USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

'Suriye krizini çözmek için İran ve Rusya dahil her ülkeyle...'

'Suriye krizini çözmek için İran ve Rusya dahil her ülkeyle...'
29-09-2015 02:39
Gaziantep

Obama’dan Esad’a : “Masum çocukları katletmek için varil bombası kullanan bir t iran” ABD’nin New York eyaletinde BM Genel Kurulu 70. Dönem toplantıları açılış oturumunda konuşan ABD Başkanı Barack Obama, Suriye krizi, İranla Nükleer anlaşma, iklim değişikliği, göçmen krizi gibi birçok konuya değindi.

Obama Esad’dan bahsederken, “Masum çocukları katletmek için varil bombası kullanan bir tiran” ifadelerini kullandı.
Obama özellikle terör ve IŞİD konusunda, “Suriye krizini çözmek için İran ve Rusya dahil her ülkeyle birlikte çalışmaya hazırız.” dedi.

Başkan Obama küresel sorunların çözümü için tek başına ABD’nin uğraşlarının yeterli olmayacağını ifade ederek, “daha çok yapacak işimiz var, bitmedi” dedi. Obama Irak örneğini vererek, “Amerika dünyanın problemlerini tek başına çözemez. Birlikte çalışmalıyız ya da sonuçlarına katlanırız.” Dedi.

“Eskiden olduğu gibi çatışmalara ve karalık günlere dönemeyiz” ifadelerini kullanan ABD Başkanı terör konusunda , “Ülkemi ve müttefiklerimi korumaktan çekinmem” dedi.
Dünyadaki diktatör rejimlerin er geç sonlanacağını belirten Obama, güçlü ulusların demokrasi ve refah konusunda diğerlerine öncülük etmesi gerektiğini kaydetti. Obama ayrıca diktatör rejimler için, “ Muhalifleri hapsedebilirsin ama fikirlerini hapsedemezsin” ifadelerini kullandı.

Dünya için İranla yapılan anlaşmanın önemini vurgulayan Başkan Obama, dünya için nükleer bir tehdidin ortadan kalktığını ifade ederek, “İran ile kalıcı ve kapsamlı bir anlaşma sağlandı” dedi. Obama, dünyada bütün ulusları kapsayıcı barışçıl bir bakışın işe yaradığını vurgulayarak şunları kaydetti:
“Küba ile farklılıklarımız devam ediyor, insan hakları konusunda sesimizi yükseltmeye devam ediyoruz. Küba ya değişiklik bir gecede gelmeyecek fakat Küba halkı hak ettiği yaşama erişecek. Kapsayıcı bakış işe yarıyor. Böyle bir yol İran ile açıldı. Şu an İran’ın bölgede mezhep çatışmasına adım attığını görüyoruz. İran halkının onurlu bir geçmişi var. ABD’ye ölüm sloganları onlara bir fayda getirmeyecektir. Tüm dünyada bazı devletler var tarihin bize öğrettiği dersleri reddediyorlar. Sınır ve mezhep çatışmalarının arttığını görüyoruz. Düzen iş görmez hale geldiğinde harekete geçmeliyiz. Birlikte hareket etmeliyiz. ABD üzerine düşeni yerine getirecektir.”

Rusya ve Ukrayna krizine değinen Obama, “Rusya ile yaptırımlar konusunda soğuk savaş dönemine dönmek istemiyoruz. Bu kriz diplomasi yoluyla çözülmeli. Diplomasi zordur ama büyük devletler riskleri almalı” ifadelerini kullandı.

Libya konusunda ise koalisyonun kriz baş gösterdiği anda devreye girmesi gerektiğini belirten Obama Meşru bir Libya hükümetine her zaman yardım edeceklerini ifade ederek, “Koalisyonumuz Libya halkına bir tiranı devirmelerinde daha etkili davranabilirdi” dedi. “Devletler çökmeden önce harekete geçmeliyiz diyen ABD Başkanı BM’de 50 ülkeyle birlikte alt yapı çalışmaları çerçevesinde yeni tesisler açacaklarını kaydetti.
“ABD IŞİD’e güvenli, bir yer bırakmamakta kararlıdır.” 

Uluslararası terör ve Suriye konularında tüm ulusların birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade eden Obama: “Birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Suriye konusu uluslararası toplumun sorunudur. Suriye’de söz konusu bir diktatör onbinlerce insanı katlediyor, bu sadece bir ülkenin sorunu değildir. Aynı şekilde bir terör grubu kafa kestiğinde kadınları köleleştirdiğinde bu bütün insanları ilgilendiren bir problemdir. IŞİD’in dünyamızda yeri yoktur. ABD, IŞİD’e güvenli bir yer bırakmamakta kararlıdır. El Kaide’nin 10 yıl boyunca peşinden gittik, aşırılıklara yer bırakmayacağız. Askeri gücümüz yeterlidir ama başka kalıcı çözümler gereklidir. Tek başına askeri güç Suriye sorununu çözmeye yetmeyecektir.”

Obama: “Çok kan aktı katliam oldu. Suriye’de savaş öncesine dönülmesi mümkün değildir. Esad barışçıl protestolara baskıyı arttırarak karşılık verdi ve bunun sonrasında mevcut ortam hazırlandı. Kimyasal silahlarla bir halkı bombalayarak çözüm getirilmeyeceğini söyledik. Suriye'de Esad'ın yerine yeni bir lider getirecek, kontrollü geçiş süreci yaşanmalı. Yeni bir lider getirecek, kontrollü geçiş süreci yaşanmalı. Esad’dan yeni bir lidere gitmemiz gerekiyor. Bu kaosun bitmesi gerekiyor ki Suriye yeniden inşa edilebilsin.”

Obama İslam’ın hoşgörü dini olduğunu vurgulayarak : “IŞİD güç kazandı çünkü arkasında zehirli bir ideoloji var. Çok sayıda genç öldü. İslam tolerans ve hoş görü dinidir. Müslümanlar bu görüşlü reddetmelidir, Müslüman olmayanlar İslam’ı terörle anmamalıdır.”
Obama Suriye sorunu konusunda kararlı olduklarını ifade ederek, “Suriye krizini çözmek için İran Rusya dahil her ülkeyle birlikte çalışmaya hazırız.” Dedi. 
Obama dünyadaki diktatör rejimlere yönelik ise şu ifadeleri kaydetti: “Kendine karşı gelenleri baskı altına alan uluslar güç gösterisi değil bir zayıflık gösterisi yapıyor. Bu ülkelerden müttefiklerimiz içinde de var.” Obama ayrıca demokratik olmayan rejimler için, “Hizmet etmeleri gereken insanların iyiliğini değil kendi iyiliklerini düşünürlerse günü gelince gideceklerdir. Eğer muhalefet partisi iktidara gelmek istiyorsa seçimlerle bu demokrasiye katkı sağlar. Özgür bir basın varsa o ülkede baskı altına alınan hakları yenenler seslerini duyurabilirler.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler