USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

SEBEBİNİ MERAK EDİYORUZ

SEBEBİNİ MERAK EDİYORUZ
06-01-2019 09:19
Gaziantep

Gaziantep Polis Meslek Eğitim Merkezi'nde geçtiğimiz haftalarda kusma, ishal gibi şikayetlerle hastanede müşahede altına alınan öğrenciler için Gaziantep Gıda Mühendisleri Odası temsilciliği harekete geçti. Gaziantep Valiliği tarafından "Yemeklerden numuneler alınıp laboratuvarda inceleme yapılmaktadır" açıklamasının ardından yaklaşık iki hafta geçmesine rağmen sonuçlara ilişkin açıklama yapılamaması dikkat çekti. Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep temsilcisi Onur Aydın, "Numunenin analize gönderilip sonuç alınması yaklaşık bir günlük iş. Aradan bu kadar zaman geçti ama hâlâ sonuçları bilmiyoruz. Biz bu öğrencilerin şikayetlerin sebebini merak ediyoruz" dedi.

GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ

Gaziantep Polis Meslek Eğitim Merkezi'nde öğrenim gören öğrencilerden bazıları geçtiğimiz haftalarda kusma, ishal gibi şikayetlerle hastanede müşahede altına alınmıştı. Ancak aradan yaklaşık iki hafta geçmesine rağmen şikayetlerin sebebinin açıklanmaması Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliğini harekete geçirdi. İl temsilcisi Onur Aydın, şikayetlerinin sebebinin yüksek ihtimalle gıda zehirlenmesi olduğuna dikkat çekerek, "Gıda zehirlenmelerinin kusma, halsizlik, yüksek ateş, iştahsızlık, baş ağrısı, mide krampı ve mide bulantısı gibi belirtileri var. Bu şikayetlerle birden fazla kişi hekime başvurursa ortak yedikleri bir yemekten ya da içtikleri sudan şüphelenilir. Bütün dünyada böyledir. Biz de Gaziantep'te henüz kurumlar açıklamasa da biz bu vakanın toplu zehirlenme vakası olduğunu biliyoruz. Bu kadar süre konuşulmamasından ve gündemin içinde unutturulmasından bile anlıyoruz zehirlenme olduğunu" diye konuştu.

BASIN DA İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

Gaziantep'te özellikle toplu zehirlenme olaylarında kamuoyuna yeterli bilgilendirme yapılmadığının altını çizen Onur Aydın, "Toplu zehirlenme vakaları arttıkça bilgiyi kamuya ulaştırmada duvarlar örülüyor" dedi. Bu olayların doğrudan kamuoyundan saklanması için basının da itibarsızlaştırıldığını kaydeden Aydın, "Son dönemde de sıklıkla karşılaşıyoruz. Bu durumda basın da itibarsızlaştırılıyor" ifadelerine yer verdi.

SONUÇLARI MERAK EDİYORUZ

Yemeklerden numune alınıp tahlil yapılmasının uzun süren bir işlem olmadığına dikkat çekerek, şikayet sebebinin hâlâ açıklanmamasına ilişkin konuşan Aydın şu ifadelere yer verdi; "Numunenin yani yemek firmasının yaptığı yemeklerin örneklerini analize gönderilip teknik olarak zehirli toksinler ve toplam mikroorganizma sayılması yaklaşık bir günlük iş. Şayet yemek firması şahit numune tutuyorsa -ki yasal olarak tutması lazım- tahlilleri bir günde yapılabilir. Toplu zehirlenmeler toplum sağlığını ilgilendiren vakalardır. Hiçbir saik ve hiçbir nedenle bunların kamuoyundan saklanması, gizlenmesi kabul edilemez. Numunenin analize gönderilip sonuç alınması yaklaşık bir günlük iş iken aradan bu kadar zaman geçti ama hâlâ sonuçları bilmiyoruz. Biz bu şikayetlerin sebebini merak ediyoruz. Bilakis toplum bu konularda bilgilendirilmeli. Uygunsuzluğa karışan firmalar deşifre edilmeli. Halk sağlığında önleyici faaliyeti de valilik ve ilgili kurumlar yerine getirmelidir."

GIDA MÜHENDİSLERİNDEN ÖNERİLER

"Gaziantep Gıda Mühendisleri Odası olarak 5 adımda toplu zehirlenme vakalarını önleyici önerilerimiz var" diyen Aydın, konuşmasına şöyle devam etti; "Toplu yemek, gıda ve gıda takviyesi ihalelerinde ve ihale sonrası temin sürecinde karşılıklı kontrol ve enstrumental analiz mekanizmaları geliştirilmeli ve tüm kontroller bilimsel yöntemlerle gıda konusunda eğitim almış mühendisler tarafından yürütülmelidir. İhale alan kurumların artan girdi maliyetleri sürekli değerlendirilip, taklit ve tağşişe mecbur bırakılmayacak fiyatların belirlenmesi ve güncellenmesi ile ilgili gerçekçi metodolojik yaklaşımlar geliştirilmelidir.  Toplu yemek ihaleleri kapsamında yüklenici firmanın hazırladığı HACCP planları, öngereksinim programları ve fiziki yapısının sürekli kontrol ve görsel raporlamaları ihale şartnameleri arasında tanımlanmalı. Bununla ilgili bağımsız 3. taraf kontrolleri periyodik hale getirilmelidir. Tarım ve orman bakanlığı il müdürlüklerinde ilin üretim altyapısı ve büyüklüğüne uygun sayıda teknik personel ve gıda mühendisleri istihdam edilmeli. Denetimler önleyici/proaktif yaklaşıma göre yapılmalı periyodik olarak şahit numuler analiz edilmelidir. Gıda mühendisi istihdamının etkin yapılıp yapılmadığı ile ilgili denetimlerin etkin ve ciddi yapılması gerekmektedir. Gıda Mühendisleri Odası ile eş güdümlü bilimsel çalışmalar yapılmalı, meslektaşlarımızın işletmelerde tarafsız ve halk sağlığı odaklı çalışmalar yapması ile ilgili koşulların sağlanması gerekmektedir."

NARİN DEMİRCİ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler