USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

ŞARAPNEL YETİMLERİ

Suriye’de kirli savaşın boynu bükük bıraktığı onlarca çocuğa Gaziantep’te hayırseverler kucak açtı

ŞARAPNEL YETİMLERİ
16-09-2018 10:56
Gaziantep

Suriye’deki savaşta eşini kaybeden 18 kadın ile 88 çocuğa Hayat ve Yardımlaşma Derneği sahip çıktı. Şehrimiz Şehitkamil İlçesi Fatih Mahallesinde bulunan 5 katlı bir binada hayırseverlerin yardımlarıyla hayata tutunan bu savaş mağduru kimsesizlerin, okulların açılmasıyla birlikte öncelikli ihtiyacı okullarına gidip gelmelerini sağlayacak “Servis Aracı”.

SERVİS ÜCRETİ 100 LİRA


Hayat ve Yardımlaşma Derneğinin kendileri için tahsis ettiği binada yaşayan çocukların, eğitim öğretim sezonu başlayınca kırtasiye ve servis ihtiyaçları hasıl oldu. Binaya en yakın okulun araçla 25 dakika olması ve okul taşıtlarının öğrenci başına 100 lira istemesi hiçbir yerden gelirleri bulunmayan bu çocukları zor duruma soktu.

54 ÇOCUK OKULA GİDECEK


Yardımlarla ayakta durmaya çalışan ve devlet tarafından karşılanan sağlık yardımının dışında bugüne dek sadece hayırseverlerden gelen gıda yardımlarıyla yeme içme gereksinimlerini gidererek yaşama tutunmaya çalışan bu ailelerin 40 çocuğu eğitim öğretim görmek için okula gitmek zorunda ve ulaşımlarını sağlayacak servis araçlarına ihtiyaçları var.



SOSYAL VE TOPLUMSAL DUYARLILIK GEREK


Bu çocukların topluma entegre edilmesi için ciddi bir eğitim alması gerektiğinden, bunun ilk aşaması Hayat ve Yardımlaşma Derneğinde, gönüllü iki eğitimci tarafından yapılıyor. Ancak temel eğitim için okula gitmesi gereken ve kamu duyarlılığıyla el atılmadığı takdirde bunu başaramayacak olan savaş mağduru bu 40 çocuğun servis ihtiyacının giderilmesi için hayırseverlerin yardımcı olması kesinlikle şart.

ÇOCUKLAR HAYIRSEVERLERİ BEKLİYOR


Hayat ve Yardımlaşma Derneğinin bakımını üstlendiği bu 40 çocuk, eğitimlerini yapabilmek için kırtasiye ihtiyaçlarının yanı sıra öncelikle okula ulaşımlarını sağlanabilmesi yönünde, duyarlı vatandaşların yardımını bekliyor.

Şehrimiz Şehitkamil İlçesi Fatih Mahallesinde faaliyetlerini sürdüren Hayat ve Yardımlaşma Derneği, 5 katlı bir bina kiralayarak hayırseverlerin yardımlarıyla hayata tutunmaya çalışan savaş mağduru kimsesizlere sahip çıkmaya çalışıyor.

Suriye’deki savaşta eşlerini kaybeden 18 dul kadın ve onların çocuklarının toplumsal bir tehlikeye dönmeden yeme, içme ve giyimlerinin yanı sıra eğitimleri ile de ilgileniyor. Hedeflerinin bu aile ve çocukların yeniden hayata döndürmek olduğunu belirten Hayat ve Yardımlaşma Derneği Müdürü Serap Karaca Atli, “Sadece yeme-içme, giyim ve barınma değil, eğitimleri ile de ilgileniyoruz. Binamızda bir daireyi onların topluma entegre edilmesi için ilk aşama olabilecek dil ve gelenek göreneklerimizi öğretiyoruz” dedi.


ÖNCELİKLİ İHTİYAÇ “SERVİS ARACI”

Serap Karaca Atli, bu 40 öğrencinin okul ulaşımı için kişi başı 100 TL ücret istendiğini ancak ailelerin Kızılay’ın verdiği 100 TL’lik aylık yardımın dışında hiçbir maddi gelirlerinin olmadığını belirterek “Bu ailelerin hiçbir gelir kaynağı yok. Yeme-içme , barınma ve giyim ihtiyaçlarını bile ancak hayırseverlerin yardımlarıyla karşılıyoruz. 100 TL büyük bir rakam olmayabilir fakat bu ailelerin geliri olmadığı için çocuklarının geleceğini bile etkileyebilecek halde. Yani bizim için büyük bir rakam” dedi.

12 ÇOCUK OKULA ALINMADI

Dernek Müdürü Serap Karaca Atli, eğitim sürecindeki bu 40 çocuğun 28’inin kaydının yapıldığını ancak 12 çocuğu hiçbir okulun kabul etmediğini belirterek “Kayıt ücretine itiraz ederek 28 çocuğumuzun bir şekilde okula girişlerini yaptırdık. Ancak 12 çocuğumuz Suriyeli oluşu ve mülakatı geçemediği için okullara alınmadı” diyerek yetkili kişilerin duruma el atarak çocukların okula alınmaları hususunda gereğinin yapılmasını istedi.



GÖNÜLLÜ OLMAK MEŞAKKETLİ BİR İŞ

Kurucusu Kuveytli bir hayırsever olan Hayat ve Yardımlaşma Derneğinin Gaziantep’teki idari sorumlusu ise kurucunun eşi olan Dua Hamsho ismindeki kadın. Dernek binasının kira ücretinden barınan ailelerin yeme-içme, barınma ihtiyaçlarına kadar tüm ihtiyaçlarını gidermek için hayırseverle koordineli olarak çalışan Hamsho, manevi anlamda da faaliyetlerini sürdürüyor ve bazı durumlarda mevlit ve Kuran okutarak bu ailelerin ruhlarına şifada oluyor.



YASİN-İ ŞERİF VAKTİ

Derneğin faaliyetlerini ve ihtiyaçları hakkında bilgi edinmek üzere gittiğimiz 14 Eylül 2018 Cuma günü ise Hayat ve Yardımlaşma Derneğine maddi ve manevi olarak desteklerini esirgemeyen Balıkesir Bayşad Başkanı İrfan Ünsal ve Türk Ocağı Kadın Kolları Başkanı Zehra Ünsal çiftinin ölen kızları Ece için Yasin-i Şerif okutuluyordu.
Yasin-i Şerifi gönüllü olarak gelen Hoca Efendiler okurken, binada bulunan aileler ile yardımseverler sure ve dualar okunurken hazır bulundular.

BİNA KİRA BEDELİ 32 BİN TL

Şehrimiz Şehitkamil İlçesi Fatih mahallesinde bulunan 5 katlı binanın kira bedeli 32 bin lira. Hayırseverlerin ekonomik destekleriyle karşılanan bina 22 bölümden oluşuyor ve her aile ayrı bölümde kalıyor. 18 ailenin her biri çocuklarıyla birlikte kendilerine ayrılan bölümlerde yaşıyorlar ve gelen gıda ürünleriyle kendi yemeklerini pişirip, kendi çocuklarının bakımını üstleniyor. Binada toplam 18 kadın ve 88 çocuk bir arada yaşıyor.

TOPLUMA ENTEGRE İÇİN ÖN EĞİTİM

Binada ailelerin yerleşiminden artan bölümlerde ise eğitim için kurs ve dersler verilerek kadın ve çocukların topluma entegre edilmesi sağlanıyor. Başta, ülkemize ait gelenek ve göreneklerimizin anlatıldığı kurs ve derslerde dil eğitimi de veriliyor.

Şehitkamil Halk Eğitim Merkezi tarafından atanan Edebiyat Öğretmeni Serap Karaca Atli, dernekte dil eğitiminin yanı sıra şehrimize ve ülkemize ait örf ve adetlerimiz ile gelenek göreneklerimizi öğreterek topluma entegre aşamasında önemli bir rol üstleniyor.

Sadece kendisine belirlenen görevle sınırlı kalmayan Atli, gönüllü olarak bu kadın ve çocukların tüm ihtiyaçları ile de ilgileniyor.



88 BABASIZ ÇOCUK

Binada barınan kadınların eşlerinin savaşta öldüğünü ve çocukların tümümün yetim olduğunu belirten Atli, “Buradaki çocukların hiç birinin babası yok. Belki babalarına ait bir fotoğraf da yok. Bu çocuklar hayatları boyunca babalarının sadece resmine bakarak yaşayacaklar” dedi.

ACI HABER

Okul Müdürü Serap Karaca Atli sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece bir ailenin eşi yaşıyordu, o da Esat güçleri tarafından İdlib’deki cezaevinde tutuklu olarak bulunuyordu. Ne yazık ki, Kurban bayramının birinci günü Sadam ve Ali ismindeki iki minik yavrumuzun babalarının ölüm haberi geldi. Bunu o çocuklara söyleyemedik” dedi.

PSİKOLOJİK SORUNU OLAN ÇOCUKLAR DA VAR

Atli, binada yaşayan bir çocuğun ise ilik kanseri olduğunu belirterek “Çocukların hepsi sağlıklı değil, bir çocuğumuz ilik kanseri, Abdulhadi isminde bir çocuğumuzun ise gözle görülür şekilde psikolojik sorunu var. Başka sağlık problemleri de olanlar var fakat bunlar en belirgin olanları” diyerek sağlık probleminin de üzerini çizdi.

BAYRAMDA GİYSİSİZ KALDILAR

Serap Karaca Atli, kendilerinin ve çocukların Kurban Bayramında büyük bir şok yaşadıklarını da belirterek çocukların bayramda giysisiz kaldığını ilave edip “Çocuklarımız dışarıda yeni elbise ile gezen çocukları görünce boyunlarını büküp gözlerimizin içine baktılar, bu bizim için dayanılmaz acı verici bir şeydi. Allah kimseyi anasız babasız ve çaresiz bırakmasın” dedi.

TEK GELİRLERİ KIZILAYDAN

Burada yaşayan ailelerin hiçbir yerden maddi geliri yok. Sadece Türk Kızılay Vakfı, verdiği yardım kartıyla her ay kişi başı 100 TL ödüyor. Serap Karaca Atli, buradaki kadınlara el becerisi kazandırmaya çalıştıklarını ve şimdi poşet ve torba yapımını öğretmeye çalıştıklarını, ileriki zamanlarda bu yolla para kazanabilecekleri belirtti.

16 YAŞINI AŞAN ERKEK ÇOCUKLARI AYRILIYOR

Binada, 16 yaşını aşan erkek çocuklarının ailelerinden ayrılarak başka bir kuruma ya da akrabalarına yerleşmesi sağlanıyor. 16 yaşının üzerinde hiçbir erkeğin binada bulundurulmadığını da belirten Atli, bunun derneğin güvenilirliğini sağlamak için kesinlikle şart olduğunu ifade ederek, “Dernek iki yıldır faaliyet gösteriyor ve 1 tane çocuğumuz 16 yaşını aştı. Onu da şehrimizde bulunan bir akrabasının evine yerleştirdik” dedi.

ÇALIŞMALARI YASAK

Binaya sığınan kadın ve çocukların dışarıda çalışmaları ise yasak. “Çocuklarımız ve kadınlarımız hem dışarıda zarar görmesin, hem de sorun teşkil etmesinler diye böyle bir uygulama yapıyoruz. Zaten bizim asıl amacımız onları eğitip toplumumuza entegre etmek. Bu şekilde toplum için sorun olmalarının önünü kapatıp, faydalı birer birey olmalarını da sağlıyoruz” diyen Atli, bunların çalışmaya değil, bizim toplumumuza uyum sağlayıp çalışabilecek hale gelmeleri önemlidir diye ilave etti.

ÖNCELİK SERVİS ARACI, DUYARLI VATANDAŞLARIMIZI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Hayat ve Yardımlaşma Derneği olarak, yeme-içme ve barınma ile kurs ya da derslerle topluma entegre çalışmalarını bir şekilde yürüttüklerini belirten Atli, asıl sorunlarının okul ulaşımı için servis sıkıntısı olduğunun altını bir kere daha çizerek sözlerini şöyle noktaladı: “40 çocuğumuz var ve bunların ancak 28 tanesini okullara kayıt ettirebildik. 12 çocuğumuz mülakatı geçemediği için okula alınmadı. Binamıza en yakın okul araçla 25 dakika sürüyor. Servis aracının sağlanmaması takdirde eğitim alamayacaklar. Biz 12 çocuğumuzun da okula alınması için yetkililerin konuya el atmasını ve çocuklarımızın servis ücretini karşılayabilmeleri için duyarlı insanlarımızın yardımlarını bekliyoruz”

ABDULHADİ
Savaştan ciddi olarak etkilenen Abdulhadi, 9 yaşında ve çok ciddi psikolojik sorunları var. Bir an evvel uzman desteği alması gerekiyor.

SADAM
ALİ
10 yaşındaki Sadam ile, 9 yaşındaki Ali kardeşler. Sadam ve Ali’nin babaları Kurban Bayramının 1. Günü İdlib’de Esat güçleri tarafından cezaevinde tutulduğu sırada ölüm haberi geldi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler