığı halde sırf Millet İttifakının alacağı oyları bölmeye geldi. Hatta HDP’de bu yüzden aday çıkarmadı. Celal Doğan’ın almış olduğu yüzde yirmi beşlik oran, HDP ve CHP den giden oylarla oldu. Bu gayet açık ve net olarak görülüyor. İYİ Parti hiçbir ilde oy kırma olayına girmedi. Ortak aday kimse ona çalışıldı. Gaziantep’ de önemli bir kent ve kırılma noktasıydı. Seçim öncesi yapılan araştırmalarda, Gaziantep AK Partinin en zayıf halkalarından iken, yapılan hatalar, oy oranı daha yüksek bir adayda çıkaramamamız ve az önce de söylediğimiz etkenler sonucunda Fatma Hanım seçimleri en rahat kazanan başkan oldu.


Celal Doğan’ı CHP’ mi aday çıkardı?

CHP’den bir gurup o dönemde de İl Başkanı olan Melih Meriç Celal Doğan’ın adaylığında ısrarcı oldular. Bizim  Celal Doğan’a karşı herhangi bir karşıtlığımız yok ama İYİ Parti olarak kırmızı çizgilerimizde var.O da Doğan’ın HDP ’den milletvekilliği olmasıdır.Bu nedenle de ayrılığa düştük.İlçelerden de ayrı ayrı aday çıkarılmasını istemediğimiz halde bu konuda da CHP ile anlaşamadık.

İYİ Parti bundan sonra süreci nasıl yönetecek? Olası bir erken seçime hazır mı?

Hatalarımızdan ders çıkarıp daha da dinamikleşerek hızla çalışmalarımıza başladık. Biz, evimizin önünü süpürürsek her yer temiz olur anlayışındayız. İYİ Partiyi Gaziantep’te birinci parti yaparsak Türkiye’de de olmamız mümkün olur.
Biz kongremizi dahi yapamadık. Genel merkezin yaptığı kongrede delegemiz olmadığı için oy dahi kullanamadık. Ben de atanmış bir il başkanıyım.

Neden kongre yapamadınız?

Zaten başarısız olmamızın sebeplerinden biriside bu. O süreçte kendi içimizdeki eksiklikleri tamamlayamadık ki halka inip oy isteyebilelim. Ben seçmen oy vermiyor diye kızmam.Böyle bir lüksümüzde olamaz. Niye oy vermiyor? Diye öz eleştirilere bakmamız lazım. Seçmen dıştan değerlendirir, bizde içten olaylara bakarız. Göreve gelir gelmezde tatil dönemi demeden hızlı bir şekilde il ve ilçe teşkilatlarının kuruluşunu tamamladık.

Kongre takviminiz belli oldu mu?

Genel merkezimizle görüşüyorum.Öncelikle  il yönetimimizi toplayıp kongre kararı alacağız.Genel merkezimizin de uygun göreceği bir tarihte kongremizi yapacağız.Sayın bakanımla da bu konuyu görüştüm.İl kongreyi yapan il olmak istiyoruz.

İYİ Partiye bu süreçte katılımlar nasıl? Üye sayınızda artış oldu mu?

Genel merkez olarak üye kayıt kampanyası başlattık. Genel merkezimiz her ile kota koydu.Bizde ilçe başkanlarımıza, yapabildiğiniz kadar üye kaydedin, diyoruz.Yakın takipçiliğini de bizzat yapacağım. Özellikle Gaziantep’de üye sayımızı çok yükseklere çıkarmak istiyoruz. Hedefimiz; üç veya beş milletvekili çıkarmak değil iktidar olmak. Eğer Gaziantep’te iktidar olamazsak Türkiye’de de iktidar olamayız. Tüm seçim değerlendirmelerine bakacak olursak, Gaziantep’de alınan oy oranı diğer partilerin genel seçimlerdeki oy oranını yansıtıyor. Çünkü Gaziantep çok göç alan bir il ve kozmopolit bir bölgede. Her kesimden de oy çıktığı için Türkiye’nin de profilini yansıtıyor.



Kadınlara ve gençlere siyasette ne kadar yer veriyorsunuz?

Parti politikamızda il yönetimlerinde yüzde yirmi beş kadın yönetici  kotamız var.Gaziantep’ de bizde buna uyuyoruz.Kadın kollarından sorumlu başkanlığımız var. Gençlik bizim için çok değerli ve gençlik kolları başkanlığımız var.Ama daha yeni kurulan bir parti olduğumuz içinde gençlere ve kadınlara inmemiz biraz  daha zor oluyor. Daha fazla sahalara inmemiz gerekiyor.İlk kuruluş aşamamızda maddi manevi sıkıntılarla, engellemelerle karşılaştık. İnsanlar üye olmaya korkuyorlardı. Şu an görüyoruz ki artık korkular yıkılmaya başladı. Üye sayımızda da artış olmaya başladı.Hedefimizde bundan sonrası için birinci parti olmak var.

“Biz muhalefet partisi değiliz”

Biz ne ana muhalefet, ne de muhalefet partisiyiz. Biz direkt iktidarı hedefleyen bu amaç içinde çalışan bir partiyiz.Bir diğer farkındalığımız da iktidarın zaaflarından faydalanarak birinci parti olmak değil. Bizim oldukça iddialı projelerimizin tamamı hazır. Biz ülkemiz için en iyisini yapacağımızı iddia ediyoruz. Derdimiz ülkemiz milletimiz adına güzel olan ne varsa onu gerçekleştirmek, yapanlara da hakkını teslim etmek.

“Biz sorunlardan beslenmeyeceğiz”

Sayın Fatma Şahin’e yaptığımız bir ziyarette; “Biz sizi iktidar partisinin belediye başkanı olarak görmüyoruz. Biz sizi seçilmiş Gaziantep Belediye Başkanı olarak görüyoruz. İyi yaptığınız her şeyin arkasında oluruz, destek veririz. Ama yanlış olanlarında karşısında oluruz.Kuru kuruya muhalefet ya da biat kültüründen yana değiliz.Sizde Gaziantep için çalışıyorsunuz. Bizde Gaziantep için çalışıyoruz.İyi ve güzel olan her şeyin yanındayız” dedik. Mesela ilimizde  şiddetli bir yağış yaşandı, su baskınları oldu. Biz olumsuzluktan nemalanan bir parti olmadığımız için bu konuyla ilgili eleştirisel paylaşımlarda bulunmadık. Ama çalışmaları da takip ediyoruz. Önümüz kış mevsimi ve umarız bundan bir ders çıkarmışlardır. Eğer olumlu bir gelişme olmazsa da tepkimizi veririz. İYİ Parti başkanı olarak eğer bizden çok daha iyi yöneteceklerine inanıyorlarsa oyumu da veririm.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Türkiye’de işsizliğin ne olduğunu, eğitimdeki sorunları, tarımdaki sorunları   birebir yaşadığım için çok iyi bilenlerdenim.Geçmişimde hem öğretmenlik, hem de Ziraat Mühendisliği var.Bir dönem,Çevre Bakanlığında ve Ziraat bakanlığında mühendis olara çalıştım. Özel sektörde yöneticilikte yaptım.1992’de Ziraat Fakültesinden mezun olup 3 yıl işsizliği yaşadım.Eğer ben  tarım ülkesi olan ülkemde o yıllarda işsiz kalmışsam 2019 da tabi ki biz samanı ithal edecek durumlara düşeriz. İşsiz kaldığım dönemde pedagojik formasyon alarak  4 yıl köylerde sınıf öğretmeni olarak çalıştım.Sabah beş buçukta okulu açıp,sobayı yakıp, öğrencilerimi bekledim.İstanbul merkezde de  görev yaptım.Milli eğitimin sıkıntılarını da çok iyi bilirim.Dört üniversitenin resmi öğrencisiyim.
İstanbul’da Hukuk Fakültesinde okurken Sayın Erdoğan’ı ilk aday olduğunda  dinleme fırsatım olmuştu. Hatta oyumu da kendilerine vermiştim. Diyordu ki; “Benim mal varlığım bu yüzüktür. Yıllar sonra benim mal varlığıma bakın artmışsa ben çalmışımdır.” Ben de bu söylemini bugün kendilerine hatırlatmak istiyorum.
Ben her zaman net olmuşumdur ve gizli pazarlıklar yapmam. Ceza avukatı olarak da söylüyorum, bir insan aynı yalanı iki kere söyleyemez, imkansızdır. Ya ekler ya da çıkarır. Her on beş günde bir basın toplantısı yapıp sorulara net cevaplar vereceğim. Biz bu güzel şehrimizi hep birlikte yöneteceğiz.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler