USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

PİMİ ÇEKİLMİŞ KRİZ

Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Asım Güzelbey döneminde minibüslerin otobüse çevrilmesiyle başlayan kriz bugün içinden çıkılmaz bir hale dönüştü.

PİMİ ÇEKİLMİŞ KRİZ
03-12-2015 13:47
Gaziantep

Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Asım Güzelbey döneminde minibüslerin otobüse çevrilmesiyle başlayan kriz bugün içinden çıkılmaz bir hale dönüştü. Özel Halk Otobüsleri A.Ş.’nin yürütmeyi durdurma davasıyla başlayan ve giderek tırmanan kriz sonunda minibüs sahiplerinin ayaklanmasına neden oldu. Minibüsçüler Odası Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kendileriyle ilgili ihale süreci başlatması karşısında dava açmaya hazırlanıyor.

480 ARAÇ İÇİN AYRI AYRI 90’AR BİN LİRA ÖDEME

Asım Güzelbey’in belediye başkanlığı döneminde gerçekleşen uygulama nedeniyle her bir minibüsten koltuk sayısının artırılmasından dolayı belediye adına 90 bin lira alındı. Özel Halk Otobüsleri A.Ş. tarafından yürütmenin durdurulması nedeniyle açılan davanın halk otobüsü sahiplerinin lehine sonuçlandı. Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Meclisi mahkeme kararını uygulamaya geçirince minibüs sahiplerinin ciddi denilebilecek şekilde zararları ortaya çıktı. Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülen Sarı Otobüslerin satın alma sürecinde ihale yapılmadığı ve bu nedenle mahkeme kararıyla iptal edilerek 10 yıl süreyle ihale yapılması kararına tepki göstererek, meclis kararına itiraz süresi içerisinde dava açacaklarını söyledi.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN DOĞRUDAN SATIŞI HATALIYDI”

Otobüslerin ihale yapılmadan doğrudan satışının hatalı olduğunu ifade eden Çolak, “Minibüs tipi araçtan otobüs tipi araçlara geçiş yaptık. Ancak bu geçiş sırasında 2013 yılının ilk 6 ayında araç başına 90 bin TL para ödedik. Geriye dönüş olması durumunda otobüsçüler olarak çok büyük zarara uğrayacağız. Madem ihale yapılacaktı neden 90 bin TL koltuk artırım bedeli ödedik? Böyle bir karar alınması karşısında hayretler içerisinde kaldık. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında alınan ilgili kararın iptali için itiraz süresi içerisinde dava açacağız” şeklinde konuştu.

ESNAF BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR

Zam isteklerini dile getiren Çolak, “Otobüsçüler olarak bizlerin zam almamız gerekiyor. Biz bu araçları alırken 90 bin TL koltuk artırım bedeli, 160 bin TL araç bedeli ödedik. Tüm bunları 7 yıllık ödeme planına ayırdık toplam olarak araç başına 373 bin TL borçlandık. Bu süre zarfında borçlarımızı ödeyemediğimiz için iki defa yapılandırma başvurusunda bulunduk. Yapılandırmalar sonunda borcumuz katlanarak 400 bin TL’nin üzerine çıktı” diye konuştu.

ZAM TALEPLERİ GERİ ÇEVRİLDİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Asım Güzelbey döneminde Kart27 sisteminin yaygınlaştırılması amacıyla belediye otobüslerinde öğrenci ve tam biniş ücretlerinde indirim yapıldığını hatırlatan Çolak, “Asım Bey bizlere, otobüs ücretlerinde yapılan indirimi geçici olarak yaptıklarını, Kart27 sistemini yaygınlaştırmak istediklerini ve 2014 Yerel Seçimleri sonrasında otobüs ücretlerine zam yapılacağını söyledi. Yerel Seçimlerde Asım Güzelbey aday olmadı, Büyükşehir Belediye Başkanlığına Fatma Şahin seçildi. Bizler zam almak için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanına gittiğimiz zaman başkan bize indirimli tarife uygulamadayken zam veremeyeceklerini ve belediye otobüslerine zam yaparak belediye ve özel halk otobüslerinin aynı ücretlerle taşıma yapması yönünde teklifte bulundu” dedi.

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE ZAM KONUSUNDA DİLEKÇE VERECEĞİZ

Gaziantep’teki yolcuların yüzde 80 oranında Özel Halk Otobüsleri ile taşındığına dikkat çeken Çolak, “ Mavi ve sarı otobüs olarak halk arasında adlandırılan Özel Halk Otobüsleri Gaziantep halkının yüzde 80’nine hizmet veriyor. Belediye otobüsleri ise ancak yüzde 20 oranında taşımacılık yapıyor. Daha önce 1,5 TL öğrenci ücreti alırken şimdi 1,25 TL ücret alıyoruz. Hazır olan zam elimizden bu şekilde geri alındı. Belediye otobüslerinde ise yüzde 25 oranında zam yapıldı, böylece 50 kuruş olan öğrenci biniş ücreti 75 kuruşa yükseldi. Araçlarımızı yenilediğimiz için 400 bin TL borç ile eski dönemden alan borçlar üst üste eklenince esnafımız çok büyük sıkıntı altına girdi. Zam konusu gündeme geldiği zaman esnaf sürekli olarak oyalandı. Yakın zamanda bin 500 imza ile Büyükşehir Belediyesi’ne konuyla ilgili olarak dilekçe vereceğiz. Esnafların durumu ancak bu şekilde anlaşılır diye umut ediyoruz” şeklinde konuştu.

HALK OTOBÜSLERİ VE BELEDİYE OTOBÜSLERİNDE EŞİT FİYAT İLE YOLCU TAŞINMALI

Gaziantep genelinde serbest kart ile yolculuk yapan yolcuların büyük bir kısmını Özel Halk Otobüslerinin taşıdığını sözlerine ekleyen Çolak, “Serbest kartlı yolcu taşıyarak esnaf borcunu ödeyemez. Ne kadar esnafın aracının borçlarını ödeyemediği için bağlandığı ve kaç esnafın bankalarda kırmızı listeye alındığı Büyükşehir Belediyesi tarafından biliniyor. Bir otobüste 10 yolcu varsa bu 10 yolcudan 4 tanesi serbest kart ile biniş yapıyor. Devletin serbest kartlarla ilgili olarak bir ücretlendirme yapması gerekiyor. Bu sayede serbest kart kullanan vatandaşlarda mahçup olmamış olur. Biz bu noktada belediye otobüslerinde olduğu gibi yüzde 25 zam ve belediye otobüslerinin de bizlerle aynı ücretle yolcu taşımacılığı yapmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BELEDİYE OTOBÜSLERİNİN ZARAR ETTİĞİ SÖYLENİYOR”

Ulaşımda araç sıkıntısı olmadığını dile getiren Çolak, “ Gaziantep’te büyük bir trafik sorunu olduğu söyleniyor bir bakıyoruz ki Büyükşehir Belediyesi 34 plakalı araçlar almış. Bu araçlardan 55 tane daha getirileceği söyleniyor. Gaziantep’te trafik sıkıntısı varsa neden araç sayısı arttırılıyor. Gaziantep’te ulaşımda araç sıkıntısı yaşanmazken bu araçların getirilmesini anlayamadık. Hem belediye otobüslerinin zarar ettiği söyleniyor hem de yeni otobüsler alınıyor. Ulaşım noktasında araçlarımız yeterli oluyor” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler