USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Nizip Çayı ve Sacır Deresi TBMM gündeminde

Nizip Çayı ve Sacır Deresi TBMM gündeminde
29-11-2018 11:12
Gaziantep

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. İmam Hüseyin Filiz, yıllardır bölge halkının kanayan yarası haline gelen Nizip Çayı ve Sacır Deresi’ni TBMM gündemine taşıdı.

Filiz, çevreye verdiği zarar nedeniyle onlarca insanın ölmesine ve sakat kalmasına, bitki örtüsünün zarar görmesine, hayvanların telef olmasına neden olan Nizip Çayı ve Sacır Deresi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nı göreve davet etti.

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 2'nci maddesi üzerinde söz alan İYİ Parti Milletvekili Prof. Dr. İmam Hüseyin Filiz, Nizip, Oğuzeli, Karkamış ilçelerinde yaşayan bölge halkını kirlilik nedeniyle olumsuz etkileyen Nizip Çayı ve Sacır Deresi’ne çözüm bulunmasını istedi. Konuşmasında,  2872 sayılı Çevre Kanunu'ndan sonra çıkarılan çeşitli yönetmeliklerle ve eylem planlarıyla temiz bir çevre için neler yapılması gerektiği ortaya konulmuş ise de yönetmeliklerin uygulanmasında başarılı olunamadığını dile getiren Filiz, “Akarsularımız, sulama amaçlı barajlarımız hâlâ atık sularla kirlenmekte ve halkımızın sağlığı tehdit altında kalmaktadır” dedi.

ÖLÜM VE HASTALIK SAÇIYOR

Nizip Çayı ve Sacır Deresi’nin bunun en iyi örnekleri olduğunu ifade eden Milletvekili Filiz, şunları söyledi:”Uygulamadaki başarısızlığa en iyi örneği kendi bölgemden verebilirim. Bir zamanlar suyu güzel ve temiz, pırıl pırıl akan, etrafına hayat veren Nizip Çayı, sanayi atıkları, evsel atıklar, köylerin fosseptiklerinde biriken atık sular, sabun imalathaneleri, yün yıkama tesisleri, zeytinyağı üretme tesisleri, karton ambalaj sanayisi gibi tesislerin suları doğrudan dereye verildikten sonra zehir saçan bir çay hâlinde şimdi. Gerekli ve yeterli arıtma yapılmadan Nizip Çayı'na verilen sular doğrudan Nizip Çayı üzerine kurulu Hancağız Barajı'na verilince büyük sorunlar yaşanmaya başlanmıştır. Nizip Çayı'nın güzergâhı boyunca ve Hancağız Barajı rezervuarındaki suların yöre çiftçileri tarafından sulama amaçlı kullanılması sonucunda bitkilerde verimsizlik, hastalık ve kurumalar meydana geliyor. Yaz aylarında ortaya çıkan kötü kokular yöre insanının yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Barajlarda kirliliğe bağlı olarak hiçbir canlının yaşayamadığı, bu sularla temas eden insanlarda çeşitli hastalıklar ortaya çıkıyor. Dere kenarındaki köylerde ülke ortalamasının çok üzerinde kanser vakaları ve buna bağlı ölümler görüldüğü gibi şikâyetler, 2009 yılından bu yana çeşitli şekillerde gündeme getirilmiş, maalesef sorunlar çözülmemiştir. Ölüm ve hastalık saçan Nizip Çayı’na biran önce etkin bir şekilde müdahale edilmelidir.”

ETKİN VE KALICI ÇÖZÜM GEREKİYOR

Hancağız Barajı'nda 2012 yılında kimyasal atıklardan dolayı ortaya çıkan metan gazının sıkışması sonucu meydana gelen patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiğini de anımsatan Filiz, sözlerini şöyle tamamladı:

”Bu olaydan sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı şikâyetler üzerine bir rapor hazırlatmış ve üç yıl sonra, 2015 yılında hem Nizip Çayı hem de Hancağız Barajı için eylem planları hazırlatmış, eylemler kademelendirilerek takvime bağlanmıştır. Bu eylem planları içerisinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin atık suların boru içine alınarak Nizip Çayı'nın temiz akması konusunda yaptığı çalışmalar var ise de bunlar yeterli olmamıştır. Yerinde yaptığım tespitlerde, Nizip Çayı yine kirli akmaktadır. Nizip girişinde Akçakent köyü ve Kaleköy'de su mor-siyah arası bir renkte akmakta ve bu su yine Hancağız Barajı'na dökülmektedir. Benzer durum, Oğuzeli ilçemizde de mevcut. Oğuzeli ilçemizin içinden geçen Sacır Suyu, yine atıklar sebebiyle kirli akmaktadır. Su sadece kirli olarak akmamakta, aynı zamanda etrafa koku ve hastalık yaymaktadır. Burada da ilçe merkezinde dere boyunca yer yer ıslah ıslah çalışmaları yapılsa da tam anlamıyla soruna çözüm bulunamamıştır. Dolayısıyla Nizip Çayı ve Sacır Deresi’ne etkin ve kalıcı çözümler üretilmesi gerekiyor. Yöre de bu durumdan kaynaklı ölümlere, hastalıklara daha fazla göz yumulmamalı. Biz göz yummak niyetinde değiliz. Anayasa'mızın 56'ncı maddesi çevrenin korunması ve insan sağlığıyla ilgili olarak devlete ve vatandaşa önemli görev vermektedir. Bu nedenle, yüce heyetinizin huzurunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığını göreve çağırıyorum. İlgili birimlerini harekete geçirerek daha önceden hazırlanan eylem planlarını da güncelleyerek Nizip Çayı, Hancağız Barajı ve Oğuzeli Sacır Deresi'nin yarattığı sorunların çözülmesini yöremiz halkı adına istiyorum.”

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Filiz’in, konuşmasının ardından konuyla ilgili olarak hazırladıkları araştırma önergesini de TBMM’ye sundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler