USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kalp damar hastası olmaktan nasıl korunuruz

Kalp damar hastası olmaktan nasıl korunuruz
26-05-2017 08:22
Gaziantep

ABD Pittsburgh Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, SANKO Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Özlem Soran başkanlığındaki Tıp Fakültesi öğrencileri, “Kalp Damar Hastası Olmaktan Nasıl Korunuruz” konulu sosyal sorumluluk projesinin üçüncü ve son ayağını da başarı ile tamamladı.

EMPATİ Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Derneği üyeleri ile Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Toplantı Salonu’nda bir araya gelinerek gerçekleştiren projede bir konuşma yapan Prof. Dr. Özlem Soran, SANKO Üniversitesi olarak üç yıl önce Türkiye’de ilk kez, birinci sınıfta öğrenim gören Tıp Fakültesi öğrencilerine, tıp alanında araştırma ve proje geliştirme derslerini başlattıklarını söyledi.

Prof. Dr. Soran, öğrencilerin, öğretim görevlileri denetiminde gerçekleştirdikleri proje sonuçlarını, birinci sınıf sonunda ihtisas gerektiren bilimsel kongrede başarı ile sunduklarının altını çizdi.

Projenin, farklı aşamaları bulunan bir eğitim süreci olduğunu anlatan Prof. Dr. Soran, “Bu sene 4. sınıfa geçecek tıp fakültesi öğrencilerimiz uzun vadeli olarak yürüttükleri önemli bir sosyal sorumluluk projesinin üçüncü ve son ayağını başarıyla tamamladılar. Genç yaşta eğitimli ve bilinçli olarak öğrendiklerini, üretkenliğe çevirerek, yaşadıkları şehri aydınlatabilmenin mutluluğunu yaşadılar” dedi.

Hazırladıkları proje kapsamında, tıp fakültesi öğrencilerinin, hocalarının kontrolünde yöre halkını, kalp damar hastalığının (koroner arter hastalığı) risk faktörlerini yenme konusunda bilimsel olarak ispatlanmış yaşam tarzı değişikliklerine teşvik etmekte rol aldıklarına vurgu yapan Prof. Dr. Soran, “Bir ilki gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz ancak daha da önemlisi etkin ve kaliteli bir devamlılık sağlayabildik. Çabamızın meyvelerini proje sonunda topladık ve bunun sonuçlarını da öğrencilerimiz yakında yine bilimsel bir kongrede sunacaklar” diye konuştu.

Koroner arter hastalığının, kalbi besleyen damarların daralması ya da tıkanması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Soran, şöyle devam etti:

“Son 20 yılda koroner arter hastalığı tedavisinde çok önemli gelişmeler olmasına rağmen halen bu hastalıktan ölüm, ülkemizde tüm ölüm nedenleri içinde birinci sırada yer alıyor. Bunun nedenlerinin doğru analiz edilip, bilinçli korunma yöntemlerinin, halka yöresel faktörler göz önüne alınarak anlatılması gerekmektedir. Hastalıktan korumanın gelişmesi için maliyeti düşük ama etkili olabilecek bilimsel metotların kullanılmaya başlanması bir gerekliliktir.

SANKO Üniversitesi’nde, bu noktalar göz önüne alarak geliştirdiğimiz metot ile tıp fakültesi öğrencilerinin, öğrencilik dönemini sadece öğrenerek değil aynı zamanda üreterek geçirmelerine olanak tanıyoruz. Eğitimden geçerek projemizde aktif rol alan öğrencilerimiz hasta-hekim ilişkisinin önemi ile erken yaşta tanıştıkları gibi, düşünerek yaratmayı, çalışarak üretmeyi, bilimsel verileri paylaşmayı bu projeler sayesinde öğreniyorlar.”

Hekimliğin sadece bir meslek değil, bir tutku olduğunun altını çizen Prof. Dr. Soran, “Attığı her adımda insancıl ve etik ilkeleri ön planda tutan, neden-sonuç ilişkisini değerlendirebilecek nesiller yetiştirmek zorundayız. Proje dersleri aracılığı ile öğrencilerimizle uzun soluklu kurulan eğitim programı sayesinde bu önemli özellikler ön planda tutulup ekip çalışmasının başarıya gitmedeki önemi de uygulamalı olarak öğretilmektedir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Soran, bu tarz projelerin ekip işi olduğuna, başarıya ulaşmada destek alabilmenin ve idari kadronun vizyonunun çok büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, yöre halkının eğitiminde genç doktor adaylarının katkılarını ön plana çıkaran bu projede, SANKO Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Güner Dağlı’ya ve idari kadroya desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu.

Toplantının sonunda Prof. Dr. Özlem Soran’a, SANKO Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Güner Dağlı ve Empati Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Derneği Başkanı Zeynep Konukoğlu tarafından teşekkür belgesi ve plaket takdim edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler