USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

ÖKSÜZ İLÇE BİRECİK

ÖKSÜZ İLÇE BİRECİK
25-07-2018 10:14
Gaziantep

Gaziantep Birecik Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Atilla Gülsoy Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Birecik ve Halfeti ziyaretinin ardından Birecik Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Saadettin Bilginin, Cumhurbaşkanlığına gönderdiği, Birecik ve Halfeti ilçelerinin Gaziantep'e bağlanmasını talep ettiğini bildiren yazısının gündeme gelmesiyle gözler Birecik halkına çevrildi. Gaziantep’te yaşayan Gaziantep Birecik Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı sayın Atilla Gülsoy'un gündemdeki bu konuyla ilgili görüşlerini aldık.

Fırat Irmağının üzerindeki ulaşım etkinliği ve buna bağlı olarak gelişen ticaret ve sanayisi ile güzel ilçemiz Birecik, eski dönemlerden bu yana ticaret ve turizm bakımından  bölgeye damgasını vurmuştur.

16. Yüzyılda Birecik’te ırmak gemileri yapan bir tersanenin olduğu bilinmektedir. Ve bölge içinde oldukça önem arz ettiğinden ilçemiz oldukça gelişmiştir. Bu tersane zaman içinde önemini yitirmiş olmakla birlikte, uzunca bir dönem büyük yük kayıklarının yapımı sürmüştür.

Değişen zamanla Bireciğin, Anadolu ile Mezopotamya arasındaki ticarette önemli bir bağlantı noktası olmasından kaynaklanan canlılığı, 19. Yüzyılda yöre demiryolunun ulaşması ve Ortadoğu ülkelerinin bağımsızlığını kazanmasıyla kesintiye uğradı. Kent sönükleşmeye yüz tuttu. Birecik 1956’da Fırat üzerine o dönemde Türkiye’nin en uzun köprülerinden biri olan Birecik Köprüsü’nün yapımıyla yeniden gelişmeye başladı.

BİRECİK DOĞUNUN SAKLI CENNETİDİR

Birecik’in önemli bir özelliği, soyu tükenmeye yüz tutan “Kelaynak Kuşlarının” dünyada, doğal olarak yaşadığı belli başlı birkaç yerden biri olmasıdır. Kışı Etiyopya ve Madagaskar’da geçirdikten sonra şubat ortalarından başlayarak Birecik’e gelen kaynaklar, kentin içinde, konutlarla çevrelenmiş kayaların üzerinde yaşıyorlardı. Günümüzde bakım altında yaşatılabilen bu kuşlar, göç sırasındaki ölümlerin artmasıyla  artık göç etme özelliklerini yitirerek kümes hayvanlarına dönüşmüştür. Birecik, Fırat çevresindeki doğal kumsalları, motel ve gazino gibi tesisleriyle çevreden gelenler için bir dinlenme yeri niteliğindedir.

Birecik Kalesi de kentteki tek önemli tarihsel yapıdır. Asurlar zamanında yapılmış, çeşitli dönemlerde onarımdan geçmiştir.

YETERİNCE İLGİLENİLMİYOR

Ama tüm bu sahip olduğu güzelliklere özelliklere rağmen ne yazık ki güzel ilçemiz acil çözüm bekleyen sorunlarıyla boğuşmaktan bir türlü kurtulamıyor.

Biz Birecikliler olarak, ilçemizin şu veya bu ile bağlanmasıyla ilgilenmiyoruz. Çünkü  şimdiye kadar da bizlerin böyle bir talebi de, beklentisi de olmamıştır. Kişilerin şahsi görüşleri kendilerini bağlamaktadır. Son günlerde basında çıkan haberleri, polemikleri de şaşkınlıkla izliyoruz. Birecik ilçesinin Gaziantep’e bağlanması gibi polemiklerle anılmasından rahatsızlık duymaktayız. Bu öyle kişilerin verebileceği bir kararda olamaz. Onun aksine Birecik halkı olarak  ilçemizin acil çözüm bekleyen sorunlarının biran önce giderilecek hak ettiği gibi bir yaşam seviyesine ulaşmasını istiyoruz.

BİRECİKLİ HİZMET BEKLİYOR

Her köşesi tarih kokan güzel ilçemiz ne yazık ki yeterli bakım ve yatırımların, tanıtımların yapılmaması yüzünden turizm açısından zayıf kalarak, bunu ekonomik kazanca dönüştürememiş.

Ne yazık ki, MÖ. 2000 yılında sonra inşa edildiği tahmin edilen Birecik Kalesi bakımsızlıktan yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. 4 bin yıllık bir tarihe sahip olan kalemiz, yetkililerin duyarsızlığından ve bakımsızlıktan gün geçtikte yıkılma tehlikesi yaşamaktadır.

Bugün, kelaynak kuşu, nesli tükenmekle karşı karşıya olan kuş türlerinden birisidir. Dünyada sadece Nil Vadisi’nde ve Birecik’te bulunmaktadırlar. Ve insanların yoğun  ilgisini çekmektedir. Fırat Nehri ilçemizi ikiye ayıran bir doğa güzelliğimizdir. Ama tüm bu kaynaklar ne yazık ki yeteri kadar değerlendirilemediğinden ilçeye ekonomik getiri olarak dönmekte eksiklik yaşanmaktadır.

Birecik’in alt yapı problemleri, yol problemlerini, kanalizasyon problemlerini, park bahçe problemlerinin acil olarak çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Doğal gaz dönüşümünde dahi oldukça geride kalan ilçemiz bu yıl başlanılan işlerin biran önce bitirilmesini beklemektedir. Yaz aylarında çok sıcak geçen ilçemizde su ve elektrik kesintileri ciddi problemler doğurmaktadır.

GERÇKEK GÜNDEM HALKIN GÜNDEMİDİR

Halkın sorunlarıdır, alt yapı sorunlarıdır, istihdamdır, çevre sorunlarıdır. Sudur, kanalizasyondur, doğal gaz dönüşümüdür, yoldur.

Yeni yerine taşınan Devlet Hastanemiz, yol çalışmalarının henüz  tamamlanmadan taşınması  yüzünden vatandaşlarımız  ulaşım ve kirlilik açısından önemli sıkıntılar yaşamaktadır.

İlçemizin yıllardan bu yana en önemli sorunlarının başında istihdam da gelmektedir. Eğitim  ve okuma oranının yüksek olduğu ilçemizde gençlerimiz iş bulmakta sıkıntı çektiklerinden ya ilçeye dönmemekte ya da başka illere göç etmek  mecburiyetinde kalmakta buda nüfus kaybına yol açmaktadır. Yatırımlarda yetersiz kalınması ve işsizlik, göçlerin en önemli sorunlarından biriside budur.

Bizler güzel ilçemizin polemiklerle değil, yapılan hizmetlerle hak ettiği değeri kazanarak,ekonomiye ve turizme kazandırılmış, başarılarıyla, güzellikleriyle anılmasını istemekteyiz.


HABER// MERVE TANRIÖVER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler