USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

“MEDYA EMEKÇİLERİNE SAHİP ÇIK TÜRKİYE!”

“MEDYA EMEKÇİLERİNE SAHİP ÇIK TÜRKİYE!”
26-03-2020 07:32
Gaziantep

“Ülke olarak bu zorlu süreci birlikte aşma adına, kamuoyunu doğru bilgilendirmek için mücadele veren ve bu misyonu yüklenmiş olan yerel medya kuruluşlarının da sübvanse edilmesi gerekmektedir.”

Coronavirüs yüzünden yerel medyanın ekonomik olarak zor günler geçirdiğini belirten CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, RTÜK ve Basın İlan Kurumunun yayıncılara sahip çıkmasını istedi.

Yerel medya kuruluşlarının SGK ve Maliye borçlarının ertelenmesini, reklam ücretlerindeki KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesini isteyen Yılmazkaya, RÜTÜK ile Basın İlan Kurumuna seslenerek gerekli düzenlemeleri yapmaları konusunda çağrıda bulundu. 

“Bilginin en önemli güç olduğu günümüzde, sosyal medya üzerinden yapılan spekülasyonlarla, yalan yanlış birçok haberle insanların yanlış bilgilendirildiğinin altını çizen Yılmazkaya, yerel medyanın susmaması ve tolumu doğru bilgilendirme misyonuna devam edebilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bu konuda gerekli adımları ve düzenlemeleri yapması gerek” ifadelerini kullandı. 

Gerçeklerin Çarpıtılarak Dezenformasyona Uğratıldığı Bir Dönemdeyiz

Yerel medyanın yaşadığı ekonomik zorlukları aşabilmesi için hükümete ve ilgili kurumlara seslenen Yılmazkaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu detaylara yer verdi;
“Tüm dünya gibi ülkemizde zorlu bir süreçten geçmektedir. Bu süreçlerde fırsatçıların yanısıra sosyal medya üzerinden yalan yanlış birçok haberin yapıldığı, gerçeklerin çarpıtılarak dezenformasyona uğratıldığı bir dönemdeyiz. Yerel medya bölgenin sorunlarını gündeme getirerek doğru habercilikle toplumu bilgilendirip, kültürüne sahip çıkarak, o kültürel kodları korumaktır”

Toplumu Doğru Bilgilendirme Adına Medyanın Önemi Büyük

Yılmazkaya, “Bilginin en önemli güç olduğu günümüzde, spekülasyonlarla, yalan yanlış birçok haberle insanları yanlış bilgilendirmektedir ve yanlış yönlendirilmektedir.
Bu da bizlere toplumu doğru bilgilendirme adına medyanın ne kadar önemli bir güç olduğunu ne kadar önemli bir görev üstlendiğini bir kez daha hatırlatmaktadır.
Toplumun gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkı adına mücadele veren, gerçeklerin peşinde koşan ve birçok zorluğa rağmen faaliyetini sürdürmeye çalışan tarafsız ve objektif basın yayın kuruluşlarının varlığı ülkemizin demokrasisi ve insanların doğru bilgilendirilmesi adına büyük bir güçtür” ifadelerini kullandı.

Yerel Medyanın Bilgilendirme Misyonu Sekteye Uğramakta

Yerel medyanın önemine değinen Yılmazkaya, “Doğru, tarafsız ve ilkeli habercilik yapan yayın kuruluşları toplumu bilgilendirdiği gibi eğitici ve yönlendirici bir misyon üstlenmektedir. Ama bu zor dönemlerde ayakta durmaya çalışan yerel medya kuruluşları kamuoyunu bilgilendirme adına görevlerini ifa etmek için büyük mücadeleler vermektedir. Birçok zorluğu rağmen ayakta durmaya çalışan yerel medya kuruluşlarının banka hesaplarının vergi, stopaj, SGK prim borçları yüzünden dondurulması ve haciz konulması, kamuoyunun doğru bilgilendirilme misyonunu sekteye uğratacağı gibi bu yayın kuruluşlarının idam fermanı niteliğini taşımaktadır” dedi.

Yerel Yayıncılık Büyük Fedakarlık ve Özveriyle Yapılmakta

Devletin basın emekçileri ve kuruluşları bu zorlu süreçte yanında olmalıdır diyen Yılmazkaya, “Çalışanlarının maaşını ödemekte zorlanan yerel medya kuruluşları, bırakın kar etmeyi, yayıncılığı büyük fedakarlıkla ve özveriyle sürdürmektedir. Kamuoyunu doğru bilgilendirme adına muhabirinden, editörüne, haber müdüründen, köşe yazarına kadar mücadele veren bu onurlu basın emekçileri bu ülkenin gerçek vatanseverleridir. Devletimiz şefkatini göstermeli, basın yayın kuruluşlarını ve basın emekçilerini bu zorlu süreçte korumalıdır.”

Hesaplardaki E-Hacizler ve Blokeler Kaldırılmalıdır

Ekonomik olarak zorluklarla boğuşan yayın kuruluşlarının SGK ve Maliye borçları ertelenmeli diyen Yılmazkaya, “Coronavirüsün, sağlık ve sosyal yaşamdaki etkilerinin yanı sıra ekonomideki olumsuz etkileri yüzünden reklamlarla ayakta kalmaya çalışan gazete, radyo, televizyon gibi yayın kuruluşları bu sıkıntılı süreçte reklam alamamakta, basın ilan kurumundan gelen ödemelerinde ise kesintiye gidilmekte veya banka hesaplarına e-haciz konulmaktadır. Medya kuruluşlarının hesaplarındaki hacizler ve blokeler biran önce kaldırılmalıdır.”

Buradan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak başta olmak üzere RTÜK ve Basın İlan Kurumuna seslenmek istiyorum;
Ülke olarak bu zorlu süreci birlikte aşma adına, kamuoyunu doğru bilgilendirmek için mücadele veren yerel medya kuruluşlarının da sübvanse edilmesi gerekmektedir. Yerel gazetelerin ve dergilerin okur ve abone sayısının doğal olarak azaldığı bu süreçte, Basın İlan Kurumu’nun zaten bin bir zorlukla ayakta durmaya çalışan basın kuruluşlarının borçlarına istinaden yaptığı kesintinin bu süreçte kaldırması gerekmektedir. Yerel ve bölgesel radyo televizyon kuruluşlarını zora sokan telif bedelleri ertelenmeli, RTÜK paylarının yanı sıra kanal/frekans bedelleri de belli bir süre ertelenmelidir. Yayıncılar için yüksek girdi maliyetlerinden biri olan kule/verici enerji bedelleri düşürülmelidir. SGK ve Maliye borçları ertelenmeli, reklam ücretlerindeki KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülerek yerel medyanın ayakta kalması adına gereklilik adımlar biran önce atılmalıdır.

RTÜK ve Basın İlan Kurumu kendi yayıncılarını düşünmeli ve bu zorlu süreci göz önünde bulundurarak gerekli düzenlemeleri biran önce yapmalıdır.”    

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler