USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

NELER OLUYOR?

Fıstık Araştırma Enstitüsü’nün daha önce hastalıklı meyve fidesi sattığı yönünde ki iddialara yeni bir iddia eklendi

NELER OLUYOR?
26-07-2018 12:19
Gaziantep

Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü’nün Şehitkamil ilçesi Kurtuluş Mevkilinde Bülbülzade Vakfı arazisi üzerinde amacı dışında uygulamalar gerçekleştirildiği iddia edildi. Yapılan denetimlerde kurum ciddi suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Geçtiğimiz yıl yapılan denetiminde, “Parseldeki ağaçlara ait ön temel üretim meteryali beyannamesine istinaden aşı gözü, tohum ön temel bitki gibi meteryallerin meyve üretim amaçlı olarak üretici için bahçe tesisi amaçlı kullanıldığı” anlaşılmıştır denildi.

PEKİ, YAPILAN DENETİMDE NELER ORTAYA ÇIKTI?

İlgili kurumlar tarafından arazide yapılan denetimde, arazinin amacı dışında kullanıldığı anlaşıldı. Denetimin ardından hazırlanan tutanakta ise, “Gaziantep Şehitkamil ilçesi Kurtuluş mevkiinde bulunan (101/206) Nolu Parsel) Bülbülzade Vakfı arazisi üzerindeki badem çeşitlerine (ferragnes, ferradual) ait toplam 312 ağaç Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü adına tahsis edilmiş olup kuruluşun kararıyla ön temel damızlık parsel olarak ana kaynak damızlık ünitesine ek olarak dahil edilmiştir. Mevcut parsellerdeki Bülbülzade Vakfı işletmesindeki ağaçlar 10 yaşlarında eskiye ait meyve üretimi amacıyla meyve bahçesi olarak tahsis edilmiş olup ana kaynak olarak menşei belli olmayan bitkilerle kurulmuş olmakla sertifikasyon sisteminin oluşturulmasındaki esaslara da uygun olmadığı, ıslahçı meteryaline ait ana kaynak bitkilerle ön temel damızlık parselin oluşturulmadığı, mevcut parsellerdeki plakalandırılan ağaçların ön temel ana kaynak damızlık ünitesine eklenerek dahil edilmesinin sertifikasyon esaslarına uygun olmayacağı, parseldeki ağaçlara ait ön temel üretim meteryali beyannamesine istinaden aşı gözü, tohum ön temel bitki gibi meteryallerin meyve üretim amaçlı olarak üretici için bahçe tesisi amaçlı kullanıldığı, damızlık tesisi için kullanılmadığı, mevcut parseldeki ağaçlara ana kaynak bitkilerin oluşturulmadığı anlaşılmıştır” denildi.

FISTIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ DAHA ÖNCE HASTALIKLI FİDE SATIŞIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ

Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Gaziantepli çiftçilere hastalıklı asma, bağ fidanı ve badem fidanları sattığı iddia edildi.  Gaziantep Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından fidanların hastalıklı olduğuna dair rapor verdiği buna rağmen fidanların gelişi güzel çiftçilere satıldığı iddia edilmişti. Gaziantep Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından fidanların hastalıklı olduğuna dair rapor verildi. Verilen bu rapor doğrultusunda fidanların imha edilmesi gerekirken, hastalıklı fidanların çiftçiye satıldı. Büyük bir skandala imza atan Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Gaziantep ve Adana’dan alınan uzman raporlara rağmen çiftçilere hastalıklı fidan satarak kentte üzüm rekoltesinde bu yıl önemli bir düşüşün yaşanmasına neden olacaklar. Üzüm bağlarında hastalığın satılan bu fidanlar nedeniyle arttığına dikkat çekildi. Çok sayıda çiftçi üzüm bağlarında yayılan hastalıktan dolayı kara kara düşünürken satılan hastalıklı fidanların neden kendilerine bile bile satıldığını soruyorlar. Tarım Bakanlığı tarafından bazı kuruluşlar görevlendirilmiş ve çiftçilere sağlıklı fidan temin edilmesi sağlandı. Fakat yakın zamanda bölgemiz çiftçisine ve ülkemiz tarımına büyük darbe vuracak haberler vatandaşlarımıza üzüntü kaynağı olmuştur. Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen ve çiftçilerimize satışa sunulan fidanlar hastalık kaynağı oluşturmaktadır. Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü tarafından satılan bağ fidanlarına yetiştiriciliği yapılacak asmaların gelişimini engelleyecek ve daha kötüsü olarak mevcut bağlara bulaşarak tüm bölge ve hatta ülke bağcılığını tehlikeye sokacak hastalıklar bulundu. Birçok hastalık aynı zamanda fidan satışı enstitü tarafından satıldığı iddia ediliyor. Badem fidanlarında tespit edilen hastalıklar bunlara örnek gösteriliyor. Satışı yapılan bağ fidanlarında bulunan hastalıklar bölgemiz için yaygın olan sergi karası, kabarcık, dımışkı, Besni hönüsü, dökülgen ve horoz karası, bağ fidanlarında tespit edilen hastalıklar çiftçileri kara kara düşündürüyor.

İSLAHİYELİ ÇİFTÇİLER KARA KARA DÜŞÜNÜYORLAR

İslahiye ilçesinde, üzüm bağlarında, asma yapraklarının altında gri renk mantara neden olan mildiyö (plasmo vicicola) hastalığı, üreticide paniğe yol açtı. Yetkililer, hastalıkla ilgili çalışma başlattı. İlçedeki 50 bin dekarlık alanda yetiştirilen, 'kardinal', 'çekirdeksiz', 'hatun parmağı' ve 'Antep karası' isimleri verilen üzümlerin yapraklarında, son aylarda devam eden yağışlarla değişim gösteren hava şartlarına bağlı olarak salgın hale gelen mildiyö hastalığı baş gösterdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yüksel Şahin başkanlığında, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün desteğiyle kurulan ziraat mühendislerinden oluşan 6 kişilik ekip, 50 bin dekarlık alanda hastalık tespit çalışması başlattı. Salgın tehlikesine karşı çiftçiler, mahalle camilerinin hoparlörlerinden yapılan duyurularla uyarıldı. Yaprakların gelişmesini engelleyen hastalık nedeniyle yaş üzüm rekoltesinde ise düşüş bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler