USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

SURİYELİLER KALİTEMİZİ DÜŞÜRÜYOR

SURİYELİLER KALİTEMİZİ DÜŞÜRÜYOR
01-11-2018 12:41
Gaziantep

Suriyeliler ‘Made in Turkey’ damgasını kullanarak Türk malının kalitesini düşürüyor. Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, Hakimiyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada “Onlar da yurt dışına sattıkları mallara ‘Made in Turkey’ damgası basmaktalar. Biz ‘Made in Turkey’ kalitesini yıllar içinde zorluklar çekerek kazandık. Fakat yurt dışında kötü malı ‘Made in Turkey’ marka algısıyla satın alınıyor. Yurt dışında bu kalite algısına zarar veriyorlar” dedi.

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, ayakkabı sektörünün artılarını ve sıkıntılarını Hakimiyet Gazetesi’ne anlattı. Ayakkabıcılar Odası’na ‘Taze kan’ olarak yorumlanan, aktifliği ve samimiyetiyle de dikkat çeken Emin İnce sorularımızı içtenlikle yanıtladı:

SEKTÖRE AİT 2 BİN 500 FİRMA VAR
 
Ayakkabıcılar Odası'na başkan seçilmekle bir şok etkisi yarattınız. Sizden beklentiler yüksek mi?
 
Beklentiler çok yüksek. İyi bir ekibimiz ve hedeflerimiz var. Gaziantep'in Türkiye'nin ayakkabı üretim merkezi olmasını istiyoruz. Nasıl ki Gaziantep deyince akla tarihi dokusu ve yemekleri akla geliyorsa bunun yanında ayakkabısı da akla gelmeli. İnsanlar Gaziantep'e geldikten sonra hediyelik baklava aldıktan sonra yemenisini ve ayakkabısını alarak kenti terk etmesini istiyoruz. Çünkü Gaziantep'te ayakkabı işiyle iştigal eden yaklaşık 2 bin 500 irili ufaklı firmalar var. Bunun 800'ü imalat sektöründe.

AYAKKABI SEKTÖRÜNE DAİR SATIŞ SİTESİ ATILIMI

Ama Gaziantep deyince 'Ayakkabı' akla gelmiyor. Neden peki?
 
Gaziantep Türkiye'de bilinen tüm ulusal markalara, çok katlı mağazalara, marketlere fason üretim yapıyor. Fason üretim yaptığı için de kendi markasını yaratma fırsatı eline geçmedi. Biz de bu talihsizliği yenmek için Gaziantep Ayakkabıcılar Odası olarak üyelerimizle birlikte Gittigidiyor.com, n11 ve trendyol gibi bir site hazırlamaya çalışıyoruz. Ön çalışmayı başlattık. Bu çalışma sonucunda üyelerimizi kapsayan bir site hazırlayacağız. Orada ürünlerimizi önce Gaziantep markasıyla Türkiye'ye daha sonra hedef ülkelere satmayı düşünüyoruz. Bunu yapacak alt yapıya sahibiz.
 
GAZİANTEP İTALYA’YA SHOWROOM AÇIYOR
 
Aklınızdaki hedef ülkeler hangileri?
 
İtalya. Milano kentinde Toronto bölgesinde bir yer kiralamak için ön başvuru yaptık. Komisyon tarafından değerlendirildi. İnşallah Gaziantep markasıyla İtalya'da ve ayakkabının merkezi Milano'da bir showroom'umuz olacak.
 
Herhangi bir zaman ön görünüz var mı?
 
Çok yakın zamanda. Çok kısa bir süre içerisinde bu gerçekleşecek. Binanın dekorasyon çalışmaları başlamış durumda.
 
AYAKKABICILAR TEK YERDE TOPLANACAK
 
Ayakkabıcıların yer sıkıntısı konusunda neler söylersiniz?
 
Gaziantep'te ayakkabıcılar Nizip Caddesi'nde, Organize Sanayi Bölgesi'nde ve GATEM Ayakkabıcılar Sitesi'nde üç ayrı yerde faaliyet gösteriyor. Nizip Caddesi afet bölgesi ilan edildi. Buranın bir kısmının Körkün sanayi sitesine bir kısmının da Taşlıca bölgesine taşınması söz konusu. Fakat biz hepsinin tek yerde yani Küçük Sanayi Sitesi'nde toplanmasını istiyoruz. Burası da Türkiye'nin İstanbul'dan sonraki en büyük ayakkabı merkezi olsun. 3-5 farklı yerde olmak bizi yıpratır. Ama hep birlikte olursak hem ulaşımı hem alt yapısı hem de teknik desteğiyle sorun çıkmadan üretimimizi, satışımızı ve sevkiyatımızı rahatlıkla yaparız. Gaziantep'e bu konuda teşvikler verilmesini istiyoruz.
 
ALTINCI FİRMA BİZ OLACAĞIZ
 
Markalaşma süreci tamamlandıktan ve markalar çoğaldıktan sonra İtalya'ya showroom açsanız daha güzel olmaz mıydı?
 
Markayı hazırlamak çok uzun bir süreç. Ama bize Allah yardım etti. İkili diyaloglarımız sayesinde o ticaret merkezinde beş ayakkabı firması var. Altıncısı biz olacağız. Bizde altyapı ve bilgi birikimi var. Her şeyimiz var ama bir tek adımız yok. Bir isim bulup direkt sahaya çıkacağız.
 
AYAKKABIYA YÜZDE 40 ZAM GELİYOR
 
Ülke ekonomik bir sıkıntıdan geçiyor. Ayakkabı sektörü ne durumda?
 
Üretmek, pazarlamak ve satmak istiyoruz ama sektörün önü tıkanmış durumda. Ekonomi üzerinden gelen normalin üzerindeki zamlar sektörü kilitlemiş durumda. Yılbaşından sonra ayakkabılarda yüzde 40’a yakın zam göreceğiz. Özellikle perakende satışlarda. Kışlıkları yazın hazırlayıp teslim ettiğimiz için satışlarda herhangi bir fark veya artış söz konusu değil. Fakat yazlık sezonu hazırlamak durumundayız. Elektriğe, yan sanayiye, malzemeye gelen zamlar yüzde 40 civarında. Gelen zamlar da yansıyacak ve vatandaş ayakkabıyı en az yüzde 40 zamlı alacak bundan sonra. Bu da işleri olumsuz yönde etkilemekte. Şu an yüzde 70 çalışamıyoruz. Çünkü yan sanayi fiyatları çok pahalı. Ve hammaddeye erişimde ciddi zorluk yaşıyoruz.
 
GÜVEN ORTAMININ BİR AN ÖNCE SAĞLANMASI LAZIM
 
Siz de işçi çıkarımına gidiyor musunuz?
 
Bizim işimiz imalat sektörü. Emek yoğun bir sektör. Arz ve talebe bağlı. Ama her işletmenin bir çekirdek kadrosu vardır. O kadro hiç değişmez. Onlarda işten ayrılma söz konusu olmaz. Fakat sipariş yoğunlaştığı zaman takviye elemanlarla sayı arttırılır. Ama bizim işletmemizde de yaklaşık üç aydır sağlıklı bir üretim söz konusu değil. Durgunluk söz konusu. Piyasalardaki durgunluğun da bir an önce çözülmesi, piyasadaki güven ortamının bir an önce gelmesi en büyük kazanımımız olacak.
 
KAYIT DIŞI SURİYELİLER HAKSIZ REKABETE YOL AÇIYOR
 
Suriyelilerin bayan ayakkabısında iyi olduğu söyleniyor? Peki Suriyelilerin sektöre katkısı ne oldu?
 
Suriyelilere ensar kardeşliğini fazlasıyla gösterdik. Bizim sıkıntımız kayıt dışı çalışan Suriyeliler. Onları kayıt altına almaya çalışıyoruz. Şu an odamıza kayıtlı 32 Suriyeli firma var. Ama perakende ve imalat sektöründe 330 tane faaliyet gösterdiğini tespit ettiğimiz firma var. Bunlar da kayıt dışı çalıştığı için haksız rekabete yol açıyor. Suriyelilerin yaratıcılığı ve Türklerin bilgi birikimi ve alt yapısı birleşince ortaya çok güzel malzemeler çıkmaya başladı.
 
TEK SIKINTIMIZ ŞARTLARIMIZIN EŞİT OLMAMASI
 
Suriyeliler gerçekten bayan ayakkabı üretiminde Gaziantep’ten önde mi?
 
Gaziantep’te bayan ayakkabısı imalatı yok denecek kadar azdı. Kahramanmaraş, Bursa ve İzmir ve İstanbul bölgesi yoğun olarak bayan ayakkabısı üretiyordu. Fakat Suriyeli misafirlerimiz gelince bayan ayakkabısı üretimimiz çıtayı yükseltti. Gaziantep bu şehirlerden sonra gelen şehir oldu diyebilirim. Bunu Gaziantep lehine kullandı. Tek sıkıntımız onların bizimle eşit şartlarda mücadele etmesi.
 
SURİYELİLER KALİTE ALGISINA ZARAR VERİYORLAR
 
Suriyelilerle ilgili yaşadığınız başka sıkıntılar var mı?
 
Onlar da yurt dışına sattıkları mallara ‘Made in Turkey’ damgası basmaktalar. Biz ‘Made in Turkey’ kalitesini yıllar içinde zorluklar çekerek kazandık. Fakat yurt dışında kötü malı ‘Made in Turkey’ marka algısıyla satın alınıyor. Yurt dışında bu kalite algısına zarar veriyorlar.
 
SONUÇ BEKLİYORUZ
 
Bu duruma engel olamıyor musunuz?
 
Çok zor. Çünkü vergi mükellefleri. Fatura kesiyorlar. İster istemez ‘Made in Turkey’ yazacaklar. Ürünleri göndermeme durumumuz ve kalite kontrolünü bizim yapma şansımız yok. Terlik ve ayakkabı sektöründe bunu çok yoğun şekilde hissetmekteyiz. Türk malı çok kaliteli ama Suriye malı göze hitap ediyor ama daha düşük. Bu da yurt dışı piyasalarında Türk malı etiketine zarar veriyor. Yetkili mercilere ilettik. Sonuç bekliyoruz.
 
Sonuç alabileceğinizden emin misiniz?
 
Eminim. Devletimize güveniyoruz.
 
AYAKKABI SEKTÖRÜ KENDİNİ AŞTI
 
Sektörde ne kadar ihracat yapıyorsunuz?
 
Gaziantep güçlü bir şekilde Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilecek alt yapıya sahip. Geçen yıl Türkiye’nin ayakkabı ihracatının yüzde 18’ini yaptı. Yine geçen yıl 120 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bu sene de ilk 7 ayda bu rakam 101 milyon dolarda. Şu anda yüzde 18’i geçmiş durumdayız. Bu rakamı daha da arttıracağımıza inanıyorum.
 
BÖYLE DEVAM EDERSE…
 
2023 hedefleri sizi zora sokar mı?
 
Hayat böyle devam ederse 2023’ü görmeden emekli oluruz. O yüzden bir an önce piyasaların sağlıklı şekilde çalışması için fırsatçıların ellerini vicdanına koyup sektörün önünü açmaları lazım. Biz üretmek ve çalışmak istiyoruz. Şu an sorunumuz üretememek. Yaptığımız ürüne istediğimiz fiyatı alamamak.
 
HABER//NARİN DEMİRCİ


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler