USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

“KREDİ BORÇLARI ERTELENECEK”

Oğuzeli ilçesinde toplamda 23 köyde zeytin ve fıstığı dolu vurdu, çiftçinin yaşadığı mağduriyetin giderileceği dile getirildi

“KREDİ BORÇLARI ERTELENECEK”
24-04-2018 10:58
Gaziantep

Son dolu yağışlarından dolayı Oğuzeli ilçesinde 23 köyde zeytin ve fıstık üreticisi perişan oldu. Mağduriyet yaşayan çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankasına olan borçları faizsiz bir şekilde ertelenecek. Diğer yandan Tarsim sigortası olan çiftçilerin tüm zararları ise sigorta aracılığıyla karşılanacak. Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Seçkin’de mağdur olan çiftçilere ellerinden gelen yardımı göstereceklerini ifade etti.

ÇİFTÇİLERİN YARALARI SARILACAK

Gaziantep İl Gıda ve Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, dolu yağışından kaynaklı olarak Oğuzeli ilçesine bağlı 23 köyde zeytin ve fıstık ağaçlarının önemli oranda zarar gördüğünü ve bu yıl meyve veremeyecek duruma geldiğini açıkladı. Dolu yağışından dolayı yaşanan mağduriyetin giderilmesi amacıyla çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan borçlarının faizsiz bir şekilde erteleneceğini anlatan Gaziantep İl Gıda ve Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, “23 köyümüzde zeytin ve fıstık ağaçlarında ciddi hasarlar yaşandı. Zeytin ve fıstık ağaçlarında neredeyse meyve alınamayacak kadar sıkıntı var. Yaşanan bu durumdan kaynaklı olarak zarar gören çiftçilerimizin kooperatiflere ve Ziraat Bankasına olan borçlarını faizsiz bir şekilde ertelenmesi yönünde adımlar atılıyor” diye konuştu.

NİZİP İLÇESİNDE SORUN YOK FISTIK VE ZEYTİNDE VAR YILI

Zeytin ve fıstıkta bu yıl var yılı olduğunun altını çizen Gaziantep İl Gıda ve Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, dolu yağışından dolayı Oğuzeli’nde yaşanan felaketin Nizip ilçesinde yaşanmadığını anlattı. Karayılan konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Nizip ilçemizde dolu çok etkili olmadı. İlçe genelinde zeytin ve fıstık hasadını bu yıl yüksek rekoltede bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl bilindiği üzere zeytin ve fıstıkta çok fazla bir rekolte yoktu ama bu yıl beklenen rekolteyi şu an söylemek istemiyorum. Fıstık ve zeytin üreticisi çiftçilerimizin bu yıl yüzünün güleceğini biliyoruz.”

“TARSİM SİGORTASI ÖNEMSENMELİ”

İl Gıda ve Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, sözlerini daha sonra şu şekilde sürdürdü;

“Tüm bitkisel ürünler için; dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskınının ürünlerde neden olduğu miktar kaybı, dolunun yaş meyve, yaş sebze ve kesme çiçeklerde neden olduğu kalite kaybı, teminat kapsamına alınmaktadır. İsteğe bağlı olarak, don riskinin yaş meyvelerde neden olduğu miktar kaybı, dolu, dolu ağırlığı, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını, taşıt çarpması risklerinin dolu ağı ve örtü sistemleri, destek (telli terbiye) sistemleri ile bu sistemlerin altında bulunan ürünlerde neden olduğu zararlar, yaban domuzunun tarla ürünlerinde, sebzelerde, fidanlarda ve çilekte neden olduğu miktar kaybı, yağmur riskinin, kirazda olgunlaşma döneminde neden olduğu miktar kaybı, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını risklerinin, arpa, buğday, çavdar, tritikale ve yulaf ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarının sap kısmında neden olduğu miktar kaybı, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını risklerinin, salamuralık yaprak üretimi yapılan asmaların yapraklarında neden olduğu miktar kaybı, teminat kapsamına alınabilmektedir. Ekonomik olarak verime yatmış meyve ağaçları ve asmaların kendileri ile fidanlarında, dolu,  fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını, taşıt çarpması ve kar ağırlığı risklerinin neden olduğu tam hasarlar ürünle birlikte veya üründen bağımsız olarak sigorta ettirilebilir. Çiftçi, sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmesi için öncelikle o yıla ait arazi ve ürün bilgilerine dair ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlarını güncellemiş olması gerekmektedir. ÇKS kayıtlarını güncellemiş olan çiftçi ürününü sigortalatmak için Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSİM'e) üye sigorta şirketine veya acentesine başvurur. Sigorta şirketi veya acente Tarım Sigortaları Havuzunun (TARSİM’ in) sistemine girerek çiftçi bilgilerinin sorgulanmasını yapar. Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Genel Şartlar ile Tarife ve Talimatlar doğrultusunda acente sistemde poliçeyi oluşturur.  Acente öncelikle Bilgilendirme Formunu iki nüsha olarak sistemden alır ve bir nüshasını sigortalıya imza karşılığı verir. Sonrasında poliçeyi iki nüsha düzenleyerek bir nüshasını sigorta ettiren/sigortalıya verir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler