USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

“OKUL TAŞITLARINA DİKKAT”

“OKUL TAŞITLARINA DİKKAT”
06-09-2018 10:34
Gaziantep

Okulların açılmasına kısa bir süre kala tüm öğrenci velilerinin tedirginlik duyduğu okul taşıtlarının ne kadar güvenilir olduğu sorusunu Gaziantep Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Ovayolu gündeme getirerek uyarılarda bulundu.

Gaziantep Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Ovayolu, okulların açılmasına kısa bir süre kala tüm öğrenci velilerinin tedirginlik duyduğu okul taşıtları ile ilgili önemli uyarı ve açıklamalarda bulunarak tatsızlıklar yaşanmaması için yapılması gerekenleri gündeme taşıdı.

Ovayolu yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Geleceğimiz olan çocuklarımız, 17 Eylül 2017 Pazartesi günü itibarı ile 2018 – 2019 Eğitim - Öğretim Yılına başlıyorlar. Öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve tüm eğitim camiasına şimdiden başarılar diliyoruz.

Ancak, geçtiğimiz yıllarda Öğrenci Servisleri ile ilgili yaşadığımız tatsız olayların tekrar yaşanmaması amacıyla gerekli önlemlerin alınması ve denetimlerin yapılması için ilgilileri ve yetkilileri uyarmak ve öğrenci velilerini bilgilendirmek için aşağıdaki bilgilerin kamuoyuna yayılması ciddi önem taşımaktadır.

DENETİM MEKANİZMALARI ÇALIŞMALI

Çocuklarımızı emanet ettiğimiz Öğrenci Servislerinde tüm velilerin ilk önceliği elbette ki güvenlik. Çocuklarımızı gözümüz arkada kalmadan, gönül rahatlığı ile servislere emanet edebilmeliyiz. Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız tatsız olayların yaşanmaması için denetim mekanizmalarının sağlıklı bir şekilde kurulması ve işletilmesi gerekmektedir.
Öncelikle Okul Servis Araçlarının teknik açıdan güvenliği çok önemlidir. Bunun yanında, servis şoförlerinin ve rehber personellerin trafik güvenliği, ilk yardım, iletişim ve ilgili mevzuat konularda eğitimlerle desteklenmesi de gerekmektedir.

Çocuklarımızı gözümüz arkada kalmadan, gönül rahatlığı ile emanet ettiğimiz Servis Araçlarında olması gerekli ve zorunlu şartları kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Bu şartların sağlanması konusunda da gerekli denetim ve kontrolleri yapması için de yetkililere çağrı yapmak istiyoruz.

“OKUL TAŞITI” VE “DUR”  LEVHALARINA DİKKAT

Okul servis araçlarının arkasında "OKUL TAŞITI" yazısını mutlaka bulunmalıdır.

Okul servis aracının arkasında, öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba bulunmalı ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle "DUR" yazısı okunacak şekilde tesis edilmiş olmalı, lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatı fren lambaları ile ayrı olmalıdır. Ayrıca DUR yazısı süs olsun diye bu araçlara konulmamaktadır. Öğrenci servisleri, öğrenci indirip bindirirken çevredeki diğer araçların durarak öğrencilerin iniş ve binişlerinde tam güvenlik sağlanmalıdır.

Okul servis araçlarında, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı, iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak maddeler ile kaplanmalıdır.

Okul servis araçlarının kapıları şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik olmalıdır.

EMNİYET KEMERİ MUTLAKA OLMALI

Taşıtlarda her öğrenci için bir emniyet kemeri bulunmalı ve kullandırılmalıdır.
Okul servis araçları temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulmalı ve 6 ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla birlikte; taşıtların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliğinin öngördüğü periyodik muayeneleri de yaptırılmış olmalıdır.  
Okul servis araçlarında ilgili yönetmeliklerde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır.
Araca ait tescil belgelerinde gösterilen oturacak yer adedi, aracın içerisine görülebilecek bir yere yazılarak sabit şekilde monte edilmelidir.
Gerektiği hallerde okul veya işyeri ve öğrenci velileriyle haberleşebilmek için telsiz veya mobil telefon bulunmalıdır.

TAŞIMA SIRASINDA MÜZİK OLMAMALI

Taşıtlarda görüntü ve müzik sistemleri taşıma hizmeti sırasında kullanılmamalıdır.
Taşıt içi düzeni sağlamak, okul öncesi eğitim ve ilköğretim öğrencilerinin inme ve binmeleri sırasında yardımcı olmak üzere 20 yaşını doldurmuş ve en az ilköğretim mezunu rehber personel bulundurulmalıdır. Rehber personel, öğrencilerin servise inip binmelerinde yardımcı olmalı, araçtan indiklerinde binalarına veya evlerine güvenli bir şekilde ulaşmalarını sağlamalı, araca bindiklerinde araç hareket etmeden yerlerine güvenli bir şekilde oturmasını ve emniyet kemerlerini takmasını sağlamalıdır.
Emniyet kemerleri bu araçlarda süs olsun diye konulmamaktadır. Kesinlikle kullanılmalıdır. Aynı serviste hem lise hem de ilkokul öğrencisi taşınabildiği için emniyet kemerlerinin yükseklik ayarı öğrencilerin boyuna göre yardımcı rehber personel tarafından ayarlanmalıdır.

ŞOFÖRLER İÇİN YASAL UYARILAR DİKKATE ALINMALI

Şoför ve Rehber Personel, Türk Ceza Kanununun 103, 104, 109, 188, 190, 191, 227 ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 35 inci maddelerindeki suçlardan affa uğramış olsa bile hüküm giymemiş olmalıdır.
Şoförler; E Sınıfı Sürücü Belgesi için 3 yıllık, B Sınıfı Sürücü Belgesi için 5 yıllık sürücü belgesine sahip olmalıdır.
Şoförler, son beş (5) yıl içerisinde; bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış olmalı, alkollü olarak araç kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle, sürücü belgeleri birden fazla geri alınmamış olmalıdır.
Şoförler, "Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi" ne sahip olmalıdır.
Okul servis araçları, Karayolları Trafik Kanununun öngördüğü Zorunlu Karayolu Mali Sorumluluk Sigortasını yaptırmak mecburiyetindedirler.
Okul Servis araçlarının kaportası, camları, dikiz aynaları, dış görünüşü, dış yüzeyi, kabin içi, lastikleri, koltukları, iç aydınlatması, dış aydınlatması, motoru, aktarma organları, frenleri, reflektörleri, yangın söndürücüleri, kapıları ve ilgili yönetmeliklerde zorunlu olan tüm aksamlarının kontrol edilmesi, ilgili ve yetkili kurumlarca rapor edilmesi gerekmektedir.
Bunların yanında yeni yürürlüğe giren ve önümüzde ki yıla ertelenen koltuk sensörü uygulaması da faydalı olabilecek bir durumdur. Koltuk sensörü sayesinde öğrencinin koltuğa oturduğu, emniyet kemerini taktığı şoför tarafından önündeki ekrandan takip edilebilecektir. Ancak teknoloji ne kadar ileler ise ilerlesin, araçtaki yardımcı rehber personelin iyi, eğitimli ve işini severek yapması, olası sorunların önüne geçebilecek en önemli etken olduğu da unutulmamalıdır.
Önemli diğer bir hususta korsan olarak tabir edilen ve yetkisiz çalışan servislere öğrenci verilmemesi konusunda tüm velilerimizi ve yetkilileri uyarıyoruz.
Sonuç olarak Makina Mühendisleri Odası olarak uzmanlık alanımıza giren bu konuda, gerek denetim, gerekse kontrol ve işleyiş konusunda üzerimize düşen her türlü göreve de talip olduğumuzu ilgili ve yetkili kurumlara hatırlatıyoruz.
Önümüzdeki süreçte herhangi bir sıkıntı yaşanmaması ümidi ile yeni eğitim öğretim yılının başarılı ve verimli geçmesini diliyor, ilgili yönetmelik ve şartların kâğıt üzerinde kalmaması, gerekli kontrol ve denetimlerin yapılması, bu konuya ilgili ve yetkili kurum ve kuruluşların azami önem göstermelerini bekliyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler