USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

“NLKSOFT İŞİNİZE İYİ GELECEK”

“NLKSOFT İŞİNİZE İYİ GELECEK”
05-12-2018 09:35
Gaziantep

NLKSOFT’un Bilgi Teknolojileri A.Ş. yönetim kurulu başkanı ,Yüksek Teknoloji Eğitim ve Ekonomi Derneği (YÜTED) Başkanı, girişimci, yazılımcı,işletmeci ,başarılara doymayan bir iş insanı sayın Nalan Kurt ile” Hakimiyet” okuyucularıı için keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Öncelikle okurlarımızı sevgi ve saygı ve kocaman bir gülümsemeyle  selamlıyorum.Bu girişi yapmamın sebebi de Bir Çin atasözün de dediği gibi; “Gülmesini bilmeyen dükkan açmasın.Ben gülümsemeyi çok seven ve çevremde gülümsemeyen insan istemeyen biriyim. Bana göre yer gök enerji dolu. Gülümseyen herkes cennete bakıyor, her zaman gülümseyen çalışanlar ve gülümseyen müşterilerle iş yapmak istiyorum. Herkes gülümsesin, mutlu olsun istiyorum. İnsanların mutluluğu beni de mutlu ediyor.

İşinize aşıksınız ve keyifle yapıyorsunuz.Enerjinizin kaynağı nedir?

İlk, orta ve lise eğitimimin ardından Bilgisayar Teknolojisi Programlama Sistemleri ve İşletme alanlarında lisans eğitimi gördüm. Dolayısıyla da eğitimini aldığım bir sektörü seçtim. Web yazılımlarıyla başlayan iş hayatıma e-ticaret ve kurumsal internet siteleri geliştirmekle devam ettim. Şu an kendi markamız NLKSOFT ile yazılım sektörünün birçok ihtiyacını karşılıyoruz.
İşime aşkla tutkuyla bağlıyım.Eğer işinizi aşkla yapıyorsanız, yaşam misyonunun içindesinizdir.Ve bu heyecanın hiçbir zamanda kaybedilmemesi gerektiğini düşünüyorum.Einstanın da dediği gibi “Coşku zekadan daha önemlidir”. Ekibime dahil etrafımda pozitif insanlar olmasını istiyorum.

“Az zamanda çok işler başardık”

Atatürk’ünde dediği gibi az zamanda çok fazla işler başarmamız gerekiyordu.Ve mümkün olduğunca da  kurulum aşamasında işlerimi kendim halletmeye çalıştım.Şu anda 45 tane  lokasyon da programlarımız satılıyor ve biz kendi programlarımızın  resmi olarak satışına başladık. 12 yıldır ARGE yapıyorduk. . Artık her şey teknoloji, kodlama ve oturduğunuz  yerden dünyayı yönetebiliyorsunuz. Savaşlar bile masa başından idare ediliyor.Gaziantep ve İstanbul da olmak üzere iki ana ofisimiz var.Kocaeli’nde sunucularımız var. Ve Türkiye’nin çoğu yerinde çözüm ortaklarımız var.Yerel bir marka olarak başlayıp dünya markasına çevirmiş olmanın mutluluğunu da yaşıyoruz.Şuan için 6-7 ülke ile çalışıyoruz.

“Hayal ediyorsunuz ve oluyor”

Ticari, sektörel, web ve e-ticaret yazılımları yapıyoruz. Sektörlere yönelik iş zekâsı, süreç yönetimi, sosyal medya ve dijital reklam danışmanlığı hizmetleri veriyoruz. Gençlerden oluşan dinamik ve profesyonel bir ekiple çalışıyorum. Yerelden evrensele ilkesiyle hareket ederek Gaziantep’te oluşturduğumuz NLKSOFT'u uluslararası bir marka haline getirmek için çıktığımız yolda ilk durağımızı GAP’ın önemli bir merkezi olan Şanlıurfa olarak belirledik. Ardından İstanbul’u açtık. Bilişim Teknolojileri Danışmanlığı ve yazılım üzerine faaliyet gösteriyoruz. Firmamız, orta ve büyük işletmeler için ERP yazılımları, e-ticaret sistemleri, web ve mobil yazılımları hazırlıyor. İletişimin öneminin giderek arttığı günümüzde şirketlerin tüketicilere çok daha kolay ve çabuk ulaşabilmeleri amacıyla NLKSOFT toplu SMS programını hizmete sunduk. Ayrıca dijital dönüşüm kapsamında da e-imza ve e-fatura gibi hizmetler de veriyoruz.

Hızla gelişen teknolojiye nasıl yetişiyorsunuz?

NLKSOFT Anaokulu Otomasyonu ile de hem okul yöneticilerinin hem de velilerin önemli bir ihtiyacını karşıladık.Bir işi geliştirmek, süreç geliştirme fikrine dayanır. İşleri geliştirmek, kolaylaştırmak, hızlandırmak ve otomatik şekilde devam etmesini sağlamak amacıyla iş zekası ve süreç yönetimi programlarıyla orta ve büyük ölçekli firmalarla da çalışıyoruz. Ve bugün iş zekası ve süreç yönetimi her seviyedeki organizasyonlarda kurumların olmazsa olmazıdır

Yapay zeka hayatımızın neresinde?

Yapay zekanın kendisini ne kadar ilerlettiği yadsınamaz bir gerçek Yapay zeka dediğimiz şey aslında makinelerin karmaşık problemlere insanlar gibi çözümler üretmesi, öğrenme, öğrenileni kullanma ve öğrenilenlerden yeni çözüm yolları üretebilmesidir. Dünyanın geleceğinde yapay zekanın büyük bir öneme sahip olacağını düşünüyorum. Hatta şu an bile yapay zeka bizim bir kaç yıl önce hayal edemediğimiz biçimde gelişiyor. Artık makineler öğrenebiliyor , eğitilebiliyor. Ve bu gelişim asla hız kesmiyor.Ben de bu heyecanı yaşıyor ve bunun için çalışmalar yürütüyorum. Tabi bununla birlikte geliştirilen yapay zeka ürünlerinin güvenlik açısından kontrollü kullanılması ve sınırlandırılması gerektiğini düşünüyorum. Zamanla ülkelerin, insanlar ve diğer canlıların kullandığı hak ve kanunların yapay zeka için de uygulanmaya başlanacağını düşünüyorum.

Bu sektörde kadın olmanın zorluklarıyla karşılaştınız mı?

Elbette bazı zorluklarla karşılaşmanız doğal ancak doğru yerdeyseniz ve sevdiğiniz işi yapıyorsanız o zorluklar sizin için aşılması gereken küçük engeller oluyor.Hatta insanlara ne iş yaptığınızı anlatmak bile sorun oluyor.Annem kızım bilgisayarcı diyor. Benim için iş hayatı, erken yaşlarda başladı.Küçük yaşlarda çalışma hayatı içerisine girmenin avantajlarını gördüm. Kadın olduğumdan dolayı hiçbir zaman sıkıntı duymadım. Bence iş hayatında kadın sayısı artmalı. Çünkü kadınların hassas ve sorumlu yapısının, rölatif bakış açısının iş hayatında değerlendirilmesi gereken en önemli özellikler olduğunu düşünüyorum.

Sizde kendinizi sürekli güncelliyor musunuz?

Bilgisayarda yazılım ve programlama gerçekten dikkat özveri farklı analitik düşünme derin tecrübe gerektiriyor. Bunun için sürekli güncel olup teknolojiyi yakından takip edip ona göre planlama ve düzenleme yapmak gerekiyor . Çünkü o kadar dinamik bir sektör ki uyum sağlamak ve başarılı olmak emek gerektiriyor. Bizim sektör sıradanlığı kabul etmez. Her zaman dinamik olmak lazım.

İş kadını mı, iş insanı mı?

Girişimci iş kadını olmak zor değil aslında. ‘İş Kadını’ tabirini kullanmayı pek sevmiyorum. Ben, bunu ‘İş İnsanı’ olarak tanımlıyorum. Kabul etmeliyiz ki kadınların aktiflikte zayıf kaldığı bir sektörle iç içeyiz. Ama biz kendi alanımızda bu önyargıyı yıkmaya kararlıyız.

“Büyümekten korkmuyoruz”

Kadromuzda çok sayıda kadın mühendis, proje ve yazılım uzmanlarımız bulundurmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Yapılamaz denilen bir çok şeyi yaptım ve bu işin üstesinden gelemeyeceğimi düşünen bir çok kişiyi yanılttım. Tüm bu zorluklar ve beklenmeyen koşullar karşısında hiçbir zaman motivasyonumu bozmadım ve olaylara olumsuz tarafından asla bakmadım.Yaklaşımım hep çözüm odaklı oldu. Elbette ekibime duyduğum güven de benim en büyük dayanak noktalarımdan biriydi. Gaziantep’te bu alanda faaliyet gösteren bir kadın olmak gurur verici. Kadın olarak sektörde başarılı olduğumuza yönelik olumlu dönüşler almak beni yarınlara ve daha büyük başarılara motive ediyor. Aynı zamanda diğer kadınların da beni rol model alması ne kadar doğru bir yolda olduğumu gösteriyor.

Teknolojiye direnmek ne kadar doğru?

Artık teknoloji her eve ve her işyerine girdi. Bu nedenle sebze halindeki manavdan en büyük holdinglere, mahalle muhtarından milletvekillerine kadar çok geniş bir yelpazede hizmet veriyoruz. Her sektörde olalım dedik ve bunu önemli ölçüde başardık.

Hedef uluslar arası bir marka olmaktı

NLK ve NLKSOFT'u uluslararası bir marka haline getirmek en önemli hedeflerimizden biriydi ve gerçekleştirmeye de başladık ve de başardık.Yurt dışından altı ülkeyle şimdilik çalışıyoruz ve bu sayı gün geçtikçe de artıyor. Tamamı mühendis ve programcılar ile işletmecilerden oluşan geniş ekiple çalışıyoruz. Sayımız her geçen gün artıyor, faaliyetlerimizi gören insanlar bize katılmak istiyor ve bundan memnuniyet duyuyoruz.

Firmalar teknolojiyi ne kadar takip edebiliyorlar?

Günümüzde ticaret hayatı büyük ölçüde yeniden şekillendi ve şekillenmeye de devam ediyor. Teknoloji ve dijitalleşme artık günlük hayatımızın her alanına girmiş durumda. Özellikle iş hayatında istisnasız tüm sektörler için dijitalleşme olmazsa olmaz.  Kentin en işlek caddesinde bir mağaza açarsanız bir günde sizi en fazla birkaç yüz kişi ziyaret eder. Ancak, işinizi internete taşırsanız sizi bir günde yüzlerce değil, binlerce hatta milyonlarca kişi ziyaret edebilir. Artık insanlar her ihtiyacını internetten karşılıyor. İnternetten alışveriş zaman ve maliyet bakımından daha önemli avantajlar sunuyor. Bu nedenle teknolojisini yenileyemeyen, dijital dünyadaki yerini almayan firmaların rekabet etmesi ve sektörde kalıcı olması mümkün görünmüyor.

Size talepler geliyor mu? ihtiyaç çok mu?

Uzaktaki şirin olur

Sektörde çok fazla ihtiyaç ve buna bağlı olarak çok fazla talep var. Gaziantep henüz istediğimiz yeterlilikte değil.İstanbul’da olan bir firma maliyeti yüksek olsa da bize tercih edilebiliyor.Ama bizim orada da ofisimiz var ve yazılımlarımız aynı.Uzakta olan şirin oluyor. Ama bu demek değildir ki destek yok. Sanayi olarak Güneydoğu ve Doğu illerine oranla çok iyi konumdayız. Her geçen gün daha da iyiye gidiyor. Biz bir yandan Gaziantep’te sektör içerisinde yer almaya devam edip diğer yandan dünyanın farklı ülkeleriyle de işbirliği içerisindeyiz. Bunun için İstanbul AR-GE ofisimizi açtık. Avrupa ve Amerika ile daha iyi etkileşimde bulunmamız bu vesileyle kolaylaşmış oldu.

HABER//MERVE TANRIÖVER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler