USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

İNANILIR GİBİ DEĞİL

Kentin merkezinden geçen Alleben Deresinde yapılan temizlik sırasında el bombası bulundu.

İNANILIR GİBİ DEĞİL
23-07-2019 11:38
Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Alleben Deresinde gerçekleştirilen temizlik çalışmaları sona erdi. Derede yapılan temizlik sırasında görevliler el bombası bile buldu. Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürü (GASKİ) Hüseyin Sönmezler, temizlik ardından basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın toplantısında Sönmeler derenin kirletilmemesi konusunda vatandaşlardan duyarlılık beklediklerini belirtti.

DEREDE ÇIKARTILAN ÇÖPLER SERGİLENDİ

Yapılan temizlik ardından Alleben Deresi’nden çıkartılan atıklar sergilendi. Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürü (GASKİ) Hüseyin Sönmezler , “Alleben Deresi, Gaziantep için büyük bir öneme sahip. Bugün düzenlemiş olduğumuz etkinlik ile Alleben Deresi’nin bir çöplük olmadığını, bir zenginlik olduğunu ve bu zenginliğe sahip çıkılması konusunda bir farkındalık programı gerçekleştiriyoruz. Farkındalık programında da Alleben’in çöplük muamelesi görmemesi, gerçek kimliğine kavuşması için hep birlikte yapmamız gerekeni konuşacağız. Gaziantep’in kuzeybatısı Sof Dağı’ndan doğan Alleben Deresi’nin Humanızlı Bölgesi’nden sonra adı Sacır Deresi olarak değişiyor. Ülkemiz sınırları dışına çıkan dere suları Suriye’de Fırat Nehri’ne karışarak, Basra Körfezi’ne dökülüyor. Alleben Deresi adını Hz. Osman döneminde almıştır” diye konuştu.

“DERE BOYUNCA KANALİZASYON BAĞLANTISI YOK”

Sönmezler açıklamasında, “Alleben Deresi, bu kentin bir zenginliği ve şehri ikiye bölüyor. Zamanla nüfusun artması, kentin sanayileşmesi ve gelişmesi nedeniyle Alleben’de kirlilik başlıyor. Bir süre kentin kanalizasyon bağlantısı bile Alleben’e yapılıyor. Bugün Alleben’in hiçbir noktada kanal bağlantımız bulunmuyor. Alleben’e yalnızca yağmur suları drenaj ediliyor. Alleben’in kirli olması ile ilgili herhangi bir şebekeden bağlantı yok. Alleben, şehrin içerisinde 22-23 kilometre uzanan bir dere, insanlar buraya çöp atıyorlar. GASKİ olarak biz de bu çöpleri toplamak için uğraşıyoruz. Asli işimiz kanalizasyon, içme suyu ve arıza iken asli işlerimizi bırakarak Alleben Deresi’ni temizliyoruz. Yapılan temizliğin ardından aynı çöplerin atıldığını görüyoruz, bu sürdürülebilir bir durum değil. Derenizde herhangi bir kirlilik yükü olmasa hem bizler ekiplerimizi kirliliği temizlemek için buraya yönlendirmeyeceğiz hem de Alleben temiz kalacak” şeklinde konuştu.

“ALLEBEN DERESİNİN KİRLETİLMEMESİNİ İSTİYORUZ”

“Biz hep birlikte Alleben’in temiz tutulmasını istiyoruz. Alleben’i temizlemekle görevli insanlar böylelikle asli görevlerine döneceklerdir. Bizim kültürümüzde su temizlik demektir. Biz suyu temizliyoruz ki bu bizim kültürümüze de ters bir durumdur. Alleben hepimizin, bizim bu zenginliği gelecek nesillere de miras bırakmamız gerekiyor” şeklinde konuşan Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürü (GASKİ) Hüseyin Sönmezler sözlerini daha sonra şu şekilde sürdürdü;

“Alleben Deresi’nin içinde bulunduğu durum ne yazık ki bu. Burada görmüş olduğunuz atıklar, kentin çeşitli mahallelerinden Alleben Deresi’ne atılmış olan atıklardan oluşuyor. Farkındalık yaratması açısından bu atıkları burada sergiliyoruz. Bu malzemelerin hangi anlayışla Alleben’e atılmış olduğunu anlamış değiliz. Alleben’e atık atan kimseleri arkadaşlarımız uyarıda bulunduğu zaman arkadaşlarımıza bıçak çekildiğini duyuyoruz. İnsanların bir koltuğu neden Alleben Deresi’ne atar anlaşmış değilim. İnşallah bundan sonraki süreçte insanlar Alleben Deresi’ni korurlar ve kirlilik ortadan kalkar.”

“DÜZBAĞ PROJESİNDE SONA YAKLAŞILIYOR”

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürü (GASKİ) Hüseyin Sönmezler, Gaziantep’te yürütülen projelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Sönmezler, “Düzbağ İçme Suyu Projesi tamamlandı. Düzbağ suyu artık Gaziantep’e kadar geldi, 100 bin tonluk depomuzda bulunuyor. Bir taraftan su verilirken, bir taraftan da test çalışmaları devam ediyor. Bundan sonraki süreçte kentin her yerinde memba kalitesinde suyu içecek durumdayız. Düzbağ ile birlikte İleri Biyolojik Su Arıtma Tesisi Projesi de tamamlandı. Temmuz ayı içerisinde Düzbağ suyunun şehrin her noktasına gideceğini, Ağustos ayı itibariyle İleri Biyolojik Arıtma Tesisimizin çalışması ile Sacır’da kirlilik sorununun bitirmiş olacağını söylemiştik. Düzbağ Projesi’nin maliyeti 1 milyar TL. Şu anda Türkiye’de ve Dünyada devam eden en büyük ölçekli içme suyu projesidir. Çok doğru bir zamanda başladığımız ve böyle bir kaynak bulabildiğimiz için şükür ediyoruz. Düzbağ Projesi’ne tam zamanında başladığımız için bu kaynağı bulabildik.”

ALLEBEN DERESİ PROJESİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Sönmezler, “Projemiz tasdik edildi ve AB Yüzde Yüz Hibe Projesi kapsamına alındı. Projenin 10 milyon avro maliyeti bulunuyor. Alleben’i İnsanlar Buluşturma Projesi, yüzde yüz hibe kapsamına bulunuyor ancak Büyükşehir Belediye Başkanımız, proje ile ilgili bir süre daha beklenilmesini, hibenin gecikmesi durumunda alternatif kaynaklarla, kendi imkanlarımız ile başlayalım talimatında bulundu. Birkaç ayda daha projeyi bekleyeceğiz, sonrasında ise projeye başlayacağız” diye konuştu.

“ŞEHRİMİZDE SU SORUNU YOK”

Sönmezler, “Kuraklık nedeniyle yağmur duasına çıkmıştık. O dönemde 300-350 kilogram olan yıllık yağışımız vardı, bu yıl rakam 850 kilograma çıktı. Alleben Göleti’nde uzun zamandır olmadığı kadar dolu durumda. Temmuz ayının sonlarına doğru yaklaşmış olmamıza rağmen Alleben Deresi akıyor.  Kartalkaya Barajı’nda yeterli oranda suyumuz var, rahatlıkla sulama suyu verilebiliyor. Çataltepe istasyonu barajlarda yeterli oranda su bulunması nedeniyle çalıştırılmıyor. Yalnızca o istasyonu çalıştırmakla ilgili olarak yüksek elektrik paraları ödüyorduk” dedi.

SU BORCUNDA YAPILANDIRMA DEVAM EDİYOR

Sönmezler, “GASKİ’de borç yapılandırma konusunda çalışmalar devam ediyor. Uzun vadeye yayılan borç yapılandırma çalışması var. Gaziantepli vatandaşlarımız bu yapılandırmaya ilgi gösteriyorlar, kamuya olan borçlarını yapılandırma yoluna gidiyorlar. Bu fırsattan Gaziantepli vatandaşlarımızın istifa etmelerini bekliyoruz” dedi. Gaziantep’te su fiyatlarına yönelik eleştirilere değinen Sönmezler, “Bundan önceki yıllarda Gaziantep’te Türkiye’nin en pahalı suyunun içildiği konuşulurdu. Şu anda Gaziantep’in suyu son derece makul seviyelerde bulunuyor. Türkiye genelinde şu anda 10.sıralarda yer alıyoruz. İstanbul’da su fiyatlarında yüzde 40 civarında indirim oldu, bu oranda gelen rakam dahi bizim rakamlarımızın üzerinde yer alıyor” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler