USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Video Haber

Kent Konseyleri, Gaziantep'te toplandı

Kent Konseyleri, Gaziantep'te toplandı
14-01-2017 08:09
Gaziantep

Türkiye Kent Konseyleri Buluşması ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanlığı Devir Teslim Töreni Gaziantep’te gerçekleştirildi. Türkiye Kent Konseyleri Birliği 7. Dönem Başkanı Gülay Sarışen, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanlığı görevini Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici’ye teslim etti.

!#**v860&pl=true**#! 

8.Türkiye Kent Konseyleri Buluşması ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanlığı Devir Teslim Töreni Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis salonunda gerçekleştirildi. Meclis salonunda düzenlenen toplantıya Gaziantep Valisi Ali Yerlilaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan, 7.Dönem Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Gülay Sarışen, UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryaki ve Türkiye’nin çeşitli illerinden Kent Konseyi Başkanları katıldı.

“YEREL YÖNETİMİN RUHU BURADA YATIYOR”

Türkiye Kent Konseyleri Buluşması’nda bir konuşma gerçekleştiren Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, “Bu bayrağı Çanakkale’den Gaziantep’e getirdiniz teşekkür ederiz. Merkezi yönetimin bu şehirde ki temsilcileriyiz. Merkezi yönetimin bütün kurum ve kuruluşları hizmet veriyor. Aynı şekilde bu bulunduğumuz mekanda bu büyük şehrin aslında yerel parlamentosu niteliğinde meclisimiz. Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediye başkanlarımız ile belediye meclis üyelerimiz seçimle iş başına gelen tüm yerel yönetimin ruhu burada atıyor. Merkezi yönetim ve yerel yönetimin haricinde insanların gönlünden geçenleri dillendirebilecekleri belirli bir periyotta ancak orada mı gösterebilecek. Aslında bu salonlar vatandaşlarımızın katılımına açık olarak çalışıyor ama Kent konseyi böyle bir ihtiyacı gideriyor. Gaziantep’te bugüne kadar görmüş olduğum, diğer kentlerde görmediğim başarılı bir uygulama var; Başkanı bu işe heyecanla sımsıkı sarılıyor, yönetimi keza öyle çalışma gurupları var, meclisleri var. Konu başlıkları seçiliyor; çalışma gurupları, belediyeler, üniversiteler, STK’lar, kamu kurumlarından, ‘bende orada olmak istiyorum’ diyen herkesi kucaklıyorlar. Bu şehre hizmet eden seçilmiş, atanmışlara ‘şunu görüyoruz, şunu tespit ettik’ eleştirilerini incitmeden, övgülerini ayağımızı yerden kesmeden yapılıyor. Bizim şehrimizde böyle. Diğer şehirlerde de bu şekilde olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla siyaset üstü ama siyaset yapıcılarının da orada olduğu hamaset olsun diye değil, gerçekleri söylemekte” şeklinde konuştu.

“KALKINMA YERELDE BAŞLAR”

Gaziantep Kent Konseyi’nin yapısına ilişkin konuşmasını sürdüren Vali Yerlikaya, “Katılımcı hesap verilebilir eleştiriye tahammül ederek ve ondan istifade etmek durumunda olan bir ortamın kime faydası olabilir. Yöneten yönetilen arasında yönetişim dediğimiz karşılıklı sevgi, saygı dilinin ve bize hizmet edenlere güven ortamının oluşmasına faydası olur.   Belli bir süreden sonra burada olmayacağız. Tekrar asıl en büyük makama geleceğiz. Vatandaşlık makamı. Kent konseyinin bizim nazarımızdaki en büyük fonksiyonu budur. Kalkınma yerelden başlar hepimiz imza atıyoruz. Yerelde iki günü bir olmadan bir gelişme bir zenginleşme istemiyor muyuz? Önce huzur; huzur nedir yöneten yönetilen tek vücut tek kalp olabilmesidir. Aynı fikir olabilmeyi kast etmiyorum. Farklı fikirleri toplantılarda, yemekte, taziyelerde, halay çekerken aynı kalp ritmini yakalayabiliyor isek bir birimizi ötekileştirmiyor isek işte o zaman ileriye gidilebilir. O kent ileriye gitmek istemiyor ise o zaman birinin ‘a’ dediğine diğeri ‘z’ diyerek selamı sabahı keser güzel şeylere bahane bulur, küçümser, kötü bir şey yapılınca da fırsat bu fırsat dersek o işten hayır gelmez” dedi.

“MÜCADELEYİ SEVİYORUZ”

Gaziantep’in nüfusunun her geçen gün arttığını söyleyen Vali Yerlikaya, “Gazi şehir son 20 yıldan beri Türkiye’de en fazla iç göç almış bir şehir. Ocak ayının sonunda adrese dayalı nüfus açıklanacak 2 milyonu geçeceğimizi düşünüyoruz. Bu şehirde 375 bin muhacir var bunun 44 bini kaplarda. Türkiye’de ki 23 ilin nüfusundan daha fazla muhacire ev sahipliği yapmamıza rağmen bu şehir huzur ortamını on numara yakaladığı için biz 6 milyar 258 milyon dolar ihracat yaptık. İstihdam yapmaya devam ediyoruz. Bu kent böyle bir kent ki yerinde duramıyor. Mücadeleyi seviyoruz, zor zamanlarda yiğit belli olur diyoruz. Biz bu şehrin hemşerilik bilincinin diğer kentlere örnek olduğunu düşünüyoruz. En azından bir Konyalı olarak böyle düşünüyoruz. Kent konseyi ile bunu daha gıpta edilen bir noktaya taşıyoruz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN ÇOK ÖNEMLİ SORUMLULUĞU VAR”

Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Kent Konseyleri demokrasinin, insan haklarının, çok sesliliğin, özgürlüğün en önemli mekanizmasıdır. Ülkemizin 2023 hedeflerine, kalkınarak hukuk devleti olma iddiası, ileri demokrasi hedeflerinde sivil toplumun gücü ve bunu oluşturan mekanizmaları kuvvetlendirmek her ülke için yükselen bir değerdir. Herkesin, her görüşten insanın benim bu konuda söyleyecek sözüm var diyen herkesin bir arada oturup şehrimiz ve ülkemiz için gerekli bir mekanizma kurmak gerekiyordu. Hep birlikte başaralım anlayışı içerisinde kuvvetli bir kent konseyi kurmak hedefledik. Böyle bir konseyin oluşmasını önemli buluyorum. Ülkemizde bulunan kent konseylerinin birlik oluşturmasını önemsiyoruz. Bugün Gaziantep ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve dönem başkanlığını Gaziantep’in almasından mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. UCLG-MEWA’nın Dönem Başkanlığı görevini sürdürüyorum. Batı Asya ve Ortadoğu da bulunan tüm Belediye Birliklerinin Dönem Başkanı olarak huzurlarınızda bulunuyorum. Özellikle daha çatışma bölgesinde olan, daha sorunlu olan yerel yönetimlerin bir ve beraber olmasını önemsiyoruz. Türkiye’nin bu ülkelere örnek olma, lider olma sorumluluğu vardır ” diye konuştu.

“TOKİ’NİN EN BÜYÜK PROJESİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR”

Gaziantep’te 400 bin Suriyeli Mültecinin yaşadığını ifade eden Şahin, “Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya’nın verdiği rakamlara göre Gaziantep’te bulunan Suriyeli Mülteci sayısının Halep’ten gelenlerle birlikte 400 bine ulaştı. Kamplarda yaşayan mülteciler, bu rakamın yalnızca yüzde 10’nunu oluşturuyor. Birlikte yaşamanın getirdiği sosyal alt yapıyı birlikte oluşturmamız gerekiyor. Biz Suriyeli Mültecilere sınırlarımızı açarak, dünyanın yaptığının tersini yaptık. Bunun getirdiği planlamaları da hep birlikte oluşturuyoruz. Mültecilerin gelmesi ile birlikte Gaziantep’te kiralar yükseldi. Sabit gelirli kimseler için yeni çözümlemeler üretmemiz gerekiyordu. TOKİ’nin en büyük projesi olan 50 bin Konut Projesini yapıyoruz. 5,5 milyon metrekaresi tamamlanarak, 3 bin konutun temeli atılıyor. Büyük bir şehir planlaması yapıldı. Projeyi TOKİ yapıyor ancak Büyükşehir Belediyesi olarak projenin alt yapı ve lojistik desteğini veriyoruz. Yalnızca bölgede açacağımız yolun maliyeti 100 milyon liralık yatırım bizim için. Bunu takım çalışması ile başardık. Temeller atıldı, hızlı bir şekilde yapılıyor, bizde bunun yol çalışmasını yapmaya başladık. Öte yandan Gaziantep’te kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor. İlçe Belediyelerimiz ile birlikte yoğun bir şekilde kentsel dönüşüm yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“METRO UYGULAMA PROJESİ İÇİN 20 MİLYON LİRA HARCADIK”

Gaziantep’in metroya ihtiyaç duyduğunu belirten Şahin, “Biz Ulaşım Master Planı üzerinde çalışırken Gaziantep’in metroya ihtiyaç duyduğu sonucuna ulaştık. Gaziantep’te hangi hattan, nerden metro yapılacağı konusunda çalışma yaptık. Projesini gündeme getiriyoruz. Yaptığımız çalışmada iki hattın sadece uygulama projesi için 20 milyon lira harcadık. Yalnızca uygulama projesi ne kadar pahalı bir iş olduğunu gösteriyor. İnşallah 1,5 yıl içerisinde uygulama projesi tamamlanarak, temeli atılacak. Hükümetimiz Konya’ya metro yapılması kararı aldı. Gaziantep’te Konya’nın 3 katı yolcu taşınıyor. Gaziantep’in metroya ne kadar ihtiyaç duyduğunun göstergesidir. Bir baştan bir başa 10 dakika içersinde gidebileceğimiz bir hattın çalışmasını yaptık” diye konuştu.

“YOL İÇİN 121 BİNA YIKTIK”

Ulaşım konusunun önemli olduğuna dikkat çeken Şahin, “Gaziantep’te ulaşım sorununa çözüm bulmak için çalışıyoruz. Yol açabilmek için kentsel dönüşüm yaptık. Jandarmanın iç kısmında yol açmak için 121 bina yıkmak zorunda kaldık” şeklinde konuştu.

“GAZİANTEP SAVUNMASI’NI ANLATAN PANORAMA MÜZESİ YAPILACAK”

Gaziantep Savunması’nın anlatan Panorama Müzesi’ne ilişkin bilgiler veren Şahin, “Gaziantep Kalesi’ne giderken yol üzerinde bulunan eski jandarma lojmanları yıkıldı. Jandarma için yeni lojman yapmak üzere anlaştık. Buraya Anıtkabir’deki Rus ressam ile çalışarak, Gaziantep’in Kurtuluşunu anlatan yağlı boya resim yapılıyor. Mimarlar Odası’nın önerisi ile dış cepheyi taş bina yapacağız. Kalenin girişinde çok güzel bir panorama müzesi yapacağız” diye konuştu.

Türkiye Kent Konseyleri Buluşması açılış konuşmasını gerçekleştiren Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan, “Şehrin herhangi bir sorunu konusunda  bir düşüncemiz var ben bunu söylersem kem ne der endişesinden uzak konuşabiliyorsanız bu katılımcılığın temelinde ki öğeyi hayata geçirmek demektir. Yani fikirlerinizi medeni çerçevede dile getirebilme platformu kent konseyi ile eş anlamlıdır. Dolayısıyla şehrin tüm dinamiklerinin temsil edildiği ve yöneticilere de rahatlık sağlayan çünkü; kent konseyinde tartışılan konular eğer kent konseyinin onayından geçerse Belediye başkanı ve valinin toplumdaki icraatlarında çok daha rahat olurlar. Sadece siyasi  bir ortamda yapacakları icraat rakipleri tarafından mutlaka eleştirilecektir” şeklinde konuştu.

ANAYASA TARTIŞMALARI GÜNDEME GELDİ

Anayasa değişikliğine ilişkin düşüncelerini dile getiren Aslan, “İkinci bir konu hükümet sistemi konuşuluyor 18 maddelik bir anayasa değişikliği konusu var. Çok üzülüyorum,  tartışılan konu parlamentoda kavga edilen konu meselenin özüyle alakası olmayan konular.  Tamamen şekil üzerinde kavgalar ve polemikler oluşuyor.  Parlamenter sistem mi başkanlık sistemi mi?  Özü ile ilgili sıkıntılar var. Türkiye’de şu anki parlamenter sistem mesela muhalefet partileri; otokrat bir yönetim oluşacak, diktatörlük oluşacak tek elde oluşacak gibi bir sürü itirazda bulunuyorlar. Herkesin itiraz ve düşüncelerine saygı duymak gerekir ama şunu demiyor muhalefet partileri hali hazırdaki sistemin  tıkanan sıkıntı yaratan konularının çözümü ile ilgili bir söz söylemiyorlar. Sanki olan sistem devam etsin, bu sistem çok iyi gibisinden toplumda bir anlayış, bir algı yaratıyor. Sizce şu anki parlamenter sistem, halkı temsil eden halkın düşüncelerini tam olarak yönetime yansıdığı bir sistem midir? Milletvekili seçimi yapılıyor pusulada milletvekilinin ismi yok kimi vekil seçtiğinizi bilmiyorsunuz. Sistemin esas sıkıntısı ‘Milli irade, hakimiyet milletindir’ ifadesinin yerine gelmemesidir” dedi.

Konuşmaların ardından Türkiye Kent Konseyleri Birliği 7. Dönem Başkanı Gülay Sarışen, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanlığı görevini Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici’ye teslim etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler