USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

İhracatın Yıldızları ödüllendirildi

İhracatın Yıldızları ödüllendirildi
15-09-2019 09:32
Gaziantep

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen "İhracatın Yıldızları Ödül Töreni" yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Törende, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nden en fazla ihracat yapan 100 firma ödüllendirildi.

GAİB Koordinatör Başkanı Kileci, törende yaptığı konuşmada, ödül alan firmaları kutlarken, ihracatçıların finansman sorununun çözülmesini istedi. Başkan Kileci, Irak'a yapılan ihracatın kan kaybettiğini de belirtirken, "Irak'taki pazar kaybı ihracatçıyı kaygılandırıyor" dedi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından bir Otel'de düzenlenen İhracatın Yıldızları 2018 Ödül Töreni büyük ilgi gördü. Törene Gaziantep Valisi Davut Gül, Kilis Valisi Recep Soytürk, Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Rıza Tuna, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Milletvekilleri Nejat Koçer, Muhittin Taşdoğan, Derya Bakbak, Mehmet Erdoğan, Sermet Atay, Mehmet Sait Kirazoğlu, Ahmet Uzer, Bayram Yılmazkaya ve İrfan Kaplan, TİM Başkanı İsmail Gülle, GAÜN Rektörü Ali Gür, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, ile Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Hilmi Teymur, Gaziantep Sanayi Odası Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GTB Yönetim Kurulu Başkan Mehmet Akıncı, Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, GAHİB Başkanı Ahmet Kaplan, Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz ile GAGİAD Başkanı Bora Tezel’in yanı sıra yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşu başkanları, siyasi parti temsilcileri ve ihracatçılar katıldı.

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, törenin açılışında yaptığı konuşmasına, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır, çalışkan olmak” sözleri ile başladı. Kileci, bölge insanının çalışkanlığı, kararlılığı ve azmi ile her alanda olduğu gibi ihracatta da başarı hikayeleri yazdığını ifade etti.

Bölgemiz ihracat merkezi haline geldi

Başkan Kileci, Gaziantep ve bölge ihracatıyla ilgili olarak, "Bölgemiz Gaziantep’in liderliğinde bir ihracat merkezi hâline gelmiş, attığı adımlarla ülke ekonomisine çok ciddi katkılar sağlamaya başlamıştır. İnsanlık tarihinin başlangıç noktasında, ilk tarımsal üretimin yapıldığı bu topraklardan bugün 190 ülkeye ihracat yapılıyor. Gaziantep, 2018 yılında yaptığı yaklaşık 7 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’de en fazla ihracat yapan 6. il konumundadır. Güneydoğu Anadolu Bölgemizden ise 2018 yılında yapılan ihracat miktarı 8,5 milyar dolardır. 2019 yılının ilk 8 aylık döneminde, Gaziantep’ten yapılan ihracat yüzde 9 artışla 4,8 milyar dolar, Bölgemizden yapılan ihracat ise yüzde 5,5 artışla 5,7 milyar dolar olmuştur" şeklinde konuştu.

"İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 150"

Kileci, "Gaziantep'imizin bir başka önemi ise şehrimizin ihracatının ithalatından daima fazla olmasıdır. Gaziantep'te ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 150’dir. İhracat rakamı bazında şehrimizin önünde olan illerin tamamı bu oranın gerisinde kalmaktadır. Bu bizim için bir gurur kaynağıdır.Bugün burada ödüllerini takdim edeceğimiz ihracatçılarımız şehrimizin ve bölgemizin bu başarısının asıl mimarlarıdır.Sıralamaya girse de giremese de oluşturdukları katma değerle bölge ekonomisine katkı sağlayan binlerce ihracatçımıza huzurlarınızda teşekkür etmek isterim.Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullarda ihracat yapmak yalnızca bir ticari etkinlik değil, bir kamu görevi haline gelmiştir.Bu görevi layıkıyla yerine getirerek Türk ekonomisine direnç kazandıran ihracatçılarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır" ifadelerini kullandı.

"Finansman maliyetleri çok yüksek"

İhracatçıların sıkıntılarına da dikkat çeken Kileci, özellikle finansman maliyetlerinin yüksekliğinden şikayetçi oldu. Kileci, "İhracattaki bu başarımızın birçok güçlüğe rağmen ortaya çıktığını da belirtmek isterim. En temel sorunumuz finansmana erişim konusudur. Finansman maliyetlerinin yüksekliği ihracatçımızın rekabet gücünü düşürmektedir. Bu nedenle ihracatçıların ucuz krediye erişim imkanlarının genişletilmesi önem taşımaktadır. Geçen hafta Sivas’ta imzalanan protokol ile ihracatçı birlikleri kaynaklarının Eximbank eliyle ihracatçımıza uygun kredi imkanı olarak verilecek olmasını sevinçle karşıladık.Aynı zamanda faiz oranlarının düşürülmesine yönelik atılan adımları da oldukça kıymetli buluyoruz.Fakat bu uygulamalar ne yazık ki piyasada henüz yeterli iyileşmeyi sağlayamadı. Bu yöndeki gayretlerin daha da yoğunlaştırılmasını temenni ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler