USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Kültür Yolu canlandı

Kültür Yolu canlandı
30-03-2018 10:44
Gaziantep

Bahar aylarının gelmesi ve havaların mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin kentte en çok ilgi gösterdiği alan Kültür Yolu ve Gaziantep Kalesi oldu. Onlarca turun günü birlik gezi düzenlediği Gaziantep’te Hayvanat Bahçesi de ilgi çeken alanlar arasında yer alıyor.

TARİHİ KÜLTÜR YOLU BÜYÜK BEĞENİ TOPLUYOR

Bazen zaman dursun ister insan, siyah beyaz bir fotoğraf karesinde.  Doğduğu evin avlusunda çocuk sesleri sürsün diye düşünür. Gençliğinin geçtiği samimi sokaklar bozulmasın ister. Birbirine yaslanarak ayakta duran eski çarşı zanaatkârının çekiç sesleri, makine çarklarının arasında kaybolmasın ister. Akreple yelkovanla arasındaki mesafe açıldıkça, yaşlandıkça insan eskiye duyulan özlem bir o kadar artar. Her seferinde bir düş olarak kalır orta yerde geçmişe ait gönül defterine kararlanan bu arzular. Yaşayanlar için geçen zamanı geri getirmek mümkün olmasa da, eski mekânlar Gaziantepliler için bir bir geri dönmekte. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin özverili çalışması ile ortaya koyduğu “Kültür Yolu Projesi“ geçmişin sıcaklığını günümüze taşıyor şimdilerde. Kuşbakışı bakıldığında tarih denizinin ortasında bir adayı çağrıştıran Gaziantep kalesinin etrafında asırlarca her kültürden izler taşıyan eserler düne kadar yıkılıp gitmekte idi.  Geçmişini o sokaklarda yaşamış Gaziantepliler için bu biraz hüzün kaynağı olmakta idi. Kültür yolu projesi ile bu hüzün Gaziantepliler için gurur kaynağına dönüştü. Kültür Yolu Projesi ile geri dönen geçmiş, şehre gelen yabancıları için ise büyülü hazine.  Gaziantep’te doğmadığım için yabancısı, yıllarca yaşadığım için kendimi yerlisi olarak hissettiğim bu şehrin kültür yoluna düşürmek istedim yolunuzu. Rotamız geçmiş. İlk durağımız ise gölgesine sığındığımız kır kahvesinin bahçesindeki eski bir çınar.

KIR KAHVESİ RESTORE EDİLDİKTEN SONRA DAHA GÜZEL

Gaziantep kalesinin ayakucunda yerini almış kır kahvesinin bahçesinde bir kaçak çayla başlıyor yolculuğumuz.  Yabancı iseniz ilk başta acı gelebilir çayımız. Çay almayacaksanız yöreye özgü zahter verebiliriz. Yok, kahve tarzı takılmak isterseniz önereceğimiz kahvemiz yine yöreye özgü melengiç. Yaşlı ağaçların ve taştan yapılmış kır kahvesinin serinliğinde çayımızı yudumlarken kültür yolu haritasına bir göz atıyoruz. Fotoğraf makinelerimizin şarjına dikkat ediyor, kalan pozumuzu gözden geçiriyoruz. Birazdan önümüze çıkacak hazineleri görüntülemek için makinemize çok ihtiyacımız olacak. Ağzımızda tadı kaçmadan çayların, düşüyoruz kültür yoluna. İçinden eski zaman geçmiş sokaklar çağırıyor kendine bizi. Naip hamamının sıcaklığında ısınıyoruz. 14 şehit anıtının hüznünde ıslanıyor gözlerimiz. Ötede Ali Nacar Camii selamlıyor bizi. Eski evlerin bakımsız taş yüzleri yenilenmiş, yeni yüzlü eski dostları selamlayarak geçiyoruz aralarından. Eski evlerin sakinleri beton bloklara gitmişler taştan yuvaları bırakıp. Bu güzelim evlerin kimisi şimdilerde butik otel olmuş. Yabancılara geçmişin nostaljisini yaşatıyor. Kimisi müze olmuş geçmişi geleceğe sergiliyor.  Kültür yolu ilerledikçe yüzü gülüyor eski camilerin, hanların hamamların, çarşıların, bedestenlerin ve sokakların. Yol boyunca yan yana dizilmiş dükkânlardan bazen sıcak bir küncünü pide, sarımsaklı lahmacun, cağırtlak ya da kebap kokusu yükseliyor. Hemen yanların da baharatçıların birbirine karışan baharat kokusu eşlik ediyor bu güzelliğe. Almacı pazarının tavanlarından sarkan kurutmalık biberler, patlıcanlar kabaklar rüzgârgülü gibi rüzgâr dokunuşlarında aşktan yana şarkılar mırıldanıyorlar. Biraz ilerde tarihi çarşıda; bakırcılar, kalaycılar, sedefçiler, elekçiler, demirciler orkestrası eski zaman bestelerini çalıyorlar çekiçleri ile. Yemeniciler çekiç ritmine bırakıp kendilerini dans ediyorlar iğneleri ile deriler üzerinde. Bir düş âleminde dönüyor hala Mevlevi tekkesinin dervişleri. Ara ara, antikacı dükkânındaki eski bir gramofon zamanın çarklarına inat, taş plaktan solu şarkılar söylüyor kültür yolunun yolcularına.

GAZİANTEP KALESİ TÜM GÜZELLİĞİYLE BÜYÜLÜYOR

Bütün ihtişamı ve gizemiyle hala dimdik ayakta kalan Gaziantep Kalesi baharın gelmesiyle birlikte yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanlarından biri haline geldi. Tarihi kaleye özellikle yabancı turistlerin kafileler halinde geldikleri gözlemlenirken hafta sonunu fırsat bilen Türk vatandaşların da genellikle aileleri ile birlikte kaleyi gezdikleri görüldü. Ziyarette Kurtuluş Savaşı ve Antep Savunması yıllarını birebir yaşama fırsatı elde eden turistler savunma sırasında şehit olan Antepli kahramanları da yakından tanıma fırsatı buluyorlar. Kale ziyaretinden memnun olduklarını ifaden eden Türk vatandaşlar, kalenin kendilerine Milli Mücadele yıllarını hatırlattığını söylediler. Mehmet Savaş adlıvatandaş, kalenin şehrin savunmasında büyük bir yere sahip olduğunu belirterek, “Gaziantep’in yerlisiyiz ama kalemiz tadilat dolayısıyla uzun bir süre geziye kapanmıştı. Çocuklar ile son halini merak ettik bir dolaşalım dedik. Çok güzel olmuş. Şehrimizin savunmasını en güzel yansıtan yerimiz ondan dolayı gerek yerli gerek diğer illerden gelen vatandaşları kalemizi görmeye bekliyoruz“ şeklinde konuştu. Ziyaretçilerden Zeynep Ağız ise, “Kale çok güzel olmuş. Bende eski Antep evlerinden birinde oturuyorum. Restorasyonu güzel olmuş şehrimize yakışan bir yer olmuş. Yoğunluk var sadece kale değil kale çevre düzenlemeleri de güzel olmuş. Ayrıca kahramanlık müzesi yapılıyor“ diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler