USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bizim Mahalle

“Önyargılar kırılmalı”

“Önyargılar kırılmalı”
18-09-2015 18:38
Gaziantep

Türktepe Mahallesi’nin Gaziantep’in eski mahallelerinden biri olduğunu belirten mahalle muhtarı Osman Halat, Gaziantep Savunması’nın en şiddetli savaşlarının burada gerçekleştirildiğini belirtti. Mahalleye yönelik bazı ön yargıların olduğunu dile getiren Halat, “Mahallemizde geçmiş dönemde meydana gelen kötü olaylar nedeniyle Türktepe Mahallesi’ne karşı bir önyargı meydana geldi. Mahallemize karşı oluşan bu önyargıların kırılması gerekli” şeklinde konuştu.

IMG_0279

Gaziantep Hakimiyet okurları ve Türktepe Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtarı Osman Halat’tan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hakimiyet her hafta üç mahallede sizlerle, muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında yer alacak.

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ

Mahallenin adı: Türktepe

Mahallenin İlçesi: Şahinbey/Gaziantep

Posta Kodu: 27400

Mahallenin nüfusu: bin 168

Mahallenin seçmeni: 770

Mahalle ve cadde sayısı: 27 Sokak

Mahallenin muhtarı: Osman Halat

Türktepe Mahallesi’nin Cumhuriyet döneminden önce kurulmuş bir mahalle olduğunu belirten Türktepe Mahallesi muhtarı Osman Halat, “Mahallemiz Gaziantep’in kurulan ilk mahallelerinden biri olduğu için tarihi öneme sahiptir. Gaziantep Savunması’nda önemli bir yere sahip olan mahallemiz, şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgedir. Bu nedenle Türktepe Mahallesi daha önce Kızılcamescit olarak anılıyordu. Daha sonra Türktepe adını aldı” şeklinde konuştu.

“30 MART SEÇİMLERİNDE MAHALLE MUHTARI OLARAK SEÇİLDİM”

IMG_0284

53 yıldır Türktepe Mahallesi’nde ikamet ettiğini belirten Halat, “30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Türktepe Mahallesi muhtarı olarak seçildim. İlk kez mahalle muhtarı olarak görev yapıyorum, daha önce muhtar azalığı veya muhtarlık yapmadım. Mahallemizin nüfusu bin 168, 770 de seçmeni bulunuyor. Mahallemizde 27 sokak, mahalle sınırlarımızdan geçen bir cadde bulunmuyor. Komşu mahallelerimiz ise Kanalıcı, Şekeroğlu, Tışlaki ve Boyacı Mahallelerinden oluşuyor” diye konuştu.

Mahallede yenileme çalışmaları yapıldığını dile getiren Halat, “Yenileme çalışmalarına rağmen mahallemizde halen eksiklikler var. Özellikle alt yapımız yetersiz kalıyor. Sokaklarda ve yollarda göllenmeler ve kanalizasyonlarda tıkanmalar meydana geliyor. Alt yapımız 2 yıl önce yenilenmesine rağmen yetersiz kalıyor” şeklinde konuştu.

“ESKİ VE PLANSIZ YERLEŞME NEDENİYLE ARAÇ GİREMEYEN SOKAKLARIMIZ VAR”

IMG_0308

Türktepe sokaklarının dar olduğunu belirten Halat, “Yollarımız dar olduğu için araçlar sokaklarımıza girip çıkamıyorlar. Aynı anda iki araç sokağa giremiyor. Yolların dar olması nedeniyle itfaiye, ambulans gibi büyük araçların ara sokaklara girmekte zorlanıyorlar. Bunun yanı sıra araçların sokaklara park edilmesinden dolayı dar olan yollar iyiden iyiye daralıyor, araç giremiyor. Şikâyetlere rağmen araçların dar sokaklara araç park etmelerini engelleyemedik. Mahallemizin eski ve plansız yerleşiminden dolayı araçların giremeyeceği kadar dar sokaklarımız var” diye konuştu.

“TEDAŞ İLE AYDINLATMA KONUSUNDA SORUNLAR YAŞIYORUZ”

IMG_0303

Kış aylarında Tedaş ile sorunlar yaşadıklarını dile getiren Halat, “Sokaklarımızdaki aydınlatma sistemleri kış aylarında çalışmıyor. Mahalledeki tüm elektrik hatlarının ve aydınlatma sistemlerinin eski olmasından dolayı bu sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Genel olarak bu sorun eski elektrik tesisatından dolayı ortaya çıkıyor. Diğer mahalle muhtarları da Tedaş benzer sorunlar yaşıyorlar. Özellikle Tedaş ekiplerinin şikâyetlere dönüş yapmamasından dolayı muhtarlardan çok sayıda şikâyet alıyorlar” dedi.

“MAHALLE SAKİNLERİNİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

IMG_0290

Mahallede 2 adet park alanı bulunduğunu belirten Halat, “Bu parklarımız mahalle sakinlerine yetmiyor. Oturma alanları vatandaşların ihtiyaçlarına yetecek düzeyde değil. Konuyla ilgili belediyemize başvuruda bulunduk ve parkımıza oturma alanları düzenlendi. Mahalle sakinlerinin de parklara gelerek buralarda vakit geçirmeleri için çalışıyoruz. Işıklandırma ve bazı eksikliklerle ilgili dilekçe verdik. Gereğinin yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“DAR GELİRLİ AİLELER ÇOCUKLARINI SERVİS İLE OKULA GÖNDERİYORLAR”

IMG_0291

Mahallede Türktepe İlkokul bulunduğunu dile getiren Halat, “Komşu mahallelerimizden gelen çocuklar okulumuzda eğitim görüyorlar. Okul kayıt sistemi ile ilgili sıkıntılar nedeniyle Türktepe’ye uzak olan mahallelerden çocuklar okulumuza geliyorlar. Çocuklarını okula gönderen veliler, mahallenin uzak ve engebeli bir yerleşim yeri olmasından dolayı çocuklarını servislerle okula gönderiyorlar. Bu vatandaşlar dar gelire sahip insanlar oldukları için ekonomik olarak sorunlar yaşıyorlar. Herkes bu ücreti karşılamıyor, anneler çocuklarını okula bırakmak için uzun mesafeler kat etmek zorunda kalıyorlar. Okul kayıt sistemlerinin düzenlenerek çocukların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“TÜRKTEPE MAHALLESİ, ÇOK FAZLA GÖÇ VERDİ”

IMG_0288

Kültür düzeyi açısında Türktepe Mahallesi’nin iç açıcı bir tabloya sahip olmadığını belirten Halat, “Eskiden Türktepe Mahallesi’nin nüfusu oldukça fazla idi. Mahalle çok fazla göç verdiği için Gaziantep’in yerlisi olan eşraftan vatandaşlar, yeni kurulan mahallelere yerleştiler. Böylelikle mahallemiz eski günlerini geride bırakarak dar gelirli vatandaşların yerleştiği bir mahalle olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

“KİRA FİYATLARI ARTTI”

IMG_0300

Mahallede kira fiyatlarının aşırı artış gösterdiğini söyleyen Halat, “Suriye’deki iç savaştan kaçarak ülkemize gelen 600 kadar Suriyeli Mülteci mahallemizde ikamet ediyorlar. Kayıt altına alamadığımız birçok Suriyeli Mültecinin mahalle sınırları içinde yaşadığını biliyoruz. Mültecilerin barınma ihtiyaçlarından dolayı mahallemizde ve Gaziantep genelinde kira fiyatları arttı. Bunun dışında mahalle genelinde çevre illerden ve ilçelerden gelen vatandaşlar ikamet ediyorlar. Komşuluk ilişkileri iyi durumda insanlar birbirine yardım ediyorlar” diye konuştu.

“TÜRKTEPE MAHALLESİ, GAZİANTEP’İN EN TEMİZ MAHALLELERİNDEN BİRİDİR”

IMG_0282

Asayiş noktasında bilinenin aksine hiçbir sorun ile karşılaşmadıklarını belirten Halat, “Mahallemiz 10 yılı aşkın süredir herhangi bir asayiş olayı yaşanmıyor. Çevrede mahallemize yönelik ön yargılar var. Gaziantepli vatandaşları gelip mahallemizi görmeye davet ediyorum. Son 10 yıldır Türktepe Mahallesi Gaziantep ‘in en temiz mahallelerinden biri oldu. Eskiden yaşanan kötü olaylardan mahallemize karşı böyle bir ön yargının ortaya çıkmasına neden oldu. Bugün o olayların tümü ortadan kalkmış, suç olayları kalmamıştır. Geceleri yabancı ve yerli turistler mahalleye fotoğraf çekiyorlar” şeklinde konuştu.

“SOSYAL TESİSİMİZ BOŞ KALDI”

IMG_0283

Mahallede Sosyal Tesis olduğunu vurgulayan Halat, “Sosyal Tesisimize mahalle sakinlerimizin büyük ilgisi vardı. Ancak sosyal tesiste öğrenciler 1 ay eğitim aldıktan sonra Bilgisayar ve Ana Okulu hocaları görevden alındılar. Konuyla ilgili hocaların geri geleceği söylendi ama hocalar tesise geri getirilmedi. Mahalledeki çocuklar eğitimden geri kaldılar. Çocuklar burada güzel vakit geçiriyorlardı. Hocalarımızın görevden alınması ile Sosyal Tesisimiz boş kaldı” diye konuştu. AYHAN DUMAN

Layout 1

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler