USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Mezarlıklarda sorun kalmadı

Mezarlıklarda sorun kalmadı
03-01-2019 09:52
Gaziantep

Gaziantep Asri ve Yeşilkent Mezarlıklarında yaşanan sorunlar yüzde 99 oranında çözüme kavuşturuldu. Mezarlıklar Müdürlüğü öncülüğünde yapılan çalışmalar sayesinde özellikle kış mevsimi olması dolayısıyla insanların defin işlemlerini rahat ve huzur içerisinde gerçekleştirebilmeleri için çadır hizmeti artırıldı.

MEZARLIKLAR ASLINA UYGUN ŞEKİLDE ARTIK HUZUR VERİYOR

Yıllardan beri sürekli şikayetlerin yapıldığı Gaziantep Asri ve Yeşilkent Mezarlığı'nda devrim niteliğinde projelere imza atıldı. Kayıt sisteminden, güvenliğe, idari binaların iyileştirilmesinden otopark sorununa kadar ciddi çalışmaların yapıldığı mezarlıklarda oluşturulan ölüm bilgi sistemi ile de yakınlarını kaybedenlerin defin işlemi eziyetsiz hale getirildi. Budanan ağaçlarla görüş alanlarının genişletildiği mezarlıklar, artık daha güvenli. Geri dönüşümün de yapıldığı mezarlıklarda vatandaşın sıkıntı çekmemesi adına her türlü kolaylık sağlandı. Oluşturulan hizmet ile su ve çay servisinin ücretsiz yapıldığı mezarlıkta, yağmur kanalları ile alt yapı sorunları da bitirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in destekleriyle yapılan çalışmalarda vatandaşlar, artık mezarlığa korkusuzca gelebiliyor.

İLÇELERDE SORUN KALMADI

Gaziantep Mezarlıklar Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, “Bizim Asri ve Yeşilkent Mezarlığı haricinde Oğuzeli başta olmak üzere diğer taşra ilçelerimizde de birer şeflik kurduk. Yeni idari bina, morg orayı aktif hale getirdik. Şimdi şehitliği biraz daha genişleteceğiz. Bu ilçelerde bazı yerleri kamulaştırdık. Etrafında ihata duvarı yerleştirdik. Oğuzeli'nin köyleri fazla olduğu için buranın hazır hale gelmesi elimizden geleni yaptık. Çok güzel işler çıktı. Örneğin kilit taşı yapıyoruz. Tabii oralar küçük yerler olduğu için hizmette çabuk bitiyor.  Nizip'te, İslahiye'de, Araban'da, Yavuzeli'nde Oğuzeli'nde şefliklerimiz var” denildi.

“YEŞİLKENT' MEZARLIĞI DAHA İYİ DURUMA GELDİ”

Yapılan açıklamaya daha sonra şu şekilde devam edildi;
“Yeşilkent Mezarlığı'nda da önemli çalışmalar yapıldı. Çevreye ihata duvarı yapıyoruz. 7 kilometrelik alanları çeviriyoruz, kapatıyoruz ve kamulaştırma yapıyoruz. Özellikle mezarlığın ortasında kalan yerleri kamulaştırıyoruz. Burada Gasılhaneyi yeniledik. İç kısımda tamamen kale bodur yaptık, zeminler asma tavan. Her şeyi tekrar yeniledik. Düşünün teneşir taşı dediğimiz yerde çeşmeler bunun altına bir beton ile bağlanmış şekilde idi. Dolaplar berbattı. Bunları kendi personelimizle yaptık.  Asri mezarlığa alternatif olarak yapılan ve son derece isabetli olan Yeşilkent Mezarlığı'nda 20 sene idare edecek bir yerimiz var. Tabii burada insanlarımıza kolaylık sağlayacak ne eksiğimiz varsa yerine getiriyoruz. Hizmet alımı yapmak istediğimiz zaman yaklaşık 10 katı bir fiyat çıkarıyorlar. Biz hemen küçük rakamlarla sadece malzeme alımı yapıyoruz ve iş gücünü biz sağlıyoruz. Onda bir fiyata düşürerek ciddi tasarruf ediyoruz. Caminin hemen yanındaki alttaki otoparkın oraya atölye kurduk. PVC, demir doğrama ve geri dönüşüm ile soğuk hava deposu bulunuyor. Mesela belediyenin hurdalığından PVC alıyoruz ve burada nereye lazımsa kullanıyoruz. Mevcut binamızın penceresini bunlarla yaptık. Atılacak malzemeleri dönüşüm yaparak ihtiyaç görülen yerlere uyguluyoruz. Asri mezarlıkta altyapı konusunda sıkıntı vardı. 1 nolu caddeye boydan boya kesen borular döşendi. Bunları alttan geçirerek, ızgara atarak alt yapı konusunu asri mezarlıkta bitirdik. Yağmur baskını oluyordu ve o bölümü su basıyordu. Çok şükür ondan kurtulduk. Mezarlıkta çeşme ağlarımızı genişlettik. Aslına bakılırsa tesisatlarımız zayıf. Ama yeni önlemler alacağız. Kuyu vardı onunla ilgili çalışmalar yaptık. Vatandaşlara kuyudan su içmemesi konusunda tavsiyede bulunuyoruz. Ama sulama ve yıkama konusunda kullanabiliyoruz. Asri ve Yeşilkent Mezarlığı'nda ot temizliği ve budama çalışması yaptık. Gece gündüz çalışıyoruz ve otları temizliyoruz. Buralardaki ağaçlara bakım olmadığı takdirde hem çirkin görüntü oluşuyor, hem de ağaçlar yeterince büyümüyordu. Ben daha önce Koruma Şube Güvenlik Müdürlüğü yaptım. Geldiğimiz ilk günde güvenlik sıkıntısı vardı. 5 metre ileriyi göremiyorduk. Hemen, ekiplerle budamalar yaptık ve alanları açtık. Görülmesi gereken yerlerin görülmesi sağladık. Kötü olan yollara mucur serdik ve açtık. Bu bir anlamda güvenliği de etkin hale getirdi. Mezarlıkların içinde asfalt ekibi çalışıyor. Eski yolların bir kısmı kırıktı. Yama yapıldı, kilit taşı konusunda da çalışma yapılıyor. Burayı 2 bin dönümlük bir arazi. Düşünün ki, 700'e yakın geçit var caddeler hariç. İnşallah buraları güçlendireceğiz. Güvenlikli bir mezarlık için emin adımlarla ilerliyoruz. Mesela ışıklandırma yaptık. İç kısımda özellikle beyaz ışık kullandık. Madde bağımlıları beyaz ışıktan rahatsız oluyorlar. Normal sokak lambaları kullanmadık. Bu çocukların sayısı azaldıkça ziyaretçi sayımızda artıyor.. Hizmet arttıkça ziyaretçiler de memnun kalıyor. Vatandaşlar geldikçe de bu grup

“YEŞİLKENT MEZARLIĞINDA YER SORUNU YOK”

Yapılan açıklama daha sonra şu şekilde sürdürüldü;
“Yeşilkent mezarlığında yerimiz var. Aile mezarlığı konusunda cenaze gelmedikçe vermiyoruz. Çünkü aile mezarlığı verirsek burada yerler tamamen dolar. 4 kişilik aile mezarlığı 15 metrekare bir alan. Adam alıyor 20 sene boyunca bekletiyor. O nedenle tekli mezarlar öncelikli. Mezarların fiyatlarını encümen belirliyor, her belediye kendi meclisinde görüşüp, Büyükşehir'e gönderiyor ve belirleniyor. Aslına bakılırsa fiyatlar caydırıcılık açısından önemli., Çünkü mesela kişi Oğuzeli'nde ama fiyat uygun olursa gelip Asri ya da Yeşilkent Mezarlığı'na defneniyor. Ama fiyat pahalı olunca bundan cayıp, ilçeye götürüyor. Şu anda mezarlıkta 42 tane araç var. Temizlik ekibimiz de 40 kişilik. Bunları 6'ya böldük. Güvenlik kapılarının  haricinde 1 nolu kapıdan ring yapılıyor. Ana caddelere tur sistemi kurduk. Ekipler buradan geçmek zorunda. Dökümana kalemi vurması lazım. İstanbul devasa bir yer. Özellikte mezarlık içi trafikte iyiler. Ama bizim bazı çalışmaları gördüğünde takdir ettiler. Biz bunu düşünmemiştik dediler. Onlar trafikte iyiler, bizde diğer konularda iyiyiz.
AYSU YIKMIŞ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler