USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Kim engelli?

Kim engelli?
06-04-2016 11:55
Gaziantep

Gaziantep’te bedensel engelli A.Ç. yerel yönetimlerin engellilere yönelik şehir genelinde cadde ve kaldırımlarda gerekli düzenlemeleri yapmalarını istedi. Gaziantep Vergi Dairesi’nde ki işlemlerini tamamladıktan sonra tekerlekli sandalyesi ile arabasına gitmeye çalışan A.Ç. kaldırımlara takıldı.

İSYAN ETTİ!
2 kişinin yardımı sayesinde ancak kaldırımdan inebilen A.Ç., sokağa çıktığı her seferde caddede sorunlar yaşayarak tehlikeler atlattıklarını dile getirerek, “Biz engelliler sokağa her çıktığımızda mutlaka böyle sorunlar yaşıyor, tehlike atlatıyoruz. Kaldırımların yüksek oluşu, binalarda asansör olmayışı, umumi tuvaletlerin bizlerin de yararlanabileceği şekilde yapılmamasından dolayı büyük sıkıntı yaşıyoruz. Yüzümüze karşı herkes bir şeylerin sözünü veriyor ama sonra unutuluyor. Bizim yaşamaya, gezip dolaşmaya hakkımız yok mu, biz insan değil miyiz? Bizim gözlerimiz görmeyebilir, bedensel engelli olabiliriz ama gönül gözlerimiz açık. Tüm yerel yönetimlerin duyarlı olmalarını, gerekli iyileştirme yapmalarını ve hayatımızı biraz olsun kolaylaştırmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.  Yetkililerin her seferinde caddelerin engellilere uygun olduğunu ve bu yönde çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ettiklerini; fakat engellileri yalanlarla avuttuklarını ifade eden A.Ç., göstermelik birkaç yere yapılan engelli kaldırım çıkışları haricinde başka bir düzenleme yapılmadığını kaydetti.

KALDIRIMIN YÜKSEKLİĞİ NE KADAR OLMALI?
Kaldırım yüksekliği 3 cm -15 cm arasında olmalıdır. Mevcut kaldırımların döşemelerinde yapılacak bakım ve onarımlarda 15 cm yükseklik sınırı aşılmamalı, kaldırım yükseltilmemelidir. Yaya kaldırımının boyuna eğimi, yalnız hareket eden tekerlekli sandalye kullanıcıları hesaba katılarak, max. % 5 olmalıdır. Kaçınılmaz olarak eğimi %5’in üzerinde olan kaldırımlar, rampalar gibi değerlendirilmeli ve ona göre tasarlanmalıdır. Yaya kaldırımında, yağmur suyunun drenajı için gerek duyulan enine (yanal) eğim max. %2 olmalıdır, % 2'den fazla eğimler, özellikle tekerlekli sandalye kullanıcılarının ilerlemesinde sıkıntı yaratacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler