USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

“SİZİ TEŞHİR EDERİZ”

Mübarek Ramazan ayı yaklaşırken piyasalarda ki yoğun fiyat artışları dikkatlerden kaçmıyor. Artan fiyatlar karşısında yetkili birimlerin denetimlerini artırmaları isteniyor.

“SİZİ TEŞHİR EDERİZ”
19-04-2019 10:58
Gaziantep

Yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla esnaf ve vatandaşlar hazırlıklara başlarken, özellikle gıda sektöründe yaşanan fiyat belirsizliği ve fırlayıp giden fiyatlara karşı uzmanlardan uyarılar geldi. Gaziantep Tüketici Koruma Derneği Başkanı İsmet Değirmenci, mübarek ay boyunca gıda ürünlerinde fiyat artışına giden esnaf temsilcilerinden alış veriş yapılmamasını istedi. Değirmenci açıklamasında yüksek fiyat politikası uygulayan esnafları ve alış veriş merkezlerini kamuoyu huzurunda teşhir edeceklerini anlattı.

“FAHİŞ FİYATLA ÜRÜN SATANLARI TEŞHİR EDECEĞİZ”

Gaziantep Tüketici Koruma Derneği Başkanı İsmet Değirmenci her yıl olduğu gibi bu yıl da gönüllü olarak denetim ekipleri oluşturduklarını ve olayları yakinen takip edeceklerini söyledi. Değirmenci, “Usulsüz davranış sergileyenleri, haksız kazanç temin edenleri, fahiş fiyatla mal satanları ilgili makamlara şikâyet ettiğimiz gibi bunları teşhir edeceğiz” dedi. Değirmenci açıklamasında, 11 ayın sultanı mübarek ay Ramazan'ın yaklaşması ile piyasada bazı entrikalar, kanunsuzluklar sezdiklerini ifade ederek, “Geçmiş yıllarda yaptık, bu yıl da aynısını tekrar edeceğiz. Gönüllü arkadaşlarımızdan denetim timi kurduk. Yurt geneli yollara düşeceğiz. Yurdumuzun her yöresinde çeşitli konularda fahri olarak vaziyeti çaktırmadan denetim yapacağız. Toplumsal kalkınma, bilinçlenme, mutabakat adına yaptığımız bu çalışmaları bildiğiniz gibi gönüllü ve ücretsiz olarak sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

"ÇARŞI PAZARI GEZİP FİYAT ARAŞTIRMASI YAPIN"

Değirmenci, vatandaşları Ramazan ayı boyunca daha dikkatli olmaları konusunda uyararak, “Bu günden çarşı pazarı gezip, temel gıda maddeleri dâhil meyve ve sebzenin fiyatlarını kontrol edip not alınız. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, ayrıca her tür gıdaya yönelik tüketim maddesini bugünden fiyat ve paha bakımından not alın. Ramazan'da aşırı fiyat abartısı zamlanma olaylarının önüne geçmek ve fırsatçılara göz açtırmamak için el birliği ile mücadele edelim. Haksız kazanca tüm tüketiciler olarak direnç gösterilim. İlgili ve yetkilileri uyaralım. Bu hususta bizi de çekinmeden arayabilirsiniz. Bu arada, yerel yönetimler ve ilgili mülki amirler, Ramazan fırsatçıları için şimdiden resmi ekipler kurmalı ve çarşı pazar denetimini artırmalıdırlar” uyarısında bulundu.

"TARIM BAKANLIĞI'NDAN İZİN BELGESİ OLMAYAN ÜRÜNLERİ ALMAYIN"

Gaziantep Tüketici Koruma Derneği Başkanı İsmet Değirmenci, Tarım Bakanlığı'ndan izin belgesi olmayan kurum ve kuruluşlardan alış veriş yapılmamasını istedi. Değirmenci, Ramazan ayından 2 hafta önce piyasada fiyat değerlendirmesi yaptıklarını ifade ederek, “Bir de Ramazan ayına iki gün kala fiyat araştırması yapıyoruz. İkisi arasındaki farkı değerlendiriyoruz. Eğer uçuk bir fiyat varsa gereken cezayı ve ikazı yapıyoruz” diye konuştu. Değirmenci, yürürlükteki tüketiciyi koruyan yasa, mevzuat, yönetmeliklerin uygulanıp uygulanmadığı, uygulanıyor ise nasıl ne şekilde uygulanıyor yerinde tespit  ayrıca halkın sağılığı ile oynayanların cezalandırılması sebebiyle ve haksız kazanç temin etmeye çalışan insanlarla mücadelelerini bu sene de devam edeceğini bildirdi. Ramazan ayında, genelde piyasaya 'merdiven altı' diye tabir edilen kaçak ürünlerin çıktığını ve bunlara vatandaşların itibar göstermemesi gerektiğini vurgulayan İsmet Değirmenci, "İyi bildiğiniz ve tanıdığınız insanlardan ürünlerinizi alınız. Bu, sizin mahalle bakkalınız da olabilir. Eğer iyi tanımıyorsanız alış veriş yapmayın. Eğer raflarda yeni bir ürün görürseniz bunu araştırmadan kesinlikle almayın" uyarısında bulundu. Gaziantep Tüketici Koruma Derneği Başkanı Değirmenci, Ramazan ayının ilk 15 gününde yiyecek, son 15 gününde ise giyecek alanında denetimler yaptıklarını açıkladı. Ramazan fırsatçılarına geçit vermemek için vatandaşların da kendilerine yardımcı olması gerektiğini vurgulayan Değirmenci, özellikle semt pazarlarında satılan ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

ESNAF TEMSİLCİLERİ MÜBAREK AYA HAZIR

Mübarek Ramazan ayına kısa bir zaman kala esnaflarda müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek için bütün hazırlığını yaptı tezgahlarını doldurdu. En çok hareketliliğin yaşandığı yer ise kahvaltılık ürünler satan yerler. Yıllardır kahvaltılık ürün satan Mehmet Bal, satışlardan oldukça memnun olduklarını açıkladı. Bal, “Ramazan ayı öncesi satışlarımız başladı çok güzel işlerimiz şuan için. Asıl yoğunluğu hafta sonu bekliyoruz. Halkımız daha çok alış-verişe Ramazana 1 veya 2 gün kala geliyor. Bizden en çok vatandaşlar sahurluk ürünler alıyor. En çok talep ise zeytin, peynir, tereyağı, sucuk ve yumurta gibi ürünlere oluyor. Fiyatlarımız geçen seneyle aynı. Kimse şunu düşünmesin Ramazan ayıyla birlikte fiyatlar arttı veya artacak demesinler. Fiyatlarımız geçen seneyle aynı. Tüm vatandaşlarımızı sahur ve iftarlık almaya bekliyoruz” şeklinde konuştu.

ET FİYATLARI YÜKSEK SATIŞ YOK

Ramazan ayından en mutsuz olan esnaf gurubu ise kasaplar oldu. Et fiyatlarının pahalı olmasından dolayı satış yapamadıklarını söyleyen Et Hali esnaflarından Yıldıray Göç, “Ramazandan dolayı çok az bir hareketlilik var ama beklediğimiz satışlar bunlar değil. Bunun tek nedeni de tabi ki et fiyatlarının yüksek olması. Halk 1 kilogram ete 70 TL veremiyor. Bu fiyat Ramazandan önce de aynıydı şimdi de aynı her hangi bir fiyat artışı söz konusu değildir. Esnaflar olarak bizde et fiyatlarının düşmesini istiyoruz. Et fiyatları düşse de bizde istediğimiz satışı yaparız. Temennimiz inşallah Ramazan dolayısıyla satışlarımız son günlerde artar diye bekliyoruz” dedi.

ALMACI PAZARI ESNAFI SON GÜNDEN UMUTLU

Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi olan kuru kaysı ve hurma satan esnafta son gün satışların artmasını bekliyor. Almacı Pazarı esnaflarından kuru gıda işiyle uğraşan Mehmet Selçuk Ataseven, “Şuana kadar esnaf Ramazanla alakalı beklediği işi bulamadı. Özellikle Ramazanda iftar sofrasında en çok tüketilen kuru kaysı, hurma ve ceviz satışlarında bir hareketlilik bekliyoruz. Şuana kadar beklenilen talep olmadı. Fiyatlara bakıyoruz geçen yılla aynı. Hatta ceviz ve fıstık içinde fiyatlarda düşüş bile oldu. Fiyatların düşmesine rağmen yine de beklenilen satış olmadı” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler