USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

“KENT İYİ YÖNETİLECEK”

“KENT İYİ YÖNETİLECEK”
02-12-2018 10:07
Gaziantep

CHP Şahinbey ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Hasan Türk,“Hakimiyet Gazetesine” verdiği röportajında, belediye meclislerinin önemine vurgu yaparak, meclislerin  Gaziantep'in vicdanını taşıması gerektiğini belirtip "Her şey bu meclislerde oluyor. Meclisler şehrin geleceğidir. Bunu iyi değerlendirmek  lazım.“ diyerek önemli açıklamalarda bulundu.

Sizi tanıyabilir miyiz?
Gaziantepliyim. Evliyim ve üç oğlum, bir kızım var. Aslında mesleğim tekstilcilik iken sonrasında inşaat sektörüne atıldım. Oluşan durgunluktan sonra şimdi güneş enerjileri ve panelleri işi yapıyorum.
Partimde ön seçimle gelerek ikinci oldum. Aynı zamanda da kurultay delegesiyim. Partimin her kademesinde görevler aldım. Bizim CHP kimliğimiz atadan babadan devam eder. Pir Sultanın da dediği gibi ”Dönen dönsün, ben dönmezem” misali CHP’liyiz.
Meclis üyesi olarak beş yıl boyunca en iyi şekilde şehrimiz adına güzel işler yapmak için çalıştık. Hiçbir günümüzü boş geçirmeyip şehrimiz adına neler yapabiliriz diye projeler ürettik. Hepimizin bir karnesi var. Doğrusuyla yanlışıyla ve zaman zaman keşkeleriyle de olsa bir şeyler yapmaya çalıştık.

Keşkeleriniz nelerdir?
Keşkelerimin ilki; ilk seçildiğimizde tecrübesizlik, bilmemezlik vardı. O ilk başlarda da önünüze en tehlikeli maddeleri getirirler. Keşke bizler de bu göreve gelmeden çok iyi araştırmalar yaparak gelebilseydik. Diğeri de, Yamaçtepe projesidir. Yamaçtepe Bölgesi imara açıldığında ki benim için de önemli bir bölgedir. Şehir genişlemesi açısından destek vererek geçirdik. Biz eşitlikten yanaydık. Görüş ve tekliflerimiz doğru olduğundan kendilerince de kabul görmüştü. Ama sonrasında siyasi otoritelerin devreye girmesiyle proje bizim ilk evet dediğimiz şekilden tamamen uzaklaştı.

İmar affı ile ilgili neler söyleyeceksiniz?
Bu şehirle ilgili imar affına gerek var mıydı? Evet vardı. Çünkü en çoğu da Şahinbey’de olan geçmişten gelen garaj tapusu mağdurları vardı. Muhalefetin de çıkışlarıyla,  o da seçim zamanında bunlara doğalgaz abonelikleri verildi. İlk zamanlarda  garaj tapularında yüzde ikilik sorun varken sonrasında yapılan inşaatlara izinler verilerek yüzde doksanlık sorunları kendileri yaptılar. Bu hatalar da Ömer Can zamanında başladı. Üç yıl önce de artık yasakladılar ama binlerce insanda mağdur oldu. Şimdi artık kesinlikle yasak ve imarla ilgili şuan alınan kararlar da doğrudur.

2015 seçimlerinde Şahinbey iki ayrı bölgeye ayrılacak denirken şimdi neden bu bölünme askıda kaldı?
Evet, 2015 seçimlerinde Şahinbey’in iki ayrı bölgeye ayrılması sık sık gündeme gelmişti. Ama bu dönemde bunu göze alamadılar. Çünkü Karataş’ın muhtarlığı CHP’dedir. Eğer orayı ayırmış olurlarsa seçimi de kaybederler. Birkaç ayrılan mahallelerde yine CHP’nin aldığını görünce korktular. Yoksa Şahinbey ilçe olarak,  pek çok ilden de büyük nüfusa sahip. Ama bu haftaki mecliste tekrar bu konuyu da gündeme getireceğim.

CHP daha etkili muhalefeti nasıl yapabilir?
Acil bir şekilde sahalara inilip, mahalleler gezilip, halka şehri anlatmamız lazım. Şuan elimizde o kadar bol malzeme var ki aslında. Vatandaş iki katlı villanın arkasında yükselen on katlı binayı görüp sadece “amma yapmışlar” diyorken arkasındaki  uygunsuzluğu, usulsüzlüğü bilmiyor. Doğruları bizlerin anlatması lazım. Mesela IKONOVA konutları başlı başına bir sorun zaten. O projede, Asım Güzelbey’e kadar uzanan o kadar çok yolsuzluk iddiaları dolaşıyor ki bunların hepsinin vatandaşa anlatılması lazım.

Vatandaş artık söylem değil çözüm odaklı sonuçlar bekliyor. 45 meclis üyesinin hepsini aldığınızı varsayalım. Sağlam projeleriniz var mı?
Tabi ki de var. İlk iş olarak da mevcutta olanların yaptıklarının hiçbirisini yapmayacağız. Mesela imarda kişiye özel rant sağlanmayacak. Metro’nun orada dünya kadar bina bitti. Buranın iki defa mahkeme yürütmeyi durdurma kararı var. Mahkeme karar verdiği gün orada ihaleler yapıldı, çalışmalar devam ediyordu. Bu şekilde inşaat mı olur? Yapboza mı gidilir? mecliste de bunu gündeme getirdik ama dinleyen yok. Örneğin Erdem Kolejinin yeri şaibeli ve de yıkılacak. Yazıktır. Devlet okuluna dönüştürülsün bari. Ama amaç orayı yıkıp bina ve işyerleri yapmak. Biz buna hep karşı çıktık. Zirve üniversitesinin yerine Asım Bey izin vermişti. Okul yeri yapılacak dendi ve o dönemde herkes kabul oyu verdi. Sonra oyunlar döndü yerleşim yerine çevrildi. Fatma hanım da iptal etti. Bugüne kadar özel mülklere hep ret oyu verdim vermeye de devam edeceğim.

Yaptığınız muhalefet ne kadar etkili oluyor? Hangi kararlardan geri adım attırdınız?
Buna stadyum örneğini verebiliriz. Biliyorsunuz, yer önce TOKİ’ye verilmişti. TOKİ de orada konut ve altında dükkanlar yapacağından trafik ciddi anlamda sıkıntıya girecekti. CHP olarak orada herhangi bir iş merkezi yapılmasına başından beri hep karşı çıktık. Sonunda da bu yanlıştan vazgeçildi. STK’lardan da tepki oldu ki bu çok önemli. Çünkü tek başına muhalefetin yetersiz kalabildiği durumlarda olabiliyor. Bu arada TOKİ ihalesi iptal edildiği için de borçlanıldı. Bu nasıl ödenecek?

Şehrin trafik sorununun çözümüyle ilgili sizin teklifiniz neler?
Trafik sorunu deyip duruluyor ama çözüm aşamasına gelinildiğinde ise bir şey yapılmıyor. Ben çok işim olmadıkça merkeze inmiyorum. Bütün işlerimi evimin, ofisimin olduğu bölgede görüyorum ve daha rahat ediyorum. Vatandaş için de bu böyle olabilir. Ve bu sorunu çözmek o kadar da zor değil. Valilik binası, büyükşehir belediyesi, nüfus müdürlüğü, tapu müdürlüğü gibi resmi binalar şehir merkezlerinden kaldırılıp kendi bölgelerindeki sakin yerlere taşındığında hem vatandaş daha rahat ulaşır hem de merkezler rahat nefes alır. Emniyet müdürlüğünün şehir merkezinde olmasının ne anlamı var? Daha sakin bir bölgeye taşınması herkes için rahatlatıcı olur.

Hava kirliliği ve kaçak kullanımlar hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
Hava kirliliğiyle ilgili ciddi sorunlarımızda var. Dağıtılan kömürlerin kirli ve kontrolsüz oluşu şehrin sağlığını önemli anlamda tehdit ediyor. Oy avcılığından dolayı yazın bile kömür dağıtıldığını gördük. Egzoz emisyonuyla ilgili kontroller de ciddiyetle yapılmalı. Senede bir değil altı ayda bir yapılmalı. Doğalgaz da şehir genelinde yaygınlaştırılmalı.
Su ve elektrikte kaçaklarla mücadele içinde mecliste kontörlü sistemi önerdim. Başarılı olacağına inanıyorum. Ama işlerine gelmediği için kabul görmedi.

Suriyeli mülteciler meselesine nasıl bakıyorsunuz?
Fatma Hanımın Suriyelilerle ilgili ”ilaç gibi geldi” diye sözü vardı. İlaç gibi geldi dedikleri şu, AB kendi başından atmak için bir dünya para verdi. Şimdi o paranın da hesabını veremiyorlar. Mülteciler için ülkelerinden ayrılmak  zor bir durum. Ama bizimle yaşayabilmeleri için de öncesinde entegre olabilmeleri adına yaşam alanları oluşturulur. Sonra içimizde yaşamaya başlayabilirler. Tampon bölgeler oluşturulsa da denetimleri sağlanamadı. Zaman zaman denetlemeye gittiğimizde içeriye dahi alınmamıştık. Şimdi ise o kamplar boşalmış durumda.

Son olarak okurlarımız için eklemek istediğiniz..
Ben bu dönemde de şehrim ve partim için hizmet edebilmek amacıyla tekrar aday adayıyım. CHP'nin yerel seçimlerde başarılı olması için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Amacımız daha güçlü, güzel ve yaşanabilir bir Gaziantep’tir. Başarılı olması için birlik, beraberlik, saygı ve sevgi içinde çalışılması gerekiyor. Şimdiden tüm adaylarımıza başarılar dilerim. CHP’nin başarılı olabilmesi için herkes üzerine düşeni yapmalı. Samimiyetle çalıştıktan ve güvendikten sonra başaramama diye bir şey olduğuna inanmıyorum.

HABER//MERVE TANRIÖVER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler