USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

ÖĞRENCİLER ÖNÜNDE 'ŞOVMENLİK' TARTIŞMASI

ÖĞRENCİLER ÖNÜNDE 'ŞOVMENLİK' TARTIŞMASI
08-10-2018 12:17
Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı 1. Birleşim gündemine 'Şovmenlik' tartışmaları damga vurdu. Meclisi ilk kez izlemek için gelen ilkokul öğrencilerinin gözleri önünde meclis üyeleri birbirine girdi. Geçtiğimiz günlerde Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu'nun ulusal medyada da geniş yer bulan pazar ziyaretinde bir pazarcı esnafına söylediği "Ya fiyatı düşür ya tezgahı kapat" sözlerini CHP'li meclis üyesi Mehmet Sucu meclise taşıyarak esnafı savundu ve tartışma başladı. AK Partili meclis üyesi Cuma Güzel'in de karıştığı tartışmada "Terbiyesiz ve şovmen" suçlamaları havalarda uçuştu. Meclise başkanlık eden Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Toprak ise meclisi ilk defa seyretmek için gelen öğrencilerin önünde tartışma yaşanmasını kınadı.

DOMATESE 'HAZRET' BENZETMESİ

44 maddenin görüşüldüğü meclis toplantısına Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu'nun geçtiğimiz günlerde bir pazarcıyla geçen diyaloğu damga vurdu. Tahmazoğlu'nun pazar ziyaretinde 70 kuruşa aldığı ve 5 liraya domates sattığını söylediği pazarcı esnafına yönelik 'Ya fiyatı düşür ya tezgahı kapat' ifadeleri meclis gündemine taşındı. CHP'li meclis üyesi Mehmet Sucu, domatese 'Hazret' benzetmesi yaparak "Biz CHP Büyükşehir Belediyesi meclisi grubu olarak düşündük, taşındık, dinledik ve ekonomide kötü gidişin nedenini hazreti domates olarak gördük. Birinci temel bu. İkinci neden ise pazarcı esnafı olarak gördük. Üçüncü nedeni olarak ise alın terini sıyıran hal esnafını gördük" dedi.

'TERBİYESİZ' VE 'ŞOVMEN' SUÇLAMALARI HAVALARDA UÇUŞTU   
 
Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu'nu şovmenlikle suçlayan ve fatura tarihlerinin farklı olduğunu iddia eden Sucu şöyle konuştu; "Bir belediye başkanı 10 yıldan beri bir pazar ziyaretine çıkmış, burada domatesin 70 kuruşa alınıp 5 liraya satıldığını iddia ediyor. Doğrudur. Elinde bir de fatura vardır. Ama malesef bu fatura video 5'inci ayın 10'unda çekilmiş. Hal fişi ise 9'uncu ayın 15'i. Geçen yıl bu domates pazarda 1 liraydı. Bu sene 5 lira. Acaba bu belediye başkanı başka ülkede mi yaşıyor? Çıkıp da bir pazarcı esnafına şov yapmakla yetiniyor. Bu domates yanlış tarım politikalarından dolayı pahalı. Tarımda lazım olan mazot geçen yıl bu zamanlar 4 buçuk liraydı. Bu sene 6 buçuk lira. Geçen yıl bu zamanlar gübrenin torbası 60 liraydı. Bu sene 110 lira. Yüzde yüz artmış durumda. Bu belediye başkanı acaba bunları görmüyor mu da gariban bir pazarcı esnafının üzerine yıkmış durumda. Kendisini hale davet ediyorum. Böyle belediye yönetilmez. Ben beklerdim ki bu belediye başkanı mazotun 4 buçuk liradan 6 buçuk lira olduğunu konuşsaydı. Beklerdim ki elektriğe yüzde 50 zam gelişini konuşsaydı. Ama bunları konuşmayıp vatandaş önünde şov yapmak acizliktir acizlik. Ama siz domates üzerinden şovmenlik yapıyorsunuz. Geçen yıl 1000 dönüm ekilen domates bu sene 100 dönüm ekilmiştir. Yüzde 90 kayıp olmuştur. Domatesin ve sebzenin piyasası arz ve talebe göre şekillenir. Halkın duygularıyla oynayıp da şovmenlik yapmak doğru değil."

OSMAN TOPRAK TARTIŞMAYI KINADI

Sucu'nun konuşmaları meclis ortamını gererken AK Parti'li meclis üyesi Cuma Güzel ile karşılıklı olarak 'Terbiyesiz ve şovmenlik' tartışmalarına dahil  devam etti. Devam eden tartışma üzerine meclise başkanlık eden Osman Toprak, "Geleceğimizin teminatı öğrencilerimiz önünde böyle bir tartışmanın yaşanmasından üzgünüm. Meclisimiz her zaman böyle değildir. Bugün ekstrem bir durum yaşıyoruz. Ben sayın Sucu'yu hakaret boyutuna varan konuşmasından dolayı kınadığımı belirtmek isterim. Pazarcı esnafı da hal esnafı da bizim vatandaşımız. Onların hakkını ve hukukunu korumak da bizim görevimiz. Ama en baştaki görevimiz tüm Gaziantep'teki vatandaşlarımızın hakkını korumak. Pazarda ve halde yapılan denetimler rutin denetimlerdir. Fırsatçılık yapan herkesin karşısında olacağız" diye konuştu. 

EN BÜYÜK HAKEMİMİZ HALKIMIZ

Mehmet Sucu'nun kendisine yönelik 'Şovmen' ifadelerine karşılık Tahmazoğlu şöyle konuştu; "Gönül isterdi ki çocuklarımıza karşı daha güzel bir meclis görüntüsü verelim. İlk defa gelmişler. Ben öğretmenlerimizden ve öğrencilerimizden böyle bir olaya şahitlik ettikleri için özür dilerim. Ülkemize güzel bir gelecek hazırlamak için belediye başkanlarımız ve meclis üyelerimiz gece gündüz demeden çalışıyorlar. Bu faaliyetlerini nasıl yapacaklarını elbette kendileri belirleyecek. Kimsenin yön vermeye, farklı şeyler söylemeye hakkı da yok haddi de değil. Bunun değerlendirmesini yapacak olan halkımız. O yüzden kendini halkın yerine koyup değerlendirme yapmaya kimsenin hakkı da haddi de değil. Hele ki böyle ortam bozmaya kimsenin hakkı yok. Pazarcımız da bizim, halk da bizim. Bugüne kadar pazarcılarımızı güneşin altında yaşatan da biz değiliz. Göreve geldiğimiz günden beri en az 10 tane pazar yeri yaptık. Pazarcılarımız da hayatlarından son derece memnun. Biz herkesin ekmeğini büyütmesi taraftarıyız. Biz görevimizi yapıyoruz. Değerlendirmeyi de halka bırakıyorum. Kimseyle tartışmak ve prim yaptırmak istemiyorum. Bizim üzerimizden birileri prim yapmaya çalışıyor. Bizim en büyük hakemimiz halkımızdır."

MECLİS ÜYESİNDEN 'ALPARSLAN TÜRKEŞ ÖNERGESİ'

Ayrıca mecliste MHP Gaziantep Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi Reslan Özer tarafından önerge sunuldu. Primall AVM ve Iconova konutları önünden geçen Temmuz Mahallesi 148060 nolu bulvara uygun görülmesi durumunda Alparslan Türkeş isminin verilmesi hususunda meclise önerge sunan Özer'in bu teklifini meclis Başkanı Osman Toprak gündeme alınması konusunda önergeyi oylamaya sundu. Maddenin oy birliğiyle gündeme alınmasına karar verildi.

HABER//AYSU YIKMIŞ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler