USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİLER!

KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİLER!
05-06-2017 08:45
Gaziantep

Gaziantep’te geçtiğimiz Cuma günü iftar saatine birkaç saat kala toplu ulaşım araçlarında geçerli olan ‘Kart 27’ sistemi iptal edildi. Büyükşehir Belediyesi’nin iradesi dışında gerçekleşen bu durum karşısında kent genelinde toplu ulaşım hizmeti durdu. Özel halk otobüsleri tüm serbest kartlılar, öğrenciler ve indirimliler olmak üzere tamamında 2 lira 30 kuruş olan tam binim ücretini 2 lira 50 kuruştan aldı. Parası olmayan serbest kartlılar otobüslere kabul edilmedi ve büyük skandala imza atıldı. Cuma gününden bu yana özel halk otobüsleri yaşanan bu krizi fırsata çevirdiler.

‘KART 27’NİN SÜRESİ DOLDU KRİZ YAŞANDI

Uzun bit süredir özel halk otobüslerinde geçerli olan Kart 27 sisteminin süresi doldu ve yenilenmedi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin GaziantepKart sistemini devreye sokacak. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, belediye otobüsleri ve tramvaylarda yeni “GaziantepKart” devreye girene kadar binişlerin ücretsiz olduğunu açıkladı. Kart 27 sisteminin sona ermesiyle birlikte yaşanan krizin ne zaman sona ereceği bilinmezken, sistemin durdurulmasını özel halk otobüsleri binişleri paralı hale getirerek krize çevirdi. 65 yaş ücretsiz biniş kart sahipleri başta olmak üzere diğer ücretsiz binişlerin tamamını paralı hale getiren özel halk otobüsü sürücülerini aralıksız denetim yapan zabıta ekipleri de engelleyemedi. Yaşanan kriz nedeniyle parası olmayan binlerce ücretsiz kart sahibi evlerine veya işlerine yaya gitmek zorunda kaldılar.

PEKİ, ŞİMDİ BUNUN HESABINI KİM VERECEK?

Yaşanan bu krizin faturası kime çıkacak bilinmez ama ücretsiz biniş kartı olan ve toplu ulaşım hizmetlerinden faydalanamayan vatandaşlar, “Yaşanan bu durum karşısında oldukça üzüldük. Otobüs sürücüleri cebimizde para olmadığı için serbest biniş kartımız olmasına rağmen otobüslere bizi kabul etmedi. Mübarek Ramazan ayında yaşanan bu durum olacak bir şey değil. Şayet Kart 27’nin süresi dolduysa neden önlem alınmadı? Otobüs sürücüleri kafalarına göre ücret uygulaması yaptı. İndirimli biniş kartında da, öğrenciden de herkese tam biniş tarifesi 2 lira 30 kuruş olmasına rağmen 2 lira 50 kuruş tarifesi uygulandı. İnsanlar bu konuda perişan oldu. 153 Zabıta telefonunu aradık, görevliler bize serbest kartlardan para alınmayacağını söylediler ama biz bunu otobüs sürülerine anlatamadık” şeklinde konuştular.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPTI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, belediye otobüsleri ve tramvaylarda yeni “GaziantepKart” devreye girene kadar binişlerin ücretsiz olduğunu açıkladı. Büyükşehir Belediyesi, halk otobüsleri, belediye otobüsleri ve tramvayda yeni kart olan “GaziantepKart” sistemine geçiş başlattı. Hızla gelişen ve büyüyen dünyadaki hızlı teknolojik gelişmeleri sürekli takip eden Büyükşehir Belediyesi, akıllı şehir ve akıllı ulaşımda yenilik başlattı. Mevcutta kullanılan “Kart27” toplu taşıma elektronik sisteminin süresinin dolması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan araştırma sonucunda akıllı şehir ve akıllı ulaşım alanında birçok yeniliği bulunduran yeni “GaziantepKart” sistemine geçiş süreci başlatıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada yeni kartın vatandaşlara, esnafa ve kentte katacağı kolaylıklar ile yenilikler şöyle açıklandı;

“Ülkemize ve dünyada kullanılan tüm temassız kredi kartları ile binişler yapılabilecek. Akıllı cep telefonları ile binişler yapılabilecek. Vatandaşlarımız evinden herhangi bir yere gitmeden internetten toplu taşıma araçları için “GaziantepKart”ına para yükleyebilecek. Cep telefonlarından “GaziantepKart”larına para yüklenebilecek. Otobüsüm Nerede ve Nasıl Giderim” uygulaması ile vatandaşlarımız gitmek istedikleri yere planlama yapabilecek. Yeni sistemde akıllı duraklar devreye girecek. Yeni kart dolum otomatları iki katına çıkarılacak. Vatandaşlarımızı isterlerse kartta kalan paranın miktarını internetten öğrenebilecek. Vatandaşlarımız toplu ulaşımı kullanan çocuklarının ne zaman, hangi otobüse veya tramvaya bindiği ve neredeye gittiğini öğrenebilecek. Otobüs ve tramvaylarda yasalara aykırı herhangi bir olumsuzluk olduğunda şoför panik botununa basarak emniyete haber verebilecek. Özel halk otobüsü esnafımız da kendi otobüslerinin biniş bilgilerine daha detaylı ulaşabilecek.”

KARTLAR ÜCRETSİZ DEĞİŞTİRİLİYOR

Diğer yandan sisteme geçiş sürecinde vatandaşlarda mevcut bulunan “Kart27” kartlarının “GaziantepKart” ile ücretsiz değiştirileceği ve içindeki paraların da yeni “GaziantepKart”a aktarılacağı açıklandı. Öte yandan, yeni sistemin aktifleşmesine kadar Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı otobüs ve tramvaylar ücretsiz olarak hizmet verecek. Bununla birlikte halk otobüsü ve dolmuşlarda ise 65 yaş üstü ücretsiz biniş ve öğrenci indirimi geçerli olacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler