USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İş adamlarına 'VERGİ AFFI' çağrısı

İş adamlarına 'VERGİ AFFI' çağrısı
03-11-2016 09:51
Gaziantep

Gaziantep'te düzenlen vergi affı bilgilendirme toplantısında konuşan Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Halil Tekin, MÜSİAD Üyelerine çağrıda bulunarak, tüm sanayici ve iş adamlarının süresi uzatılan vergi affından yararlanmasını istedi.

 !#**h9940**#! 

Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı Konferans Salonunda, MÜSİAD üyesi sanayici ve işadamlarına süresi uzatılan vergi affı konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Vergi Dairesi Başkanı Halil Tekin ve Vergi Dairesi Gelir İdaresi Grup Müdürleri Arif Özefe, Mithat Özalan ve Seyfettin Kaya ile birlikte yaptığı toplantıyı MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Çelenk önderliğindeki MÜSİAD üyesi sanayici ve iş adamları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Müsiad Şube Başkanı Mehmet Çelenk, üyelerin toplantıyı iyi dinleyerek, fırsatı kaçırmamaları konusunda telkinde bulundu. Müsiad'ın gerçekleştirdiği Ekspo fuarı ile eş zamanlı düzenlenen iş forumu hakkında da bilgiler verdi. Daha sonra açılış konuşmasını yapan Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Halil Teki, vergi affı ile kürsidedik konuşmasında "Amacımız sadece yapılandırma değil, diğer yaptıklarımızla ve yapacaklarımızla sizlerle paylaşmak olduğunu belirterek, “31 Ekim 2016’da tarihinde yapılandırma kanunu süresi sona eriyordu. Yoğun talepler üzerine bakanlar kurulu bu süreyi 25 Kasım 2016 tarihine kadar uzattı. Ben sizin huzurunuzda mükelleflerimize seslenmek istiyorum. Henüz geç kalmadınız, Hiçbir mükellefimiz geç kalmadı. Defter ve kayıtlarımızı düzeltelim, Hatalı olan stoklarımızı artık geleceğe taşımayalım. Geçmişimizi de düzeltebiliriz" ifadelerini kullandı. Daha sonra ise Grup Müdürleri de platforma çağrılarak, vergi affı ile ilgili sanayici ve işadamlarına detaylı bilgiler verildi. Vergi Dairesi Başkanı Tekin, yapılandırma ve af kapsamına giren konular hakkında bilgi vererek, " Eczaneler ile ilgili faizsiz stok düzeltmesi söz konusu, tüm bu yapılandırmaları da mükellefimizin bu kanuna göre yapılandırdığı borçlarını kredi kartı ile banka kartları ile ve taksit ile ödeme imkanı sağlıyor. Yapılandırma kanunu sadece maliye bakanlığına bağlı idareleri kapsamıyor. Maliye bakanlığı sosyal güvenlik kurumuna kadar, tarım ve köy işleri bakanlığımıza kadar, yükseköğrenimin alacaklarına kadar ve Büyükşehir Belediyelerimizin su alacaklarına kadar, birçok düzenleme getiriyor. Biz de burada Vergi dairesi alacakları ile ilgili yapılandırmadan bahsedeceğiz. Kanun kapsamında her türlü vergide yapılandırma hakları var" dedi.

Yapılandırma ve af kapsamındaki cezalar

Başkan Tekin, yapılandırma ve af kapsamına giren cezalar ile ilgili ise, "Yine bu vergilere bağlı olarak, kesmiş olduğumuz adli ve idari cezaların hiç biri bu kanun kapsamında değildir. Belediyelerin her türlü vergi alacakları da bu kanun kapsamına giriyor. Su alacakları bu kanun kapsamına giriyor. Sosyal güvenlik kurumunun primleri ve cezaları da bu kanun kapsamındadır. Adli ve idari para cezaları bu kanun kapsamında değil, bazı cezalar hariç, kesilen trafik cezaları kanun kapsamındadır. Nüfus, askerlik seçim kanunlarına göre kesilen para cezaları giriyor. Radyo televizyon üst kurulunun kesmiş olduğu para cezaları kanun kapsamındadır. Bunun dışındaki hiçbir adli ve idari para cezaları kanun kapsamında değildir. 30 Haziran 2016’dan önceki dönemlerdeki borçlar bu kanunu kapsıyor. Cezaların tespiti ne zamansa o zamanı baz alıyoruz. Trafik para cezası kesilen bir kişinin tebliğ tarihi önemlidir, eğer 30 Hazirandan önceyse yararlanıyor" ifadelerini kullandı.

"Vergi cezalarının aslından vazgeçmiyoruz"

Yanlış anlaşılmalara da yol açılmasını istemediklerini belirten Tekin, bazıları vergi cezalarının tamamen affedildiğini düşündüğünü söyleyerek, "Biz verginin asıl borcundan vazgeçmiyoruz. Vergi alacaklarının tamamını alıyoruz. Gecikme zammı yerine bir endekslenme yapıyoruz. Yani vergi cezalarının aslını alıp gecikme zammını daha ödenebilir bir hale getiriyoruz. Örneğin bize gelen bir mükellefimiz 33 bin TL vergi 33 bin TL usulsüzlük cezaları toplamda 107 Bin 910 TL’lik bir bedel çıkmış. Mükellef geldi, yasadan faydalanmak istedi. Biz bunları yapılandırdığımızda toplamda 41 Bin TL’lik bir para vereceği oldu" diye konuştu.
Tekin, af ve yapılandırma kapsamındaki borçların peşin ödendiğini daha da aşağılara indirilebildiğini, istenilir ise de 18 ve 36 taksit ile de ödenebildiğini kaydetti.
Katılımcılara yiyecek ve içecek ikramının da yapıldığı programda, sanayici ve işadamlarının konuyla ilgili sorularına da cevap verildi.

.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler